Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Иванова - от Черно море–Одесос до колежанския баскетбол в САЩ

В рубриката „Посока Варна“ Олга Добрева ни среща с Ева Иванова. Тя е бивша баскетболистка от варненския клуб Черно море-Одесос, която сбъдва своята мечта - получава пълна спортна стипендия и заминава да учи в САЩ, за да играе баскетбол. Първите две години Ева следва в колежaCSI - College of Southern Idaho в щата Айдахо, а в следващите 5 учи в университетa IPFW - Indiana University - Purdue University Fort Wayne в Индиана. В Америка прекарва общо 7 години, а от точно толкова време се е върнала у нас. В момента се занимава с дигитален маркетинг.

За времето, прекарано в страната на неограничените възможности, Ева създава много връзки и приятелства с хора от най-различни култури. Все още поддържа връзка с приятелите си там.

За щастие, за седемте години, които прекарах там, се запознах с доста приятни хора, отзивчиви, които са насреща и които, смея да кажа, са приятели до живот. За момента повечето от тях си работят от вкъщи, разказва Ева и допълва:Някои от тях се възмущават на това, което видяхме и ние тук в България - масовото изкупуване на тоалетна хартия, а в същия момент рафтовете за плодовете и зеленчуците не са докоснати.

Иванова играе баскетбол, откакто е в гимназията. Тя е част от отбора на Черно море-Одесос и именно спортният ѝ талант ѝпредоставя възможността да замине за САЩ с пълна стипендия.

Никога не съм си мислела, че ще играя не само извън България, но и извън Европа.Тази идея дойде от един наистина голям ментор за мен - Евелина Белберова, все още много близка приятелка. Много ме насърчи с думите, че може би съм наистина достатъчно добра за колежански баскетбол и че това е реална възможност, разказва Ева.

Баскетболистката допълва, че преди 14 години, когато е кандидатствала, е имало малко информация за спортните стипендии в Америка.

За различни спортисти различните университети предоставят или частични, или пълни стипендии. При мен или трябваше да е пълна стипендия, или си оставам тукобяснява Ева.

С помощта на тогавашната ѝ треньорка Евелина Белберова тя кандидатства в много университети и от един от тях харесват младата спортистка. За съжаление в него няма място, но от там се свързват с двугодишния колеж на Южен Айдахо и приемат Ева.

Никога не бях ходила в Щатите, беше една голяма мечта. Както всеки тийнейджър, си имах идоли спортисти, някои от които са били в Щатите, учили са в американски колежи.

Ева споделя, че до ден днешен от нейния клуб Черно море-Одесос излизат баскетболисти на много високо ниво - даже две от тях играят в много известни колежи в Щатите, казва Ева и припомня, че Борислава Христова наскоро бе на крачка да влезе в WNBA.


Варненката признава, че играта на баскетбол в американските колежи и университети е на много добро ниво, но важна част от следването във висшите учебните заведения е било и самото обучение.

Това е едно от големите предимства на това да си спортист в американски колеж. Държаха да разберем, че ние сме първо студенти, а след това спортисти. Много искаха да сме сигурни всички, че за да играем, трябва да поддържаме един конкретен успех, под който не можем да паднем. Паднеш ли, нямаш право да играеш, казва Ева.

Освен лекциите и тренировките, по време на обучението Ева прекарва и по един час дневно със своите съотборници в така наречените занимални, където целият отбор учи заедно.

Взимаха ни телефоните, сядахме един час в библиотекатаили някъде другаде, и си подготвяхме домашните, спомня си Ева.

Треньорите ни също така искаха в часовете да сядаме на първите чинове, минаваха и през всички класни стаи, понеже ни знаеха програмите и проверяваха дали наистина си изпълняваме задълженията. Защото ако не го направиш, има сурови наказания.

В CSI - College of Southern Idaho Ева учи общи икономически науки, а в IPFW - Indiana University следва Стопанство и туризъм, след като минава през кариерен център, за да определи какво точно иска да учи.

По време на обучението си в Щатите Ева се среща с хора от цял свят и се сблъсква с различни култури. Повечето й състуденти в колежа в Айдахо са мормони.

На втория ми ден в Щатите трябваше да се сблъскам с огромното им неодобрение за това, че пия кафе, тъй като те са хора, които не консумират енергийни напитки, спомня си спортистката.

Когато Ева Иванова се връща в България след 7-годишния престой в САЩ се оказва, че никак не ѝ е лесно да се адаптира обратно у нас:

Не се бях прибирала обратно в България откакто заминах за Индиана, реално 5 години, и ми беше много трудно отново да се адаптирам. Но както ми беше трудно приспособяването към живота в Щатите, така и след това ми беше трудно да се адаптирам обратно към живота тук.

Като положителен пример от Америка Ева посочва това, че хората там са отзивчиви, доверчиви и усмихнати.

Не са като повечето хора тук. Тук не само, че избягват погледа ти, но или се мръщят, или гледат към земята, подчертава баскетболистката. Другият положителен пример е това, че правилата в Щатите се спазват.

Като ти кажат, че няма да излизаш от вкъщи, не излизаш от вкъщи.

Това, обаче, което много липсва на Ева в Америка, е морето.Още за живота на Ева Иванова в САЩ, за това, с какво ѝ е помогнал тамошният опит у нас, и дали би се върнала да живее обратно в Америка, можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дворът на МБАЛ

Екип от млади хора представя места във Варна, които биха могли да се превърнат в кътове за отдих

Екип от млади хора показват всеки понеделник в социалната мрежа „Фейсбук“ различни пространства във Варна, които ако се облагородят, могат да се превърнат в прекрасна зона за отдих, за игри и разходки за варненци. Такива локации има в целия град, сподели за Радио Варна арх. Максим Недков, който заедно с екипа на дрона "Морско око" показва от..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Имен ден днес празнуват Боян, Бояна, Бойко и Албена

На 28 март Българската православна църква почита своя първи мъченик - Св. мчк Енравота-Боян, княз Български. Българската държава била основана на Балканския полуостров в 681 г. от едно войнствено племе от тюркски произход – прабългарите, макар че в нея местните славяни винаги са представлявали господстващата съставна част племена, и се настанили в тези..

публикувано на 28.03.24 в 10:15

50 хиляди лева за телевизия без лиценз и в бъдеще време...

На последната сесия на Варненския общински съвет беше гласувано отпускането на 50 хиляди лева на телевизионен инвестиционен проект.  В края на януари в общината идва предложение от представители на спортната телевизия Б1Б ТВ. Идеята им е да променят името на телевизията си на Варна ТВ и да помагат за популяризирането на спорта в града...

публикувано на 27.03.24 в 17:20

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за лечение в Барселона

Следващият репортаж е зов за помощ за едно украинско дете, успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира. Дима има нужда от..

публикувано на 27.03.24 в 16:46

Варненци последваха примера на румънеца, който чисти България

Варненци, обединени в група, която подкрепя инициативата "Румънец чисти България", почистиха детската площадка на улица "Радост"  в квартал "Младост" във Варна и боядисаха пейките. В акцията участват и деца. Това съобщи Борислав Пенчев, който е част от инициативата. Габриел е гражданин на нашата северна съседка, женен е за варненка. Семейството живее..

публикувано на 27.03.24 в 16:15

Българският таратор е на четвърто място сред най-добрите студени супи в света

Тараторът е четвъртата най-вкусна студена супа в света , според класацията на сайта TasteAtlas. В текста под снимката, от световното кулинарно издание описват традиционните съставки на таратора, както и че той има много разновидности в различните региони на страната. "Някои съставки може да бъдат пропуснати, докато други могат да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 06:25

Вместо крадеца дарител "върна" отскубнати пролетни цветя от училищна градинка в Балчик

„За трета поредна година "доброжелатели" отскубват и си присвояват пролетните цветя от градинката на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Балчик, която радва и всички граждани. Този път извършителят е засечен от камерата на училището... Призоваваме го да възстанови цветята тази вечер...  Ще изключим камерата на входа на училищната сграда, за да може да..

публикувано на 26.03.24 в 14:50