Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Община Варна твърдят, че не са премълчали замърсяването на залива и езерото

На 9-ти май, в ефира на Радио Варна, общинският съветник от „Демократична България” Стела Николова обяви, че е подала сигнал в Районна прокуратура, във връзка със замърсяването на Варненското езеро. Сигналът е срещу неизвестен извършител или длъжностни лица, които със свои действия или бездействия в продължение на почти 9 месеца са застрашили общественото здраве на варненци и гостите на града.

Пет дни по късно, варненската окръжна прокуратура се  самосезира по публикации в пресата за замърсяване на Варненското езеро и залива. В съобщението на прокуратурата се казва "Окръжната прокуратура във Варна е започнала две общонадзорни проверки по публикации в медиите за замърсяване на Варненското езеро и залива с отпадните води на два варненски квартала след скъсване на напорен тръбопровод. Разпоредените проверки трябва да установят каква е причината за скъсването на напорния тръбопровод, който отвежда отпадните води на двата варненски квартала „Аспарухово“ и „Галата“ към канално-помпената станция „Запад“.

Освен тях в Окръжната прокуратура и в Районната прокуратура във Варна се води същата проверка, но по сигнал на общински съветник.

Има ли премълчаване на авария от преди девет месеца, направено ли е всичко да бъдат уведомени гражданите и гостите на града за евентуални здравословни последици, въпросите отправихме към зам. кмета на Община Варна Христо Иванов в предаването на Радио Варна "Позиция":

Христо Иванов: - Община Варна беше уведомена през август месец миналата година от ВиК Варна и веднага беше сформирана комисия и беше направен първоначален оглед. Там се установи, че има теч от тръбопровода. Започна кореспонденция между министерството на околната среда и водите, кой е бил изпълнителя, договорните взаимоотношения, тъй като те са били организатор на обществената поръчка и под техен контрол са извършвани строителните дейности и въвеждане в експлоатация. След въвеждане в експлоатация , обекта е предоставен на Община Варна, а от там и на ВиК Варна. Беше изяснено кой е изпълнителя и колко години е гаранцията. Изпълнителят на обекта беше уведомен, обектът беше в гаранционен срок, за това поканихме фирмата изпълнител. Изчакахме ги да реагират, да направят оглед на повредата. Реакция нямаше. Тогава с ВиК Варна направихме обстойни огледи, на място, с водолази и сонари, за установяване на състоянието на тръбата и проблема който е възникнал. От там нататък са предприети мерки за сметка на общината, за възстановяване на тръбопровода. Средствата бяха поискани от министерството на регионалното развитие и благоустройството.Към днешна дата имаме проведена обществена поръчка за избор на изпълнител, подписан договор с изпълнител и строителен надзор, разрешение за строеж и от няколко дни строители работят по отстраняване на аварията.

- Фактологията е важна, защото откриването на този водопровод е била през 2011-та. Защо се е налагало това търсене на фирмата изпълнител, след като се предполага, че в общината трябва да има документация по изпълнението на този обект?

Х. И. - Такава информация не е налична в общината, тъй като изпълнител е министерството на околната среда и водите

- При вас няма ли копия от тези документи?

Х. И. - Не, ние не сме били участници в този процес.

- Но обектът е на територията на общината и предаден на общината- трябва да знаете какво минава, откъде минава и какво се случва при възникващи проблеми.

Х. И. - Това което имаме в община Варна и водното дружество е протокол- образец №15, удостоверение за въвеждане в експлоатация и екзекутивната документация.

- Тази българо- гръцка фирма, която е работила по тръбопровода съществува ли още (SFELINOS S.A.)?

Х. И. - На адреса който е даден, изпратихме съответната кореспонденция има получател, имаме обратни разписки от писмата които пращаме.

- Интересно е фирма която е изпълнявала проект за над 6 милиона евро, в момента да е трудно откриваема

Х. И. - Не знам, това което правим е съгласно договорните условия. Уведомили сме ги, сега отново ще го направим, че ще  предприемем действия, в какъв размер.

- В договора пише ли, че тази фирма поема някакви неустойки в случай, че обектът претърпи авария в някакъв период от време?

Х. И. - Съгласно българското законодателство, след въвеждане на даден обект в експлоатация, по отделните части има гаранционни срокове, които са регламентирани и при тези сокове, изпълнителя носи съответната гаранция. Проверихме дали има депозирана сума в министерството на околната среда и водите. С депозита обаче е извършен друг ремонт и тези пари които са били гаранция за добро изпълнение ги няма.

- Може ли да се търси отговорност от министерството на околната среда и водите, ако обектът не е бил изпълнен качествено, заради което в момента имаме цялата тази ситуация. Все пак те са били надзор по време на изпълнението?

Х.И. - Документите които получихме във вид на екзекутивната документация, протоколи за приемане на обекта няма такива данни. Там пише, че тръбата е на съответната дълбочина.

- Да се върнем август месец миналата година, когато сте разбрали, че има авария и че в залива се изливат тонове фекалии. Уведомена ли беше по някакъв начин обществеността за опасност от зарази, риск за здравето?

Х. И. - Към август месец, се установи, че има някакъв проблем с тръбата, тъй като количествата които бяха тласкани от каналната помпена станция „Аспарухово” към приемната шахта от другата страна на Варненското езеро не бяха налични, което означаваше, че има някакъв наличен проблем и започна работа по отстраняването му. При това бяха уведомени всички заинтересовани институции. РИОСВ, Басейнова дирекция, областна управа, бяха създадени и съответните комисии. (бел. ред- не получихме директен отговор на въпроса, възможно е, "обществеността" да са въпросните институции)

- Как ще отговорите на обвиненията на общински съветници, че е потенциална екологична катастрофа е била укрита от варненци?

Х. И. – Смятам, че в медиите излезе информация и всички институции които са били ангажирани- Басейнова дирекция, РЗИ, РИОСВ са имали тази информация. Не съм запознат с такова становище от страна на общински съветници.


Повече по темата и екологичните щети, в интервюта на Мариела Димитрова с директора на Института по океанология проф. Снежана Мончева



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15