Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Масов мор по пчелите в Тервел

| обновено на 22.05.20 в 13:11

За поредна година за масов мор по пчелите алармират стопани от община Тервел. Причината според тях е в пръскането на земеделските площи със забранени препарати, както и без предварително уведомление, както е по регламент. 


Те се оплакват и от ниските изкупни цени на меда, които в момента са от 3.20 лв. Пчеларите са притеснени, че ако тенденцията да се неглижира този сектор на земеделието продължи, браншът, специално в Добруджа, е обречен на фалит.

Наблюденията върху сектор пчеларство в цяла България през последните години показва, че случаите на нерегламентирано пръскане, водещи до масов мор по пчелите, се увеличават. Това споделя Ясен Янев, който е председател на сдружението Български свободни пчелари.

Венцислав Вълчев отглежда 90 пчелни семейства в землището на село Нова Камена. На 15 април установява, че около 70% от пчелните му семейства са загинали. На място проверка осъществяват от Агенцията по храните, както и кметовете на близките населени места. Венцислав Вълчев изпраща проби от пчелите за лабораторен анализ, което му коства 420 лв.

Въпреки направената проверка от ОДБХ в Добрич до този момент няма установено нарушение, няма виновни, сътоветно няма и наказани. Потърсихме ги за коментар, но такъв ни беше отказан.

Мариян Чакъров се занимава професионално с пчеларство от 2003 година, като това е единственият му доход. Той също търпи загуби заради натровени пчели.

По думите на Ясен Янев в цяла България до този момент има 4-5 санкционирани арендатори, но по примера от предишни години той очаква актовете им да паднат в съда.

Пчеларите са изключително притеснени и заради финансовите си загуби - освен големите разходи за възстановяването на натровените пчелни семейства и плащането на лабораторни изследвания, приходите им допълнително намаляват и заради ниската изкупна цена на меда.

Николай Колев споделя, че за миналата година реалният му доход е от 400 лв. на месец.

Тъжните предвиждания на пчеларите са, че до една две години секторът в региона ще фалира напълно и ще изчезне. За да не се стигне дотам, те настояват да се увеличат изкупната цена на меда и субсидиите на кошер, както и да се въведе строг регламент за времето и видовете препарати при пръскането на земеделските площи. Всички свои искания пчеларите ще представят за пореден път на протест на 23 май в София.

Повече по темата чуйте от репортажа на Мая Щърбанова.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Служители на НСО са спасили двама бедстващи рибари край Варна

Служители на Националната служба за охрана спасиха двама бедстващи рибари край Варна, съобщиха от службата. Случаят е от неделя, 31 май, вечерта. Около 18.30 часа дежурните служители на НСО – главен старшина Славов, старшина Маринов, старшина Янков и старши сержант Халачев, забелязват обърната рибарска лодка на около 40 метра от буната край..

публикувано на 01.06.20 в 12:37

Незаконният добив на трюфели се увеличава

За това амармират от Държавното ловно стопанство – Балчик. Заради високата изкупна цена, трюфелите все по-често са обект на бракониерите, като по този начин се унищожават цели местообитания. За да не се стигне до изчезването на този горски ресурс, са въведени и определин бройки за издаване на разрешителни.   Информация на кореспондента Мая..

публикувано на 01.06.20 в 12:13

От днес отпада карантината за българските моряци, връщащи се в страната

От 1 юни отпада задължителната 14-дневна карантината за български моряци, които се връщат в страната. Това е записано в заповед на министъра  на здравеопазването – Кирил Ананиев, издадена на 29 май т.г. Припомняме, че посланикът на добра воля капитан Андриян Евтимов , съобщи за Радио Варна преди дни, че са били проведени разговори и с..

публикувано на 01.06.20 в 12:07

Еколози насърчават общините да оземляват социално слаби

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие изпрати до редакцията на радио Варна пресинформация за проведено проучване от Обществен център за околна среда и устойчиво.  Проучването е сред общините в Североизточния регион на планиране  за използването на общинските земеделски земи, предложение до общините, както и целия доклад с от..

публикувано на 01.06.20 в 12:05

Спестяванията за втора пенсия се топят заради кризата

Процесите през последните месеци са повлияли отрицателно върху доходността в индивидуалните партиди, управлявани от частните пенсионни фондове като спестявания за втора пенсия. „Процесите, които повлияха, не бяха положителни, бяха лоши“, коментира пред „Хоризонт“ финансовият анализатор Иван Стойков от сайта "Моите пари". Спестяванията..

публикувано на 01.06.20 в 11:51

КПКОНПИ: Главният архитект на Шабла е в конфликт на интереси

Главният архитект на Община Шабла Татяна Нейкова е упражнила правомощия като главен архитект в интерес на своя син, съобщиха от Антикорупционната комисия, откъдето я обявяват конфликт на интереси. На 07.02.2020 г. Нова телевизия излъчи репортаж под заглавие „Има ли незаконно строителство..

публикувано на 01.06.20 в 11:28

От днес приемаме туристи от 29 държави

От 1 юни България ще приема туристи от 29 държави, съобщават от Министерството на туризма във връзка със старта на летния туристически сезон 2020 г. От утре на територията на Република България с цел туризъм без поставяне под 14-дневна карантина могат да влизат..

публикувано на 01.06.20 в 11:08