Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виртуална разходка сред редките книги в библиотеката в Добрич

Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич представя колекция от книги на именити автори с техните автографи.

Инициативата е по повод 70-годишнината на културния институт, както и предстоящия Празник на българската просвета 24 май. 


Цялата сбирка от книги на български писатели, поети и публицисти, съдържаща и техните автографи, наброява 1180 тома. В тях са оставени и послания към библиотеката и четящите хора. Само част от авторите са Дора Габе, Валери Петров, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Антон Дончев и други.

Изданията са дарявани в различни периоди на библиотеката и са белязани с уникалния почерк на авторите.

В навечерието на 24 май библиотеката вече е достъпна и с 3D панорамна виртуална разходка, чрез най-ползваната мобилна навигация Google Maps. По този начин читателите могат не само много лесно да открият сградата, но и да се запознаят с всички дейности на библиотеката преди да я посетят.

Информация на Мая Щърбанова можете да чуете от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Руска музикална и литературна класика в концерт на открито

Опера и театър обединяват усилия и любов към руската музика и литература в музикално - поетичния концерт "Я ПОМНЮ ЧУДНОЕ МГНОВЕНЬЕ". Очаквайте го на 5 юни, петък, от 21:00 ч. на откритата сцена "Зад Театъра". Концертът ще бъде истински празник за ценителите на най-романтичния жанр – романсът. Идеята за този спектакъл е на солиста на Варненската..

обновено на 05.06.20 в 16:04

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . По този повод от 11 часа там ще се проведе пресконференция , а откриването е в 18.30 на 5 юни. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни..

обновено на 05.06.20 в 14:06

Лятно варненско в Ларго с нови творби

Разгледайте новите творби в "Лятно варненско"- изложба на варненски автори, приканва  галеристът Нели Вълчева.  Галерия Ларго представи на 21 май сборна изложба на варненски художници " Лятно варненско “. Изложбата предизвика толкова голям интерес, че авторите, вдъхновени от позитивната..

публикувано на 04.06.20 в 20:00

Романтична драма за възрастни открива сезона на новата Лятна сцена „Зад Театъра“

„Любовни писма“ с Яна Маринова и Свежен Младенов е първият спектакъл за възрастни на новата Лятна сцена „Зад Театъра“ на ТМПЦ - Варна Романтичната драма на Албърт Гърни в постановка на Георги Михалков, която разказва много интимна история за споделеното и несподеленото в любовта, се играе на 10, 11 и 12 юни..

публикувано на 04.06.20 в 19:51
Триптих, Йордан Кисьов

Утаеното време на Йордан Кисьов

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна представя от 3 до 23 юни един концептуален автор със запазено място в случването на модерността в българското визуално изкуство – Йордан Кисьов. Изложбата е под знаковото име „Утаено време“. Много често материята, която Йордан Кисьов използва за основа в платната си, е утайка от кафе...

публикувано на 04.06.20 в 15:42

Неизвестна песен на Недялка Керанова в новите записи на Николай Урумов с ОНМ на БНР

Време за четене: 4 мин. Тракийският певец Николай Урумов е един от най-големите почитатели на изкуството на Недялка Керанова. Запознат в детайли с песните ѝ, различните им варианти през годините, историите на звукозаписните сесии... Отдаденост и посветеност, която със сигурност обогатява творческата му душа. Като прибавим и..

обновено на 03.06.20 в 17:28

Представят 28 фотографии в изложбата "Копнеж по Италия"

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ ще бъде експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя ще се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров. Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“...

публикувано на 03.06.20 в 13:26