Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ-Варна: Качеството на морската вода край 21 плажни зони е отлично, в 2 – добро /обновена/

| обновено на 22.05.20 в 17:11

Резултатите от първите проби, взети от морската вода от инспектори от РЗИ – Варна от курорта „Златни пясъци” до община Бяла показват, че само водите до плажовете в  Аспарухово и Офицерския плаж са с добро качество.  Останалите са с отлично качество.  Това съобщи д-р Дочка Михайлова - директор на РЗИ.

За  Радио Варна тя коментира  и ситуацията с изливането на отпадни води във Варненското езеро - чуйте интервюто на Даниела Стойнова в звуковия файл:

Кметът на Варна Иван Портних  съобщи, че от фирмата, която ремонтира авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненския залив, вече са получили разрешениеот Морската администрация за работа във фарватера и обобщи извършеното до момента :


Припомням, че според предварителните планове,ремонтът на авариралата тръба трябва да приключи до месец и половина.

От пресцентъра на Община Варна разпространиха съобщение след брифинга на кмета и директора на РЗИ, в което се казва, че качеството на морската вода край 21 плажа е отлично, а край 2 – добро.
Директорът на РЗИ - Варна д-р Дочка Михайлова уточнява, че традиционен период за първо водонабиране се прави в края на месец май.  „И тази година първите проби бяха взети в началото на седмицата от 23 зони от Златни пясъци до Бяла. Качеството на водата в 21 от тях е отлично, а в 2 – Офицерски плаж и Аспарухово – добро.
Четири са категориите за качество – отлично, добро, задоволително и лошо. През октомври м.г., след аварията, пробите от района на Аспарухово бяха между ниво отлично и добро“, заяви още д-р Михайлова.

Подробности по ремонта на авариралия тръбопровод даде кметът Иван Портних:

 „Днес от 13 ч., след разрешение от „Морска администрация“, започна поредната подводна операция в района на фарватера. В момента екип от водолази работи по откриване на фланеца за освобождаване на втората част на тръбата. Под водата са 1 робот за заснемане и водолаз с 2- ма осигуряващи на повърхността.

Общо 14 човека с 3 плавателни средства работят на смени. Екипът е в пълна готовност и за работа в тъмната част на денонощието, при осигуряване на възможност от корабния трафик“, каза кметът. Той допълни, че след като бъде извадена втората част на тръбопровода, следва обследване на трасето на третата част, за да се вземе решение за състоянието й. Започват и изкопите на трасетата.

Във вторник трябва да пристигне новата част от тръбата – 270 м., която ще бъде на 22 м. дълбочина от повърхността на водата. Изкопът, който трябва да бъде направен е голям, защото от 12 м. на южния бряг, дълбочината трябва да стане 22 м. При подходящи метеорологични условия ремонтът трябва да приключи за около месец и половина.

„Относно въпросите за качеството на водата - за разлика от мнозина други пенкилери, аз не съм експерт по морски води. Затова съм в постоянна връзка с проф. Снежанка Мончева, директор на Института по океанология, както и директорите на другите ведомства, ангажирани с екологията. Проф. Мончева ми предостави снимки, от които ясно се вижда, че огромни полета с два вида планктон – тъмен и тюркоазен, има от нос Калиакра до Констанца, както и на юг към Бургас. Не само във и край Варненското езеро, каквито спекулации се чуха“, каза Иван Портних. Той допълни, че инж. Десислава Консулова, директор на Черноморска басейнова дирекция, ще се произнесе окончателно за качеството на водите, след като станат ясни резултатите от вторите проби. Община Варна ще изпълни всички мерки, ако такива бъдат предписани от съответните екоинспекции.

По предложение на кмета от днес областният управител Стоян Пасев е наредил да започне проверка на заустванията на цялата територия на Варненското езеро, разположено в три общини. „Ще обследваме всяка тръба, а резултатът ще е ясен до седмица“, каза Стоян Пасев.

По повод твърденията, че ремонтът на тръбопровода е забавен, кметът Иван Портних заяви: „Веднага след като бяхме уведомени от ВиК Варна за аварията, бе свикана комисия, с участието на всички институции, като РИОСВ, Басейнова дирекция, „ВиК“ Варна. Община Варна не отговаря за качеството на морските води, а за инфраструктурата. Затова изискахме цялата документация по случая от МОСВ, тъй като те са били възложител за изграждане на тръбопровода през 2009 г., избрали са изпълнител и са сключили договор. Направен бе подводен оглед на обекта, въпреки зимните условия, изработен бе проект за ремонт на тръбопровода. Изпратено бе уведомително писмо до гръцката фирма, за да извърши ремонта, тъй като обектът бе още в гаранция. Това обаче не стана факт. Затова сега ще си търсим парите от фирмата, чрез съда. Всички имаме интерес ремонтът на тръбопровода да приключи максимално бързо и смятам, че ние се справяме с това“.

Кметът призова да се спрат спекулациите по темата, за да не се създава напрежение в началото на туристическия сезон, който ще бъде труден. „Има проблем и ние работим за неговото решаване. Жалкото, е че аварията активира и цъфтеж на политически планктон и  на разни други морски организми“, допълни Иван Портних.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Промени на маршрутите на линии 12 и 20 заради катастрофа

Поради тежко ПТП на бул. "Цар Освободител" и ул. "Державин" (в района на МБАЛ "Св. Анна") е затворен участъкът на бул. "Цар Освободител" от бул. "Осми Приморски полк" до ул. "Пирин".   Автобусите по линия 20 от ЖП гара завиват наляво на кръстовището на "Цар Освободител" и бул. "Осми Приморски полк", надясно по ул. "Антим I-ви", бул. "Сливница", надясно..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Камион с желязо е заседнал под Аспаруховия мост във Варна

Камион, натоварен с арматурно желязо, е заседнал под Аспаруховия мост. Мястото е в района на Варненската корабостроителница и наказателния паркинг за репатрирани автомобили, където височината е 3,5 метра.  По информация на Радио Варна 25-годишният шофьор на камиона Николай Николов не е пострадал. Пробите му за алкохол и наркотици, са..

публикувано на 28.03.24 в 21:47

От неработещи асансьори на подлези и спирки в лошо в състояние се оплакаха варненци на кмета

Вандалските набези върху общинската инфраструктура отново бяха във фокуса на вниманието на кмета на Варна Благомир Коцев. По време на извънредния си приемен ден той беше информиран за това това, че асансьорите на подлезите на спирка „Калин“ и спирката пред Варненската морска гимназия в кв. „Аспарухово“ постоянно са повредени . По думите на..

публикувано на 28.03.24 в 18:09
Община Варна

ОбС-Варна гласува 140 000 лв. за финансово подпомагане на варненци

Малко над 140 000 лева ще бъдат отпуснати от общинския бюджет за финансово подпомагане на варненци. Местният парламент гласува средствата на днешното си, девето по ред, заседание. 60 200 лева е общата сума за социални помощи. 195 варненци ще получат между 100 и 500 лева за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. Съветниците одобриха..

публикувано на 28.03.24 в 17:37

ОбС-Балчик утвърди имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик

Имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик днес бяха утвърдени от Общинския съвет в Балчик след продължителна процедура поради липса на желаещи. "Част от кандидатите са били съдебни заседатели и през предходния мандат, което означава, че вече са запознати с работата и отговорностите на съдебния..

публикувано на 28.03.24 в 17:17

95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражби на кабели

Конкретни мерки срещу посегателствата върху уличното осветление нареди кметът Благомир Коцев по време на работна среща с представителите на фирмите за ремонт и поддръжка и на ресорните дирекции. Фирмите да локализират и да докладват за най-критичните места, където инфраструктурата става най-често обект на кражби. Захранването да бъде възстановено след..

публикувано на 28.03.24 в 17:04
Милена Стойчева

Милен Стойчева: ЕК подкрепя проект за иновационна долина във Варна

Европейската комисия ще подкрепи проекта за създаване на екосистема от дълбокотехнологични долини, включително тази във Варна. Това съобщи във Варна министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева, договорът ще бъде подписан до месец. Ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров, чиято е идеята  за създаването на..

публикувано на 28.03.24 в 16:57