Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам

Мюсюлманското вероизповедание празнува Рамазан байрам в три поредни дни – 23, 24 и 25 май.

Рамазан е деветият месец от ислямския календар – свят месец за близо 1,8 милиарда мюсюлмани в света и време на отдаденост на живота в общността. По време на свещения месец е задължително всеки здрав мюсюлманин да пости от зори до залез.

Заради противоепидемичните мерки в условията на пандемия от COVID-19 обаче молитвите пред джамиите ще бъдат по-различни. Преди няколко дни, на среща в Министерски съвет, премиерът бойко Борисове и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи се разбраха байрамският намаз да е на открито.

Мюсюлманският празничен календар е изграден върху лунния годишен цикъл. Всяка следваща година празниците променят своето настъпване с 11 дни напред, честването им не е фиксирано с точна дата или сезон. Централно място в тази система заемат едномесечният пост и двата байрама – Рамазан и Курбан. През 2020 мюсюлманското вероизповедание празнува Курбан байрам на 30 и 31 юли и Рождението на Мохамед - 28 октомври. /
ВИЖТЕ ОЩЕ

Панорамният път за КК "Златни пясъци" и това лято ще бъде полуизползваем и опасен

За спрени ремонтни дейности в района на плаж Кабакум ни сигнализираха живеещи в района. Проблемната зона от години е в състояние на рехабилитации и реконструкции, но от много време панорамният път не функционира, а се ползват заобиколни маршрути, за да се стигне до КК "Златни пясъци" което удължава пътя. Сигналите се потвърдиха, екип на Радио Варна не..

публикувано на 02.06.20 в 19:13

„Мирър“: Най-добрият български курорт „Слънчев бряг“ посреща туристи, но за съжаление, не британски

Някои от най-добрите плажове в България вече са отворени за посетители, след като правителството премахна задължителната 14-дневна карантина, а най-добрият за британците курорт „Слънчев бряг“ се подготвя да посреща туристи, пише британското издание „Мирър“. То..

публикувано на 02.06.20 в 18:18

Земята е пред шесто масово изчезване на видове в историята си

Човешките въздействия върху местата на Земята с най-голямо разнообразие и численост на животински видове са довели стотици диви животни на ръба на изчезване, показва ново проучване. Подкрепата на дърводобива и бракониерството са изтласкали 500 вида бозайници, птици, влечуги и земноводни до критични точки, разкрива проучването , за което..

публикувано на 02.06.20 в 18:03

Денят на Ботев в Добрич, Балчик и Каварна

В  Добрич  Денят на Ботев  по традиция се отбелязва с поклонение пред паметника на поета - революционер в двора на едноименното училище. 144-ата годишнина от битката на Ботевата чета в подножието на връх Вола във Врачанската планина е белязана от предизвикателството на съвремието - разпространението на коронавирус. В необичайна обстановка, без..

публикувано на 02.06.20 в 17:54

Над 100 световни компании се преместиха от Лондон в Амстердам

Повече от 100 големи транснационални компании са преместили седалищата си от Лондон в Амстердам заради Брекзит, съобщи РИА Новости. Изданието цитира информация на руския търговски представител в Нидерландия, според когото в страната са се позиционирали общоевропейските офиси и производствени мощности на множество транснационални корпорации, като..

публикувано на 02.06.20 в 17:35

Голямо количество оръжие е задържано в Добрич И в момента продължават претърсванията на различни адреси в града

Голямо количество оръжия, сред които пистолети и автоматично оръжие, е задържано при операция на ГДБОП, жандармерията и полицията в Добрич, съобщи БНР. Извършват се обиски на различни места в града. До момента са открити седем единици автоматично оръжие, патрони и пълнители. Двама души са задържани. При акцията е..

публикувано на 02.06.20 в 17:15

Рокери ще дарят кръв тази събота във Варна

Рокерите се събират за традиционна акция по кръводаряване в Районния център по трансфузионна хематология във Варна тази събота. Акцията беше обявена още при стата на сезона миналия уикенд. В традиционната акция тази година ще участват всички мото клубове от Североизтока. Мотоклубовете обичайно даряват кръв в началото и края на сезона. Срещата..

обновено на 02.06.20 в 17:07