Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БАН с онлайн поздрав по случай 24 май

Снимка: архив

Българската академия на науките ще отбележи онлайн Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. По случай празника представители на Академията ще поднесат венци и цветя на Паметника на светите братя Кирил и Методий, съобщиха от Академията.

Традиционното празнично шествие няма да се състои, а на паметника на Светите Братя ще бъдат положени цветя, като се избягват струпвания, съобщи още миналата седмица министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

На интернет страницата на Българската академия на науките са публикувани Поздравление от председателя акад. Юлиан Ревалски по повод 24 май; Думи за празника от писателя Георги Господинов от Института за литература на БАН и Размислите на акад. Михаил Виденов по повод празника на Светите Братя Кирил и Методий, озаглавени „По някои актуални задачи пред българските езиковеди“.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И през уикенда чистят шахти и канали във Варна

Продължава поетапното почистване на дъждоприемни шахти и дъждоотводнителна канализация във Варна, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Дейностите вече се приключили в район „Одесос“, в момента се почиства в район „Приморски“. Всекидневно работят по две каналопочистващи машини на големите булеварди и един екип..

публикувано на 05.06.20 в 16:38
Летище Варна

98% спад на полетите от Варна и Бургас през април

Летателната програма на летищата в Бургас и Варна отбелязва 98 процента спад на полетите през април спрямо същия период на миналата година. През май тази година, броят на излитащите и кацащите самолети на Летище-Бургас е намалял с 94 процента, а пътническият трафик е спаднал с 99 на сто спрямо май миналата година. Това съобщи на..

публикувано на 05.06.20 в 16:34

Болницата в Каварна е пред фалит

Общинският съвет на Каварна разгледа тежкото финансово състояние на местната болница. Общинското здравно заведение има задължения от 700 000 лева, а работещите в него не са получавали запрати от януари. Част от 60-те медицински работници и санитари вече са напуснали, закрито е отделението по акушерство и гинекология. Едва 50 хиляди..

публикувано на 05.06.20 в 16:08

До дни записват онлайн за плувния маратон Галата-Варна

За първи път в 80-годишната история на плувния маратон Галата - Варна участниците ще финишират на плажната ивица, а не както беше досега на II буна . Това решение беше взето по време на първото заседание на Организационния комитет, което се проведе в Юнашкия салон. Председател на Организационния комитет на юбилейното издание е кметът на..

публикувано на 05.06.20 в 16:02
Варна

Подготвят нов икономически профил на Варна

Проект за нов икономически профил на Варна бе представен днес пред кмета Иван Портних и представители на академичната общност в града. Т ой е изготвен от екип на Института за пазарна икономика (ИПИ), по поръчка на Община Варна. Целта е да бъде извършено ребрандиране на региона, с цел привличане на инвеститори и на млади хора, създаване..

публикувано на 05.06.20 в 15:47

180 души в област Варна провериха спазват ли карандината

За днешния ден, служители на ОД на МВР – Варна са извършили 180 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации. Установено е едно нарушение, има образувано досъдебно производство. Разследванията, започнати по..

публикувано на 05.06.20 в 15:41

Японски учени създадоха плат, който генерира електричество и убива микробите

Две японски компании разработиха плат, който използва движението, генерирайки слаби електрически заряди, смъртоносни за микробите, информира Франс прес. Изобретението е дело на фирмите "Мурата манюфекчъринг" и "Тейджин фронтиър". Новият плат е кръстен PIECLEX и може да има най-разнообразно приложение. Като се започне от направата на..

публикувано на 05.06.20 в 15:35