Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Три нови защитени територии обяви Министерството на околната среда

Снимка: speleo-bg.org

Средното поречие на река Негованка вече е защитена територия. Местността е с ценни растителни и животински видове и е разположена в землищата на великотърновските села Емен и Ново село.

Защитената местност е с площ от 522 декара. Получава този статут със заповед на министъра на околната среда, за да бъдат опазени характерният за този район по поречието на река Негованка карстов ланшафт, вековните дървета и защитени видове като елвезиево кокиче и местообитанията на черен щъркел, обикновен мишелов, видра и европейска дива котка.

Предложението за обявяване на защитената територия е на кметството в Ново село и на Туристическо дружество „Академик – ВТУ“.

Забраняват се строителството, сечта и добивът на инертни материали в местността.

Със заповед на министъра на околната среда за защитени територии се обявяват и Серапионовата пещера и пещерата „Дедова дупка“ в област Враца.


ВИЖТЕ ОЩЕ

До дни записват онлайн за плувния маратон Галата-Варна

За първи път в 80-годишната история на плувния маратон Галата - Варна участниците ще финишират на плажната ивица, а не както беше досега на II буна . Това решение беше взето по време на първото заседание на Организационния комитет, което се проведе в Юнашкия салон. Председател на Организационния комитет на юбилейното издание е кметът на..

публикувано на 05.06.20 в 16:02
Варна

Подготвят нов икономически профил на Варна

Проект за нов икономически профил на Варна бе представен днес пред кмета Иван Портних и представители на академичната общност в града. Т ой е изготвен от екип на Института за пазарна икономика (ИПИ), по поръчка на Община Варна. Целта е да бъде извършено ребрандиране на региона, с цел привличане на инвеститори и на млади хора, създаване..

публикувано на 05.06.20 в 15:47

180 души в област Варна провериха спазват ли карандината

За днешния ден, служители на ОД на МВР – Варна са извършили 180 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации. Установено е едно нарушение, има образувано досъдебно производство. Разследванията, започнати по..

публикувано на 05.06.20 в 15:41

Японски учени създадоха плат, който генерира електричество и убива микробите

Две японски компании разработиха плат, който използва движението, генерирайки слаби електрически заряди, смъртоносни за микробите, информира Франс прес. Изобретението е дело на фирмите "Мурата манюфекчъринг" и "Тейджин фронтиър". Новият плат е кръстен PIECLEX и може да има най-разнообразно приложение. Като се започне от направата на..

публикувано на 05.06.20 в 15:35

Ремонтират сградата на полицията във Варна с близо 1,5 милиона лева

През  февруари следващата година ще бъде приключен проектът са саниране на сградата на Областната дирекция на МВР във Варна. Ремонтът е на стойност  1  461 492 лева. Повечето от средствата са осигурени по оперативна програма "Региони в растеж".  Десислава Цветанова, ръководител на проекта обясни, че  кризата с пандемията е забавило изпълнението на..

публикувано на 05.06.20 в 15:29
Сградата на РИМ-Бургас

Преоткрий бургаските музеи - от утре с ваучер

В музеите в Бургас ще се предлагат ваучери за посещения на преференциални цени. Това съобщиха от Регионалния исторически музей /РИМ/ в Бургас. Посетителите на културните институции ще могат да се възползват от тази изгодна възможност в рамките на кампанията "Преоткрий бургаските музеи", която стартира от утре. Тя е насочена към..

публикувано на 05.06.20 в 15:08

Нови идеи за възобновяване на фонд "Култура" след кризата

Местната администрация във Варна е предприела действия за възобновяване на процедурата по фонд „Култура“ като е подготвила съответните документи и ги е предоставила на Общинския съвет, съобщават от общинската дирекция „Култура и духовно развитие" в писмен отговр на въпроси на Радио Варна. В предложенията са фиксирани няколко промени, като о бявяване..

публикувано на 05.06.20 в 14:59