Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ: В и К разбира за скъсаната тръба в края на миналата година

| обновено на 23.05.20 в 13:55
Снимка: Радио Варна

От РИОСВ и Басейнова дирекция "Черноморски район" - Варна, дадоха съвместни отговори на въпросите, които Радио Варна изпрати до МОСВ.

Ето какви какви са въпросите и отговорите:

ВЪПРОСИ:

1. Има ли информация в МОСВ за това кога е била компрометирана канализационната тръба, от кого и как?

2. Какви кореспондеции са водени с Община Варна и В и К по този въпрос и кога са започнали тези кореспонденции?

3. Какви мерки са били предприети от РИОСВ и Басейнова дирекция „Черморски район” за предотвратяване на потенциална екологична катастрофа?

4. Какво е предприето от двете институции за информиране на населението и туристите?

5. Има ли реална опасност за здравето на населението, особено това, което живее в непосредствена близост до езерото?

6. Какво е екологичното състояние на Варненското езеро към момента и може ли вече да се говори за екологична катастрофа?

7. Варненското езеро включено ли е в мрежата „Натура 2000” и ако да, както това кореспондира с актуалното екологично състояние на езерото?

8. Възможно ли е заради замърсяването на езерото България да понесе санкции от европейските институции?

9. Има ли реална опасност от замърсяване на плажовете, разположени в южна посока от езерото? Ако има такава опасност, за кои плажове се отнася тя?

10. Според МОСВ, отговорните в случая институции /РИОСВ, Басейнова дирекция, община Варна и В и К/ предприели ли са навременни и адекватни мерки за преодоляване на проблема и последствията от него

ОТГОВОРИ:

Канално-помпена станция (КПС)„Аспарухово“ е изпълнена по проект ИСПА, като е трансформирана ПСОВ „Аспарухово“ в помпена станция с механично пречистване и тръбопровод под дъното на Варненско езеро.

Към края на миналата година специалисти от „В и К Варна“ ООД забелязват проблем с тръбопровода, служещ за транспортиране на отпадъчните води от КПС „Аспарухово“ до КПС „Запад“. Във връзка със създалата се ситуация са предприети действия от РИОСВ-Варна и съвместно с община Варна и „В и К Варна“ ООД са извършени няколко обследвания на авариралия тръбопровод. Предвид, че същият е разположен в по-големия си участък под водите и под дъното на Варненско езеро при обследванията не е установено точното място на аварията. Възложено е от „В и К Варна“ ООД на специализирана фирма да уточни място на аварията. Чрез използване на високочестотен сонар е установено следното:

· Местоположението на аварията е в района на сигнални буйове 121-124 на плавателен канал №1;

· Тръбопроводът е прекъснат и двата дефектирали края отстоят един от друг на около 43-44 метра;

· При водолазния оглед е установено, че тръбата е скъсана от заварката, като лицевите части са силно дефектирали.

По информация на „В и К Варна“ ООД, тръбопровода е прекъснат от преминаващ кораб, в посока море-езеро.

След уточняване точното място на аварията от РИОСВ-Варна са предприети всички възможни действия предвидени в екологичното законодателство и са сезирани всички институции имащи касателство със случая:

· Дадени са предписания на собственика на канализационната система на гр. Варна – община Варна и на „ВиК-Варна“ ООД за предприемане на действия по възстановяване целостта на тръбопровода, служещ за транспортиране на отпадъчните води от КПС „Аспарухово“ до КПС „Запад“.

· Наложена е ежемесечна санкция на „В и К Варна“ ООД в размер на 44439 лв/месец за заустване във Варнанско езеро на зъмрсени отпадъчни води;

· С цел намаляване на количеството отпадъчни води, зауствани във Варнанско езеро е дадено е предписание на „ВиК-Варна“ ООД, да преустанови приемането в КПС „Аспарухово“ на отпадъчни води, транспортирани чрез вакуумцистерни.

· Уведомена е РЗИ-Варна, като е поискано и становище за необходимостта от обеззаразяване на отпадъчните води от КПС „Аспарухово“ зауствани във Варненско езеро. Във връзка със същото е дадена препоръка на „В и К Варна“ ООД за обеззаразяване на потока отпадъчни води до отстраняване на аварията на напорния тръбопровод.

· Във връзка с постъпила информация, че кораб е причинил аварията на тръбопровода е поискано становище на ИА „Морска администрация“. РИОСВ-Варна е уведомена, че няма регистриран случай в ИА „Морска администрация“ за инцидент с преминаващ кораб в района на тръбопровода.

· Във връзка с констатираната авария Басейнова дирекция „Черноморски район“ е възложила допълнителен ежемесечен мониторинг на водите във Варнанско езеро. От резултатите не са установени отклонения от нормалното състояние на водния обект с изключение на показателя БПК5, който е с тенденция за увеличаване.

Варненско езеро, съгласно ПУРБ 2015-2021 г. е определено в много лош екологичен потенциал, в риск от непостигане на целите за постигане на добро състояние на водите до 2027 г. Показателите, влошаващи екологичното му състояние са фитопланктон, БПК5, разтворен кислород, нитритен азот, ортофосфати, общ фосфор.

За Варненско езеро са определени изключения съгласно чл.4.5 от РДВ, предвид че природните условия не позволяват подобряване на състоянието му в периода на плана. Поради натрупването на големи количества биогени и специфични химични елементи в седиментите и тяхната динамика, масовото им освобождаване предизвиква еутрофикация. Като индиректен параметър за съдържанието на биохимично разградими органични вещества, нарастващата тенденция на БПК5 / биологична потребност от кислород/ е показателна за значителното органично натоварване на водите във Варненското езеро.

РИОСВ-Варна е уведомена с писмо от Община Варна, че ремонтът на транспортиращия тръбопровод е започнал на 13.05.2020 г.

Варненското езеро попада в защитена зона за опазване на дивите птици BG0000191 „Варненско-Белославско езеро“ (обявена със Заповед №РД128/10.02.2012 г. на министъра на околната среда и водите), която е част от екологичната мрежа "Натура 2000". Не са констатирани нарушения на режимите на защитената зона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47

Рибари от Бургас протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Рибарски сдружения от Южното Черноморие протестираха пред Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида. Тя влиза в сила от 1 май, а мотивите са, че популацията им е застрашена.  Уловът на бяла мида е намалял с 60 %, ИАРА с предложение за тримесечна забрана Близо 100 представители на..

публикувано на 24.04.24 в 15:28