Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

| обновено на 27.05.20 в 10:03

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре свършената работа разказа актьорът Стоян Стоянов от Държавен куклен театър – Варна пред Светлана Вълкова. Тази година той получи индивидуална номинация за награда „Варна“ в раздел „Театър“ за яркото си актьорско постижение в ролята на Лисугера в спектакъла за възрастни „Лисугерът“ по Славомир Мрожек. Стоян Стоянов вече 13 години е на сцената и казва, че се чувства призван да бъде там.

Как прие тази номинация? Как се чувстваш? Досега си получавал колективна награда „Варна“ със състава на Кукления театър.

Приятно е. Всяка една номинация носи удовлетворение от добре свършена работа. Явно определен кръг от хора са преценили, че сме се справили с представлението – било то колеги или критика.

Какви бяха отзивите за този спектакъл? Как работи по тази роля?

Отзивите бяха възторжени. На нас ни се искаше да е така. Ние всички приехме присърце работата по Славомир Мрожек, по тези четири миниатюри, които проф. Пламен Марков ни предложи да реализираме тук. Всички с много желание се впуснахме в това приключение, защото това беше първата среща на проф. Марков и нашия театър. Получи се един много интересен и динамичен репетиционен процес. Радваме се, че резултатът е такъв. Добре се прие от публиката. Мрожек е сложен автор, но посланията стигнаха до хората.

Беше ли ти трудно в някакъв момент?

Предизвикателно беше. Предизвикателство имаше, защото първо обемът от текст е доста голям. Второ, характерно за персонажа е, че той много бързо трябва да сменя средствата.Трябва да е много комбинативен, за да оцелее. Предизвикателство беше както за мен, така и за целия екип, защото представлението е много динамично.

А не е ли такова и твоето актьорско амплоа? Ти си много разнопосочен, комбинативен. Участваш в различни проекти.

Веднага усетих персонажа като много близък. Наистина за мен е удоволствие да го играя. Той е изправен на ръба на оцеляването и в критични моменти трябва да взема бързи решения, комбинативни и премислени за много кратко време.

В кукления театър ли ти е най-комфортно? Пробвал си и други неща.

Тук се чувствам на мястото си. Ние пак през кукления театър сме се включвали в много проекти. Имаме балетна постановка с Държавна опера – Русе,  с  Държавна опера - Варна. Тук се случват неща, които са предизвикателни като проекти, те са различни. Има и за деца, и за възрастни. Така че наистина се чувствам доволен.

Кое е най-голямото ти лично творческо постижение?

Аз се опитвам с всяка една роля и всяка една задача да давам всичко от себе си. За постиженията може би другите трябва да се произнесат. 

Повече от разговора на Светлана Вълкова със Стоян Стоянов чуйте в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05