Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно


Няма работещи 5G мрежи на територията на страната, съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос.

Covid-19 ще забави изграждането им, според КРС здравните стандарти у нас са завишени

Програма "Хоризонт" на БНР коментира днес темата обстойно.

Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за регулиране на съобщенията е извършила незабавни проверки, включително и контролни измервания, в резултат на което не са установени работещи 5G мрежи в обхвата 3.6 GHz.

Първата стъпка към 5G e освобождаването на честоти и провеждането на конкурси за тях, напомня председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров.

"Мрежата от пето поколение е технология, която използва предшестващи технологии, т.е. на базата на съществуващите мрежи от четвърто поколение, използвайки честотния ресурс или сигнализационен ресурс, се надгражда и се създават мрежите от пето поколение", пояснява Иван Димитров.

Подготвя се обява за провеждане на конкурс или търг за ползване на конкретен радиочестотен спектър или конкретна позиция, която може да бъде използвана. Ще се направи и пазарно проучване за интерес, който могат да заявят потенциалните ползватели на тези честоти. Ако телекомите заявят намерения, ще бъде проведена процедура, която е възможна в два варианта според броя на участниците и заявения интерес спрямо ресурса, уточнява Иван Димитров.

Петата генерация мрежи ще предостави възможност за по-висока скорост, казва Жанет Захариева,  представител на един от телекомите у нас и член на Управителния съвет на Европейската браншова организация на телекомите.

"Петата генерация мрежи са много полезни и на обществения сектор, защото дават възможност, да речем на общините, да въвеждат концепцията за умните градове, да имат сметосъбиране, базирано на данни, да имат умно управление на трафика, да осъществяват видеонаблюдение и всичко това обаче да бъде свързано в една система, която не само регистрира фактите и данните, но и дава възможност те да бъдат анализирани", подчертава Жанет Захариева. 

В момента не се извършват тестове на пета генерация мрежи, твърдят от телекомите. 

"Един от операторите е получил разрешение за временно ползване с цел тестване на съоръжения в мрежи от пето поколение, миналата година от първи юли. Тогава имаше тестове от трите популярни мобилни оператори в България, като там бяха направени съответните техни анализи, тестове на съоръжения и оборудване и бяха пуснати сравнително скромни от гледна точка на мрежа, т.е. не може да се каже, че има мрежа на базата на 5G технологията. Имаше тестове, които използваха елементи от пето поколение мрежи", коментира коментира председателят на КРС Иван Димитров.

Заради ситуацията с коронавируса и влиянието върху икономиката първоначалните намерения по плановете за изграждане на 5G мрежата ще се забавят. Мрежите в България издържат на нарасналия трафик и нарасналото потребление, което е комплимент към това как са правени във времето и в годините, смята Жанет Захариева.

Спазването на здравните стандарти у нас при използването на мрежите от мобилните оператори е във фокуса на много институции. В Наредба номер 9 е посочено, че контролът е възложен на органи към Министерството на здравеопазването. Комисията за регулиране на съобщенията сътрудничи достатъчно с тези органи, уверява председателят на комисията Иван Димитров.

"Нормите, които съществуват в България, се спазват категорично и смятам, че това, което е заложено в тази наредба е в пъти и то десетки пъти по-високи изисквания, отколкото са написаните и публикуваните в рамките на Европейския съюз".

Няма много изследвания на въздействието на мрежите от пето поколение върху човешкото здраве и околната средаНаучно изследване за влиянието на 5G върху човешкото здраве и природната среда е възложено чрез панела за наука в Европарламента - STOA и то ще бъде представено през есента, съобщи евродепутатът Иво Христов. Проучването трябваше да бъде представено в края на април, но ситуацията с коронавируса го забави.

"Не бива страховете да бъдат омаловажавани и иронизирани. Гражданите имат право на отговор и трябва да го получат. Нашата задача като техни представители е да изискаме този отговор, да организираме научни изследвания, които да убедят гражданите, че тези мрежи от пето поколение не са опасни, или пък, ако съществуват рискове, те да бъдат отстранени преди въвеждането на мрежите", заявява евродепутатът Иво Христов.

"Доколкото знам, такива изследвания не са правени. Стана норма последните години индустрията да налага ритъма на развитието и макар Европейският съюз да е възприел принципа на предпазливостта, според който нищо не може да бъде въведено, без да е доказана неговата безвредност, ясно е, че лобисткият натиск и интересите на индустрията често пробиват този принцип, и изследвания за въздействието се правят по-късно, едва след като нововъведението вече работи", коментира Иво Христов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дворът на МБАЛ

Екип от млади хора представя места във Варна, които биха могли да се превърнат в кътове за отдих

Екип от млади хора показват всеки понеделник в социалната мрежа „Фейсбук“ различни пространства във Варна, които ако се облагородят, могат да се превърнат в прекрасна зона за отдих, за игри и разходки за варненци. Такива локации има в целия град, сподели за Радио Варна арх. Максим Недков, който заедно с екипа на дрона "Морско око" показва от..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Имен ден днес празнуват Боян, Бояна, Бойко и Албена

На 28 март Българската православна църква почита своя първи мъченик - Св. мчк Енравота-Боян, княз Български. Българската държава била основана на Балканския полуостров в 681 г. от едно войнствено племе от тюркски произход – прабългарите, макар че в нея местните славяни винаги са представлявали господстващата съставна част племена, и се настанили в тези..

публикувано на 28.03.24 в 10:15

50 хиляди лева за телевизия без лиценз и в бъдеще време...

На последната сесия на Варненския общински съвет беше гласувано отпускането на 50 хиляди лева на телевизионен инвестиционен проект.  В края на януари в общината идва предложение от представители на спортната телевизия Б1Б ТВ. Идеята им е да променят името на телевизията си на Варна ТВ и да помагат за популяризирането на спорта в града...

публикувано на 27.03.24 в 17:20

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за лечение в Барселона

Следващият репортаж е зов за помощ за едно украинско дете, успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира. Дима има нужда от..

публикувано на 27.03.24 в 16:46

Варненци последваха примера на румънеца, който чисти България

Варненци, обединени в група, която подкрепя инициативата "Румънец чисти България", почистиха детската площадка на улица "Радост"  в квартал "Младост" във Варна и боядисаха пейките. В акцията участват и деца. Това съобщи Борислав Пенчев, който е част от инициативата. Габриел е гражданин на нашата северна съседка, женен е за варненка. Семейството живее..

публикувано на 27.03.24 в 16:15

Българският таратор е на четвърто място сред най-добрите студени супи в света

Тараторът е четвъртата най-вкусна студена супа в света , според класацията на сайта TasteAtlas. В текста под снимката, от световното кулинарно издание описват традиционните съставки на таратора, както и че той има много разновидности в различните региони на страната. "Някои съставки може да бъдат пропуснати, докато други могат да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 06:25

Вместо крадеца дарител "върна" отскубнати пролетни цветя от училищна градинка в Балчик

„За трета поредна година "доброжелатели" отскубват и си присвояват пролетните цветя от градинката на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Балчик, която радва и всички граждани. Този път извършителят е засечен от камерата на училището... Призоваваме го да възстанови цветята тази вечер...  Ще изключим камерата на входа на училищната сграда, за да може да..

публикувано на 26.03.24 в 14:50