Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците с маска или шлем на държавните зрелостни изпити

Подготовка на изпитните зали
Снимка: Д.Дончева

При извънредни мерки за сигурност ще се проведат държавните зрелостни изпити у нас. Във Варна изпитните зали ще бъдат във всички средни училища и гимназиите.

Изпитът започва в 9 часа, но учениците трябва да се явят пред залите час по-рано, за да бъдат допуснати в сградите. Медицинско лице ще измерва температурата на всеки, а учениците ще влизат по един при спазване на дистанция. Необходимо е да носят служебна бележка за явяване на изпит, документ за самоличност,  както и лични предпазни средства, каза за Радио Варна Петко Петков, директор на едно от училищата във Варна където ще се провежда изпит. Служебната бележка може да бъде показана и на електронен носител.

Всички ученици трябва да носят маска или предпазен шлем, за да бъдат допуснати в залите и по време на изпита. Ръкавиците са по желание.

След влизане в изпитната зала, зрелостниците ще дезинфекцират ръцете си и ще заемат мястото си. След това изпитът продължава по познатия ред в годините досега. Позволено е да се носи вода.

3 354 са дванайсетокласниците във Варна, които са подали заявление за първия изпит по български език и литература, който е на 1 юни. С един по-малко ще се явят на изпита по математика на 3 юни.

Чуйте още в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна. Предприели сме всички възможни действия по обявяване на обществена поръчка за изграждане на библиотеката, за да може проектът да бъде реализиран. Това каза по време на пресконференция кметът на Варна Благомир Коцев. Той обясни, че разрешението за строеж от 2016 година е удължено с още 5 години, но..

публикувано на 18.04.24 в 15:05

2 май е неучебен за учениците във Варна

2 май ще бъде неучебен ден за учениците във Варна. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев. Така почивните дни стават от 1 до 6 май, включително. 1 май е Ден на труда и е официален почивен ден, а дните от 3 до 6 май се отбелязват Великденските празници и Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия. Заповедта не важи..

публикувано на 18.04.24 в 14:55

Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт

Община Варна внесе сигнал до прокуратурата срещу ръководителката на първата фаза от проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова. Цялата преписка с обвиненията към нея вече са в прокуратурата, каза кметът Благомир Коцев по време на пресконференция. Той  допълни, че за системата са дадени милиони, а  услугата е почти нулева. Ние се опитваме сега..

публикувано на 18.04.24 в 13:27

Организират акция по почистване на Варна на 27 април (ВИДЕО)

Предстоящата кампания за пролетно почистване на града, ремонтните дейности на територията на общината и теми, свързани с културната инфраструктура коментираха кметът на Варна Благомир Коцев и екипът му. Kметът каза, че предстоят серия от инициативи за почистване на града. Мащабна акция, в която всеки може да се включи, е предвидена за 27 април.  Коцев..

публикувано на 18.04.24 в 12:52

Във Варна тази събота предаваме капачки и стотинки

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 18.04.24 в 12:47

Няма да има заседания на НС по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите, предаде БНР. Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на..

публикувано на 18.04.24 в 12:29
Пропадане по ул.

Две коли пропаднаха на улица "Антим Първи" във Варна

Две коли пропаднаха рано тази сутрин на улица "Антим Първи"7 в центъра на Варна в изкоп зарит с чакъл. Причината е проливният дъжд, който е с количество 17 литра на квадратен метър. В района има нова кооперация, която е била присъединена към канализацията.  Първата кола попада в хлътналия участък в лявата лента, малко след това предницата на..

публикувано на 18.04.24 в 10:07