Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилиан Стефанов: Привличат ме дивата природа, трудните маршрути, усамотените райски кътчета

| обновено на 30.05.20 в 15:53

Родопа планина ражда хора!

И то само какви хора: с борбен дух и свободолюбив начин на живот; хора, които са сякаш от друго измерение.

Като Вилиан Стефанов, роден в Смолян.

По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф.


С родопска упоритост прекосява България надлъж и шир.

И продължава с търпение да върви, дори когато е извън родината.

В джунглата. Нищо не го отказва от поетия път, даже червените парещи мравки, които с охота се впиват в тялото му. Просто ги отстранява и с неповторим мерак стига до крайната точка на своето пътешествие. Зареждат го новите светове, уникалната природа, тишината на местата, извън туристическите дестинации. Обича животните.


Автор е на няколко книги - "Експедиция "Речен път": Как да прекосим България за 25 дни" и "Експедиция "Железен път".

С пътеписите си той отваря очите на читателите към необятната сила и красота на природата, среща ги с интересни хора и техните истории, запознава ги с екстремните си преживявания.

Извървява пеша пътя от София до Варна, следвайки ЖП линията, а с всяка измината крачка, се приближава до различни човешки съдби, открива скрити кътчета. Изминава още хиляди километри в търсене на непознатото, отвъд границите на Европа, среща се различни култури и народи. Казва, че винаги е искал да види как живеят хората по различните краища на света. 

 Вилиан споделя, че дядо му разпалва любовта му към природта и пътешествията още от детска възраст. Още от малък ме водеше из огромната шир на Родопа планина. Колкото повече пораствах, толкова повече това желание за приключения растеше в мен. Започнах да обикалям, започнах да си записвам всичко видяно в блогове и статии. Давах ценна информация за местата, през които преминавам. Развих и фотографските си умения, реших да снимам всички места, на които е стъпвал кракът ми, разказва още авантюристът.


Последното му странстване го отвежда в седем държави.

Започва пътуването си с влак от София до Истанбул. От Истанбул се отправил към централанта част на Турция. За първи път бях в Турция, впечатлен бях от самия начин, по който ме приеха местните. Държаха се съвсем приятелски, щом разбраха, че съм българин, споделя Вилиан.

Пътуването ми там обче беше по-скоро екстремно, защото не се придържах към големите градове, където мога да преспя в някой хотел, или да се порадвам на малко лукс. По-скоро се отдадох на лукса на планината - спане на палатака, нощувки под звездите, дори на палжа на брега на Черно море. Търсих уединение, разказва още той.

Следващата му спирка е Грузия. Там прекарва цял месец. Влюбва се в страната от пръв поглед.Опознавах тези непознати за мен земи, видях различни забележителности, пещери, музеи. Видях скулптури, останали от едно време, средновековни замъци и крепости.

Грузия е страна с голямо културно-историческо наследство, отбелязва Стефанов. Стига й до „болката на грузинците“- Южна Осетия.  Там също имах много приклчения. Селцата са малки, с малко жители и предимно възрастни хора. Не се развива никакъв туризъм, а всеки случен, който мине от там, се приема като шпионин, спомни си още авантюристът.

Подробности от разговора на Ваня Славова с Вилиан Стефанов чуйте в звуковия файл:

Седем държави за 103 дни.
Вилиан за Азърбайджан:

Какво му трябва на човек, осем килограма багаж и огромна смелост за дългия път.
Слава Богу без проблем и в Тайланд:

Вилиан Стефанов вече е на път из любимите Родопи.
С воля и с огромно желание се постига всичко, смята той.
Дълго говорихме с него, затова очаквайте продължение. За усещането да си в джунглата на остров Борнео. За храната на местните, за комуникацията с индонезийците, за малкото пътища и за селфитата с белия човек, който там се радва на огромно внимание, поради факта, че туристите са на остров Бали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15