Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Еколози насърчават общините да оземляват социално слаби

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие изпрати до редакцията на радио Варна пресинформация за проведено проучване от Обществен център за околна среда и устойчиво.  Проучването е сред общините в Североизточния регион на планиране  за използването на общинските земеделски земи, предложение до общините, както и целия доклад с от проведеното проучване.

От него става ясно, че половината от общините в Североизточния регион на планиране отдават за ползване земеделски земи от общинския си поземлен фонд без търг и конкурс. Нито една от тях обаче не подпомага чрез тях социално слаби жители на общината. Това установи проучване на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Изследването имаше за цел да проучи наличието на местни политики за използване основно на необработваеми земи, като част от социалната политика на общините.

Обхванати са 22, или малко над 62%, от общините в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

14 от общините категорично заявяват, че не прилагат политики и схеми за подпомагане на малоимотни и социално слаби жители чрез предоставяне на земеделски земи, а други 8 отказват да отговорят. Като едно от основанията за липса на такива политики е посочено: „защото не е отразено в наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество“, която се приема от самите общински съвети.

Търсенето на нови възможности за социална подкрепа на уязвими групи от населението на местно ниво е особено актуално в условията на  глобалната пандемия от COVID-19, коментира Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Липсата на достатъчно финансови възможности за подпомагане в национален мащаб, поставят въпроса за подкрепа на местно равнище, като се използва потенциала на всички материални ресурси, включително на земите от общинския поземлен фонд.

В условията на глобална икономическа криза се повишава значението на делегираното нормотворчество на местно ниво и местното самоуправление за преодоляването на икономическите последствия, смята адвокат Александър Асенов. По думите му, използването на общински земеделски земи за подпомагане на социално слаби не само не противоречи на финансовите интереси на общината, но и ще спомогне за оптимизиране на финансовия и социален пакет от мерки в подкрепа на уязвимите групи граждани.

Предложението на еколозите към местните власти е да използват неблагоприятната икономическа ситуация, за да намалят процента на пустеещите земи в общините и в същото време да стимулират земеделско производство за задоволяване на собствени нужди от домакинствата. Готови са да предоставят и консултации на общинските власти в тази насока.

Проучването е реализирано по проект „Застъпническа кампания за активно използване на общинските земеделски земи“, финансирано от „Грийн Грантс Фонд“ с подкрепата на Екологично сдружение „За Земята“.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори протест във Варна тази вечер - с факли срещу Закона за социалните услуги

Около  петдесет души се събраха в градинката на Севастопол.  Те се отзоваха на организираното събитие факелно шествие чрез Facebook  от групата Единение за семейството и децата Отнасяме нашия светлинен протест, както и нашите надежди към конституционните съдии!  Законът за социалните услуги, под маската на защита на децата и други..

обновено на 13.07.20 в 21:35

Четирима починали с Covid-19 във Варна за последните 24 часа

Това съобщава сайтът  ДНЕС+.  Починал е 55 год. мъж без придружаващи заболявания, но с двустранна бронхопневмония и положителен за Ковид -19.  Другите жертви на коварния вирус са две жени и един мъж, като при  всички е доказана коронавирус инфекция.  Общо заразените в страната вече са 7 252, а активните..

публикувано на 13.07.20 в 21:12

СЗО: В обозримо бъдеще няма да има връщане към „старото нормално“

СЗО предупреди този  понеделник, че твърде много страни вървят в грешна посока при справяне с пандемията на коронавируса, поради което не би могло скоро да има връщане към нормалността. "Искам да бъда директен: няма да има връщане към "старото нормално" за..

публикувано на 13.07.20 в 20:40

Кристин Лагард: България направи голяма стъпка по пътя си към еврозоната

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард по повод приемането на България в чакалнята на еврозоната. Участието във Валутния механизъм II и Банковия съюз свързва икономиките..

публикувано на 13.07.20 в 20:26

Четвърти ден антиправителствен протест във Варна /обновява се/

Поредна вечер участниците в протеста срещу управлението на страната се събраха във Варна пред сградата на общината.  От петък насам те поемат по  по бул. "Сливница" в посока площад "Севастопол" Вижте хронологията на събитията тази вечер, които следи фоторепортерът Румен Сарандев: 18.30 Около 200 варненци вече се събраха пред сградата на..

обновено на 13.07.20 в 20:14

Марица Гърдева: Лидерът на „Да, България“ във Варна продаде на ТИМ обекти на „Алея първа“

Лидерът на „Да, България“ във Варна – Нелко Начев и брат му Жулиан Начев, са продали съществуващите тогава сгради на Алея Първа (калните бани, къпалните) - на ТИМ. Това обяви Марица Гърдева, общински съветник от ГЕРБ, по време на сесия на Общинския съвет във Варна. В местния парламент съветниците от „Да, България“ и ДСБ са в обща група „Демократична..

публикувано на 13.07.20 в 18:19

172 са свободните места в детските градини за третото класиране

Толкова са местата за първа група и 27 места за яслена група са обявени за трето класиране в детските градини във Варна, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности" към Община Варна. Подаването на нови или редактирането на активни електронни заявления може да се извърши в периода от 14 юли 2020 г. до 23:59 часа на 17 юли .2020..

публикувано на 13.07.20 в 18:13