Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози насърчават общините да оземляват социално слаби

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие изпрати до редакцията на радио Варна пресинформация за проведено проучване от Обществен център за околна среда и устойчиво.  Проучването е сред общините в Североизточния регион на планиране  за използването на общинските земеделски земи, предложение до общините, както и целия доклад с от проведеното проучване.

От него става ясно, че половината от общините в Североизточния регион на планиране отдават за ползване земеделски земи от общинския си поземлен фонд без търг и конкурс. Нито една от тях обаче не подпомага чрез тях социално слаби жители на общината. Това установи проучване на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Изследването имаше за цел да проучи наличието на местни политики за използване основно на необработваеми земи, като част от социалната политика на общините.

Обхванати са 22, или малко над 62%, от общините в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

14 от общините категорично заявяват, че не прилагат политики и схеми за подпомагане на малоимотни и социално слаби жители чрез предоставяне на земеделски земи, а други 8 отказват да отговорят. Като едно от основанията за липса на такива политики е посочено: „защото не е отразено в наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество“, която се приема от самите общински съвети.

Търсенето на нови възможности за социална подкрепа на уязвими групи от населението на местно ниво е особено актуално в условията на  глобалната пандемия от COVID-19, коментира Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Липсата на достатъчно финансови възможности за подпомагане в национален мащаб, поставят въпроса за подкрепа на местно равнище, като се използва потенциала на всички материални ресурси, включително на земите от общинския поземлен фонд.

В условията на глобална икономическа криза се повишава значението на делегираното нормотворчество на местно ниво и местното самоуправление за преодоляването на икономическите последствия, смята адвокат Александър Асенов. По думите му, използването на общински земеделски земи за подпомагане на социално слаби не само не противоречи на финансовите интереси на общината, но и ще спомогне за оптимизиране на финансовия и социален пакет от мерки в подкрепа на уязвимите групи граждани.

Предложението на еколозите към местните власти е да използват неблагоприятната икономическа ситуация, за да намалят процента на пустеещите земи в общините и в същото време да стимулират земеделско производство за задоволяване на собствени нужди от домакинствата. Готови са да предоставят и консултации на общинските власти в тази насока.

Проучването е реализирано по проект „Застъпническа кампания за активно използване на общинските земеделски земи“, финансирано от „Грийн Грантс Фонд“ с подкрепата на Екологично сдружение „За Земята“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първо заседание на РИК-Варна

Членовете на Районната избирателна комисия във Варна са опитни, тъй като от много години се занимават с провеждането на избори и при добра разяснителна кампания и обучение на членовете на секционните комисии, които ще са с по девет души, няма да има проблеми, въпреки вота „две в едно“. Това коментира след първото заседание на РИК Велин Жеков - председател..

публикувано на 20.04.24 в 13:29

Варна отбеляза 148 години от Априлското въстание

На днешния 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание. По нов стил го отбелязваме на 1 май - датата, на която е трябвало да избухне въстанието. Макар то да  завършва неуспешно, оставя трайна следа в българската история, като бележи връх в дейността на българското освободително движение. Във Варна..

публикувано на 20.04.24 в 11:39

"Аз вярвам и помагам" за девети път събират капачки във Варна

За девета поредна година на площада пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна беше дадено началото на традиционната благотворителна кампания на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки, с цел финансиране на купуването на медицинска апаратура и втора детска линейка за малки деца и новородени. Още в началото на събитието..

публикувано на 20.04.24 в 10:06
Снимката е илюстративна, архив

Автобус, пътувал за Добрич от Истанбул, се преобърна в Турция

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация, пътувал от Истанбул за Добрич, се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът е излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели, на 50 км от българската граница. В превозното срество е имало 14 пътници, сред..

обновено на 20.04.24 в 07:41

Облачно, с валежи от дъжд

Днес ще е предимно облачно, главно по Черноморието и в югоизточните райони с валежи от дъжд. По-слаби и на по-малко места ще са в Североизточна България, а привечер там ще започне намаление на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, който по-късно следобед ще се обърне от северозапад. Дневните  температури ще останат близки..

публикувано на 20.04.24 в 07:41
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44