Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Представят 28 фотографии в изложбата "Копнеж по Италия"

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ ще бъде експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина.

Тя ще се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров. Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“.

Експозицията ще бъде открита във Варна на 4-ти юни, четвъртък, от 18 часа.

Фотографиите вече бяха показани в София в средата на месец май.

На събитието ще присъстват директорът на Италианския културен институт в София -Луиджина Педди, генералният консул на Република Италия във Варна -Антонио Таркуинио, представители на Община Варна и на културните институции в града. Тя ще бъде на разположение до 20-ти юни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Фонд „Култура“ към Община Варна обявява до дни трета извънредна сесия за набиране на проекти

Фонд „Култура“ към Община Варна ще обяви трета извънредна сесия за набиране на проекти. Това реши общиснкият съвет на град Варна на свое заседание. Местните депутати галсуваха и промени в правилника за работа на фонда и в насоките за кандидатстване по направленията му.  Предвижда се графикът за реализиране на проектните предложения от новата сесия..

публикувано на 13.07.20 в 16:27

Летящи корени - изложба на Сашо Анастасов

Изложбата живопис, графика, фотография, инсталация е в Градската художествена галерия “Борис Георгиев“ – Варна. Тя ще продължи до  2 август 2020 При откриванета Пламена Димитрова-Рачева представи автора и изложбата така: „Летящи корени“ е назовал проекта си Сашо Анастасов. Една идея за невидимата страна на видимия свят, развита виртуално в симулирани..

публикувано на 13.07.20 в 09:09

Отиде си поетесата Миряна Башева

На 73-годишна възраст почина поетесата Миряна Башева , пише в. "Сега", предаде БНР. Тя беше известна като "Поетесата на космическата нежност". Десетки са песните по нейни стихове. Работи като литературен сътрудник в БНТ, като редактор в списание"Отечество", в Студията за игрални филми "Бояна", в списание и издателство "Факел". От 1997 г. е във вестник..

публикувано на 12.07.20 в 20:46
Детайл от невестинска носия от с. Шищавец

12-годишно момиче от Варна - победител в онлайн конкурс за народна песен

Пресиана Леодинова е победител в онлайн конкурса са северняшка и добруджанска песен "Пендара" в Попово. Изпълнителката е на 12 години, от Варна и свири на гъдулка. Девойката е наградена с голямата награда - 22-каратова златна пендара, с нумизматична стойност, датирана от 1846 г., съобщи БТА като цитира организатора на конкурса народният певец..

публикувано на 12.07.20 в 14:20
Демонстранти са се събръли пред

ЮНЕСКО изрази съжаление от промяната на статута на "Света София"

Организацията на ООН за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/ "изразява силно съжаление" от решението на турските власти, "взето без предварителен диалог" за "промяна на статута" на бившата базилика "Света София", включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, посочи генералният директор на организацията Одре Азуле в съобщение, цитирано..

публикувано на 11.07.20 в 12:30

Почина директорът на Парк-музей "Вл. Варненчик" Марин Костов

Екипът на музея съобщи това с прискърбие във фейсбук-профила си. Това е огромна загуба за семейството на Националния военноисторически музей и за музейната гилдия, пишат колегите му. Марин остава в сърцата ни със своята доброта, позитивна енергия и светла мисъл, като верен приятел и отдаден колега! Поклон! В коментарите под този пост своята..

публикувано на 10.07.20 в 18:12

Стара Варна в картините на Милен Сакъзов

Това е новата изложба, която могат да разгледат посетителите на Музея на Възраждането от днес до 15 август 2020 г. Изложбата е вдъхновена от последните постъпления във фонда на музея - две картини на един от най-известните варненски художници Милен Сакъзов.     Не случайно художникът определя Варна като своя "втори роден град" (роден..

публикувано на 10.07.20 в 13:08