Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бранител от Буркина Фасо е новата звезда в Бундеслигата

Автор:

През зимния трансферен прозорец Байер Л плати за 20-годишния защитник на Витория Гимараеш Едмонд Тапсоба 18 мил.евро.

Първоначално сумата изглеждаше сериозна и завишена, тъй като играчът беше играл на сериозно ниво само половин сезон преди това. Инвестицията обаче се изплати само за 6 месеца. Сега е навъзможно да си представиш централната отбрата на Леверкузен без него.  В последните 9 мача те спечелиха 7 и имат всички шансове да попаднат в ШЛ.

За тима Тапсоба има 13 мача във всички турнири, като 11 са завършили с победа.

На 16 години Тапсоба се влюбва в играта на Джон Стоунс от Евертън и до този момент смята, че това е неговия кумир и модел.

Само за седмица Тапсоба става титуляр и вече надминава като оценки световния шампион Лусио.

С Тапсоба Байер отборът стана много вариативен и играе с трима защитници.

Той се запонава с футбола по улиците на Уагадугу, столицата на Буркина Фасо. С приятели гонели топката в родния квартал Карпала. Първоначално само за удоволстие, а на 14 години вече го приемат в местната академия на тима Салитас. Тогава вече получавал минимални средства след мач.

Благодарение на познанствата на треньора на тима Бурейма Маига с други клубове през 2017 г Тапсоба

попада в португалсикя тим Лейшоеш, втора лига. „Тук всичко изглеждаше по друг начин. Трябваше да свиквам с бързия футбол. Дори младежите впечатляваха с техника. Много научих от тези момчета“, спомня си Тапсоба.

В Португалия той вече има и агент. Това е двукратният победител в ШЛ Деко, който се свързва с футболиста. Бившата звезда на Порто, Барселона и Челси настоявал той да премине във Витория Тимараеш. „Когато ти каже това, човек като Деко, трябва да се вслушаш“, коментира Тапсода.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВИДЕО: Успехи за варненските отбори по водна топка

Ватерполистите на КПС Варна записаха две убедителни победи в мачове от шампионата по водна топка. Те се наложиха първо над Комодор-Варна с 18-8 при 15-годишните. В рамките на същия ден КПС се поздрави с втори успех срещу Комодор, но при мъжете с 12-7. Състезателите по водна топка на Черно море също нямаха никакви проблеми и спечелиха   мача си..

публикувано на 22.04.24 в 11:50

Победа за "икономистите" от Варна

Футболистите на Икономически университет Варна записаха победа с 8-5 в мач от шампионата по футзал. Те се наложиха като домакини срещу състава на Русе.

публикувано на 22.04.24 в 11:42

"Марица" спечели десета поредна титла

Марица (Пловдив) за 10-ти пореден път е шампион на България. Маричанки победиха ЦСКА (София) с 3:0 (25:17, 25:20, 25:15) гейма в третата решителна среща от финала на Националната волейболна лига Демакс. Марица спечели серията с 3:0 победи и за рекорден 10-ти път е шампион. Финалът се игра в зала Христо Ботев в София и завърши за малко повече от..

публикувано на 22.04.24 в 10:36

Титли за варненските стрелци

Държавен турнир с пневматично и малокалибрено оръжие "Стоян Пенчев" се проведе "Стара Загора.Отлично представяне на състезателите от СК "Стрелба"- Варна и възпитаници на спортно училище "Георги Бенковски". В дисциплината 40 изстрела пневматичен пистолет момичета Моника Панайотова зае 1м с 361 т. Калина Димитранова зае 4 място. Пневматичен пистолет..

публикувано на 22.04.24 в 10:35

Програмата за плейофите в Първа лига

Програма за първата шестица от плейофите в Първа лига: 31-и кръг: Лудогорец - Крумовград ЦСКА - Левски Черно море - Локомотив Пловдив 32-и кръг: Крумовград - Локомотив Пловдив Левски - Черно море Лудогорец - ЦСКА 33-и кръг: ЦСКА - Крумовград Черно море - Лудогорец Локомотив Пловдив - Левски 34-и..

публикувано на 22.04.24 в 10:32

Йордан Морехон носи първи медал на България

Йордан Морехон осигури първия медал за България от Европейското първенство по бокс в Белград. Под наставленията на треньорите при мъжете Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров националът ни достигна до полуфиналите в категория над 92 килограма и си осигури минимум бронзово отличие. Морехон постигна втори успех в рамките на малко..

публикувано на 22.04.24 в 10:32

Краснобаева взе среброто

Сребърен медал за Елвира Краснобаева във финала на лента на Световната купа в Баку. Ева Брезалиева остана седма. Силна Елвира Краснобаева бе оценена с 33.350 (D. 16.900; A. 8.250; E. 8.300) и заслужено се окичи със сребърния медал медал във финала на лента на Световната купа, която се провежда в Баку (Азербайджан).  Другата ни представителка Ева..

публикувано на 21.04.24 в 16:00