Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникален за Източна България Център за управление на интелектуалната собственост е създаден в ТУ-Варна

доц. д-р Беанета Василева
Снимка: личен архив

Беанета Василева е юрист по образование, защитава докторската си степен в Института за държавата и правото при БАН, хабилитира се през 2014 година в Технически университет - Варна и преподава на бъдещите инженери и инженер-мениджъри правни дисциплини, сред които от 10 години важно място заема и "Закрила на интелектуалната собственост". Инициатор е за създаването и ръководител на университетския Център за управление на интелектуалната собственост (ЦУИС), утвърден в структурата на Технически университет - Варна с решение на Академичния съвет от юли 2019 година.

Центърът е единствен в Източна България, а ТУ - Варна е един от трите университета у нас - партньори на Патентното ведомство на Република България, заедно с УНСС и ТУ-София, показва справка в сайта на институцията.

"Целите на Центъра за управление на интелектуалната собственост в ТУ-Варна са в няколко направления. Включват подкрепа на академичната общност и на бизнеса чрез информация и съдействие при подготовка на документацията за защита на патенти и полезни модели, консултантски услуги по предмета на дейност, медиация при възникнали спорове и мн. др. Основна ще е ролята му за създаване на законосъобразни условия университетът да капитализира резултата от научните изследвания и приложните разработки и да реализира приход както за изобретателя, така и за висшето училище - нещо, което е залегнало и в Постановление 61 на МС от 02.04.2020г. Нормативната база предвижда да могат да се създават търговски дружества от университетите именно с цел да създават добавена стойност от развойната работа по професионални направления." - обобщава доцент Василева. - "Една от задачите е и превенция и предотвратяване на академичната измама във всичките и форми на проявления като се започне от преписването и подсказването на изпитите, неточното цитиране и позоваване в курсови, дипломни и други писмени работи и се стигне до тежкото плагиатство, което се санкционира строго и от Закона за развитие на академичния състав в Република България. Има идея да бъде закупен и софтуер за удостоверяване на авторството на писмените работи. Ще създадем и пълен регистър на студентските дипломни работи и разработки, за да се чувстват и те защитени и да няма злоупотреби с труда на младите хора."

В интервю за Радио Варна доцент Василева сподели и за най-новите възможности за бърза онлайн предварителна защита на едно изобретение - чуйте още в звуковия файл.


"Последните месеци бяха време на активно структуриране на звеното, подготовка на вътрешноуниверситетската нормативна база за работа на Центъра и съгласуването и с националното законодателство в тази област, инициране на партньорства и запознаване на академичната общност с целите ни" - споделя доц. д-р Беанета Василева. - "Идеята ми и концепцията за този университетски център имат доста дълга предистория. Интересът ми към тази област на правото не е случаен и е пряко свързан с работата ми в ТУ-Варна. Винаги съм смятала, че е недопустимо бъдещите инженери да не бъдат обучени как да защитят бъдещите си разработки и изобретения, полезни модели, инженерен дизайн и т.н." - разказва доцент Василева. - "През 2012 година имах възможност да участвам в първото Сдружение на преподавателите по интелектуална собственост. Беше учредено в София с участието на водещи преподаватели от всички университети и под егидата на Патентното ведомство. Участваха и представители на Европейската патентна академия, на Академията на Световната организация по интелектуална собственост. Получихме изключително интересни материали, идеи, насоки за обучението на студенти в тази посока. Друг ключов момент беше промяната в Закона за висшето образование (ЗОВ) през 2016 година, свързана и с патентната дейност в университетите. Промените в нашето законодателство бяха иницирани във връзка с Резолюция на Европейската Комисия, приета още на 10.04.2008 година, в която се акцентира върху това, че държавните висши училища трябва да капитализират резултатите от научните изследвания. Така през 2016 година в ЗВО беше създаден новият чл. 17 ал. 2 т. 10, където се уточнява, че трябва всяко едно държавно висше училище и по-конкретно - университет, да има обучение по закрила на интелектуалната собственост и да създаде система за защитата и. Промените в закона са в сила от 2017 година и тогава започнах още по-активно да работя по концепцията за центъра. Радвам се, че новото ръководство на ТУ-Варна прие идеята и Центърът за управление на интелектуалната собственост е факт. В момента работим върху окончателния вариант на Правилник за работа на Центъра и когато бъде утвърден от Академичния съвет, ще започне същинската ни работа, свързана вече с обекта на  дейност. Планираме и много чисто информационни събития за преподаватели и студенти, за граждани, за партньори от бизнеса, защото е наложително да се работи за правната култура на обществото в тази посока."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10