Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински имоти ще се ползват безвъзмездно за срок от 5 и 10 години за социална и образователна дейност

Oбщина Варна да придобие безвъзмездно от държавата управлението върху Шокъровия канал, гласуваха съветниците от ПК „Собственост и стопанство“ на днешното си заседание. Администрацията вече има изготвен проект за заустване на дъждовните води от канала навътре в морето, като в момента документацията минава през съгласувателни процедури с компетентните институции.

Общината ще поиска от държавата и имот в Южна промишлена зона, за да може да кандидатства по процедура „Подобряване на достъпа до рибарска инфраструктура и увеличаване на синия потенциал“. Едно от условията за кандидатстване е да се предостави документ за собственост на терена.

Положителни решения за безвъзмездно ползване на имоти (помещения) на територията на Община Варна гласуваха общинските съветници от ПК “Собственост и стопанство”. Срокът на ползване за повечето е за 5 г., но има и такива имоти, които ще бъдат отдадени и за 10-сет годишен период. Част от тези помещения са предназначени за социални и образователни услуги, в това число и за нуждите на ОД МВР -Варна. Последният имот се намира на ул. “Св. Климент” във Варна и там се предвижда разкриването на паспортен център. Помещението на ул. „Св. Климент“ е с добро разположение, намира се на приземен етаж и е достъпно за хора с увреждания и майки с колички. 

Спортният комплекс, разположен в I ЕГ, ще продължи да бъде стопанисван от ОП „Спорт – Варна“. Докато тече учебният процес, съоръжението се ползва от възпитаниците на гимназията, бе изтъкнато на днешното заседание. 

"Учебният процес и часовете по физическо няма да бъдат възпрепятствани", увери директорът на Дирекция “Собственост и стопанство” Петко Бойновски.

Решено бе също сградата на Районния център по трансфузионна хематология да бъде безвъзмездно прехвърлена на държавата. Заради дългогодишната експлоатация обектът се нуждае от основен ремонт, но тъй като не е собственост на Министерството на здравеопазването, отпускането на средства за реновацията е незаконосъобразно. Това е сградата, която се намира на бул. “Цар Освободител” 100, уточниха съветниците. 



Няколко точки от дневния ред бяха отложени за следващо заседание на комисията поради липса на оферти от застрахователни дружества за застраховане на имоти и имущества, общинска собственост. 

Членовете на комисията дадоха съгласието си общинският имот на бул. „Владислав Варненчик“ 108, оборудван като Синя стая, да продължи да се ползва от правораздавателните институции във Варна. Това специализирано помещение вече 5 години дава възможност да се изслушват деца в една щадяща среда, различна от съдебната зала.За ползите на Синя стая в помощ на обществеността на Варна сподели адв. Бранимир Балачев:

"Това, което даваме, трябва да има някакъв ефект върху обществото. Трябва да кажа, че Синята стая е продукт на взаимодействието между съдебната система във Варна в лицето на председателя на Окръжния съд, от една страна, а от друга - на Община Варна. Ние сме един от малкото градове в България, които притежаваме такава Синя стая. Ако някой е ходил там и е чувал, тя е пригодена за разпити на малолетни и непълнолетни свидетели", сподели адв. Балачев и каза, че ще гласува положително в тази точка от дневния ред на комисията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Седмицата на гората от 1 до 7 април

Всяка година, в началото на месец април, лесовъдската колегия отбелязва своя професионален празник – Седмица на гората .  Тази година той ще се проведе от 1 до 7 април под мотото: „Гората е живот и ... обща отговорност!“ .  По време на цялата Седмица на гората всички горски структури организират събития с партньори, браншови и неправителствени..

публикувано на 29.03.24 в 13:03

Около 50% от къмпингите в България вече са заети за летните месеци

В последните години, с поскъпването на пакетите за почивки, все повече хора заменят хотелските стаи с къмпингите за своята лятна ваканция. От началото на 2024 година се наблюдава засилен интерес към отдих сред природата, а вече има и записвания за лятото. Това каза за Радио Варна Николай Неков, основател на платформата за устойчив туризъм..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Увеличава се безработицата в Добрич

Равнището на безработицата в област Добрич през февруари месец тази година се увеличава спрямо предходния и в момента е 6.18%. Няколко месеца преди започването на летния туристически сезон най-много обявени свободни работни места са в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. 415 безработни в област Добрич са постъпили на..

публикувано на 29.03.24 в 07:48

Адресите без ток на 29 март

В периода 25.03.2024 - 29.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. В периода 25.03.2024 -..

публикувано на 29.03.24 в 06:08
Есенно море, ноември

Слънчево и топло време в петък

Утрото в петък ни посреща с тихо и спокойно време. На много места в Източна България сутрешните стойности са над 10 градуса. Във Варна в 5.00 часа са били измерени 11 градуса, показват данните на НИМХ. Влажността на въздуха е 87%, а атмосферното налягане е 1012 хПа, което е нормално за месеца, но слабо ще се повиши. По-топло е тази сутрин по Южното..

публикувано на 29.03.24 в 05:53
Снимката е илюстративна

Промени на маршрутите на линии 12 и 20 заради катастрофа

Поради тежко ПТП на бул. "Цар Освободител" и ул. "Державин" (в района на МБАЛ "Св. Анна") е затворен участъкът на бул. "Цар Освободител" от бул. "Осми Приморски полк" до ул. "Пирин".   Автобусите по линия 20 от ЖП гара завиват наляво на кръстовището на "Цар Освободител" и бул. "Осми Приморски полк", надясно по ул. "Антим I-ви", бул. "Сливница", надясно..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Камион с желязо е заседнал под Аспаруховия мост във Варна

Камион, натоварен с арматурно желязо, е заседнал под Аспаруховия мост. Мястото е в района на Варненската корабостроителница и наказателния паркинг за репатрирани автомобили, където височината е 3,5 метра.  По информация на Радио Варна 25-годишният шофьор на камиона Николай Николов не е пострадал. Пробите му за алкохол и наркотици, са..

публикувано на 28.03.24 в 21:47