Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петиция настоява за уволнение и разследване на полицаите пребили студента Евгени Марчев на 10 юли

В интернет събира подписи петиция с искане за уволнение и съд за полицаите, които пребиха студента Евгени Марчев. "Евгени се намира намира в неврохирургията на "Пирогов" с тежко комоцио, множество кръвонасядания, охлузвания и след три припадъка, но е жив. Въпреки това, той е държан под арест от полицаи, които са отнели телефона му и не допускат контакт с него", пише в петицията, подкрепена от над 3600 души. "Това беше екзекуция", коментира тази сутрин и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който настоява за незабавна оставка на вътрешния министър.

Случаят с Евгени Марчев бе описан от баща му пред медии. Момчето е държано в тежко състояние цяла нощ в Трето РПУ, без да получи медицинска помощ и с три припадъка. Едва в събота сутринта е отведен в "Пирогов", където се държи под полицейска охрана и с отнет телефон. Адвокатът му Николай Хаджигенов обаче разказа пред агенция "Сега", че Евгени е под охрана, за да не може обществеността да се видят нараняванията му.

Кадри заснети от протестиращите в петък: https://www.facebook.com/matei.dimov.522/videos/1486051394908159/

По-късно от МВР съобщиха за "Сега", че няма полицейска охрана на пострадалия Евгени Марчев в "Пирогов". От вътрешното ведомство не са отговорили дали има разпоредена проверка по конкретния случай.

Петицията до момента е събрала над 6250 подписа:

https://www.peticiq.com/stats.php?id=277041

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първо заседание на РИК-Варна

Членовете на Районната избирателна комисия във Варна са опитни, тъй като от много години се занимават с провеждането на избори и при добра разяснителна кампания и обучение на членовете на секционните комисии, които ще са с по девет души, няма да има проблеми, въпреки вота „две в едно“. Това коментира след първото заседание на РИК Велин Жеков - председател..

публикувано на 20.04.24 в 13:29

Варна отбеляза 148 години от Априлското въстание

На днешния 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание. По нов стил го отбелязваме на 1 май - датата, на която е трябвало да избухне въстанието. Макар то да  завършва неуспешно, оставя трайна следа в българската история, като бележи връх в дейността на българското освободително движение. Във Варна..

публикувано на 20.04.24 в 11:39

"Аз вярвам и помагам" за девети път събират капачки във Варна

За девета поредна година на площада пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна беше дадено началото на традиционната благотворителна кампания на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки, с цел финансиране на купуването на медицинска апаратура и втора детска линейка за малки деца и новородени. Още в началото на събитието..

публикувано на 20.04.24 в 10:06
Снимката е илюстративна, архив

Автобус, пътувал за Добрич от Истанбул, се преобърна в Турция

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация, пътувал от Истанбул за Добрич, се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът е излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели, на 50 км от българската граница. В превозното срество е имало 14 пътници, сред..

обновено на 20.04.24 в 07:41

Облачно, с валежи от дъжд

Днес ще е предимно облачно, главно по Черноморието и в югоизточните райони с валежи от дъжд. По-слаби и на по-малко места ще са в Североизточна България, а привечер там ще започне намаление на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, който по-късно следобед ще се обърне от северозапад. Дневните  температури ще останат близки..

публикувано на 20.04.24 в 07:41
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44