Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори протест във Варна тази вечер - с факли срещу Закона за социалните услуги

| обновено на 13.07.20 в 21:35

Около  петдесет души се събраха в градинката на Севастопол.  Те се отзоваха на организираното събитие факелно шествие чрез Facebook  от групата Единение за семейството и децата


Отнасяме нашия светлинен протест, както и нашите надежди към конституционните съдии!  Законът за социалните услуги, под маската на защита на децата и други уязвими групи, грубо погазва правата им, поставяйки ги в зависимост от частни интереси, пишат в страницата инициаторите.


Предимно млади хора са участниците в осветляването на антидетските закони. На частни доставчици на социални услуги, включително търговски фирми, се предоставят не само права да извършват определени услуги в помощ на социално-уязвимите, но и да поставят под диктат всяко семейство, както и да подчиняват (субординират) държавните органи!

Ето и част от мотивите, уточнени от организаторите на факелното шествие:

Как Ви се струва, че съгл. ЗСУ чл. 87 ал.1 дете може САМО да поиска социална услуга от частна фирма, доставчик на социална услуга, като родителите изобщо не биват уведомени!!

Предоставянето на услугата е задължително и държавата плаща. За Доставчика няма задължение за удостоверяване дали детето говори истината или не. Ако то е под 14 години, Доставчикът уведомява Агенция за социално подпомагане. Ако детето е над 14 години дори АСП не научава, детето остава самотна жертва на частни търговски интереси.

Родителите се уведомяват само при желание на детето.

Чии конституционни права са засегнати в по-груба форма от ЗСУ - на детето или на родителите (да отглеждат и възпитават децата си до пълнолетието им) е въпрос на дискусия.

Репресивния характер на закона си личи и от огромните глоби за неизпълнение на предписания на новите „задължителни социални услуги“.

Глобите започват от 2 000 лева, като могат да стигнат до 5 000 лева за първо нарушение (чл.169)!

Това са глоби, налагани на уязвими лица. Какво се случва с тях нататък всеки може да си отговори, отчитайки „модерната“ практика държавата и общините да събират вземанията си чрез частни съдебни изпълнители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков, предаде БНР. Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с думите: "Благодаря за доверието и недоверието, те са огледала на самооценката". "Всички..

публикувано на 25.04.24 в 11:27
Община Балчик

Потвърдиха избора на ликвидатор на общинското дружество "Търговски център - Кранево"

Общински съвет потвърди избора си на ликвидатор за общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево". Решението беше върнато от областния управител за ново обсъждане с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този..

публикувано на 25.04.24 в 11:24

Подготвят проекти за реконструкция на Летния театър и ремонт на градинката на ул. „Цар Симеон“,

Подготвят проекти за реконструкция на Летния театър и ремонт на градинката на  ул. „Цар Симеон“, където бе открита късноантичната стена на стария Одесос. За реализирането им ще бъдат използвани европейски средства по програма  „Развитие на регионите“ 2021-2027. Финансиране ще получат общо 12 проекта, а общата стойност на помощта е 43,8 млн. лева...

публикувано на 25.04.24 в 11:22
Росен Желязков

Депутатите обсъждат оставката на Росен Желязков

Пленарният ден започна с липса на кворум и 30 минутна почивка, след което продължи с дебатите по исканата оставка на председателя на НС, предаде  БГНЕС. "Днес трябваше да се гласува оставката на председателя на НС Росен Желязков, което искане бе инициирано от БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ. Обратно на това искане част от групите на ПП-ДБ и БСП също не се..

публикувано на 25.04.24 в 10:12

ОбС-Варна днес решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание днес в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и колективи с ярки..

публикувано на 25.04.24 в 09:05

Бюджетната комисия в НС гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:56
Снимката е илюстративна

Взимат мерки срещу колите, престояващи на инвалидни места в "синята зона" с дни

Взимат мерки срещу нарушителите, които надвишават престоя си от 3 часа на инвалидно паркомясто в обхвата на синята зона във Варна. Това каза директорът на общинското предприятие "Паркинги и синя зона" Младен Иванов. Той посочи, че въпросът е общовалиден за страната, а тук ще се справят в вътрешно-организационни мерки.  Иванов каза, че е трудно доказуемо..

публикувано на 25.04.24 в 08:46