Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Секретен проект преди Олимпиадата в Лондон ?

Автор:


Вече е напълно ясно. Преди лятната Олимпиада в Лондон 2012 г най-добрите британски спортисти са участвали в странен експеримент. Те са приемали специално изобретен препарат, който трябвало да подобри резултатите им. Никой не бил уверен обаче, че това не е допинг.

Още през 2005 г избират Лондон за столица на Игрите.

Странният препарат се казва DeltaG и бил разработен в Оксфордския университет. Според идеята американската войсак може да изкара доста дълго време без да консумира храна по време на военни действия. Създаването на странната храна било спонсорирано от американците, като те отпуснали 10 мил.долара.

DeltaG е изкуствена версия на кетоновите тела, които са естествени за човешкото тяло. Тези тела са вид гориво за мускулната тъкан и бъбреците. Допълнителна доза кетони в организма увеличава издръжливостта.

Министерството на спорта на Обединеното кралство е изпробвало новото лекарство с най-добрите спортисти в страната – тествали са 91 представители на атлетиката, колоезденето, съвременния петобой, гребането, плуването и някои други спортове.

Департаментът първо се свърза с американските военни, за да получи информация за предишни опити, след което започна самостоятелно да тества DeltaG на спортисти. Отначало дрогата се дава на гребци и колоездачи, след това на ръгбистите от  университетския тимт, а след това и на много други.

Първите наблюдения са, че DeltaG подобрява с 1-2 % резултатите.

За спортистите обаче подготвят меморандум, в който се казва: „Министерството на спорта на Великобритания не гарантира и не обещава, че употребата на това вещество не нарушава правилата на Световната антидопингова агенция (WADA).“ С други думи, ако WADA счита DeltaG за допинг, тогава само спортистите, но не и Министерството, ще бъдат обвинени в това. Доста хитър ход.




Всички смятат, че съдържанието на кетонови тела в човешкото тяло е напълно естествено, следователно WADA трудно щедокаже, че те са употребили това лекарство.

Министерството изпраща запитвания до WADA и антидопинговата агенция на Обединеното кралство за да изясни дали кетонните органи са допинг. И двете агенции потвърдиха, че все още не са, но в бъдеще това решение може да бъде преразгледано.

Това обаче не спря британците. Министерството на спорта принуди спортистите, участващи в експеримента, да подпишат споразумения. В документа се казва: „Разбирам всички рискове от това проучване относно приема на кетони. Приемам, че не мога да прехвърля отговорността за тези рискове върху тези, които работят или са свързани с това проучване“. Да не повярва човек. Но…. , повече от 40% от спортистите, приемащи DeltaG, започнаха да имат проблеми с храносмилателната система: коремна болка и повръщане. 28 спортисти заради това спряха да приемат веществото. Други 24 след известно време също отказаха. Спортистите получават сериозна забрана да говорят за това и новината да стига до медиите.

Не всички британски спортисти обаче подкрепят позицията на Министерството на спорта. Ето какво каза европейската шампионка в бягането на 5 км и участничка в пет Олимпийски игри Джоана Пейви: „Разстроена съм от това как се развива спортът, когато спортистите се опитват да намерят начини за победи, които няма да доведат до дисквалификация“. Много спортисти подкрепят Пейви и изпадат в ужас от този експеримент.

Сега DeltaG се счита за биологична добавка. Изкуствените кетонови тела не бяха включени в забранения списък на WADA.

Не е известно дали DeltaG е помогнал на британските спортисти, но е интересно, че от 2000 г. на олимпиадата те се представят по-добре. В Сидни 2000 отборът на Обединеното кралство взе 28 медала, в Атина 2004 г. – 30 медала, в Пекин 2008 г. – 48 медала в Лондон 2012 – 65 медала.

Историята на DeltaG не е единственият скандал в британските спортове през последните години.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Леонид Караваев за спорта иайдо и новата си книга

Леонид Караваев се занимава от дълги години с бойни спортове. Той е руснак, но от много години живее и работи във Варна. По-важното е, че пренася тук един много рядък спорт- иайдо. Много малко хора се занимават с него и познават тази дисциплина. Тя е доста специфична, но интерес към нея има. Леонид е апитан на българския национален отбор, а..

публикувано на 25.04.24 в 11:50

Лудокорец на крачка от финала за купата

Отборът на Лудогорец победи с 4:0 Хебър в първи полуфинал за Купата на България. Рик Джонатан отбеляза две попадения. Диниш Алмейда вкара трети гол в началото на втората част, а десетина минути преди края Спас Делев добави четвърто попадение.

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Вики Томова отпадна рано

Виктория Томова отпадна драматично в първия кръг на силния турнир на клей WTA 1000 в испанската столица Мадрид с награден фонд 7.7 милиона евро.Първата ракета на България отстъпи със 7:5, 5:7, 4:6 на №42 в световната ранглиста Синю Уан от Китай. Срещата продължи 2 часа и 51 минути.Томова пропусна десет мачбола във втория сет и трябва много да..

публикувано на 25.04.24 в 10:22

В Спартак /Варна/ тренират с настроение

Футболистите на Спартак /Варна/  се подготвят под ръководството на Росен Кирилов за домакинството си на Монтана от 30-ия кръг на Втора лига фокусирани да запазят първото място в класирането. Спартаковци преследват 20-а победа за сезона и шеста поредна. Спортно-техническият щаб и футболистите ще опитат да запазят 100-процентовата ефективност на..

публикувано на 25.04.24 в 10:21

Турски треньор поема Марица

Шампионският волейболен тим на  Марица (Пловдив) ще бъде воден от нов треньор. Начело на отборазастава  младият специалист Ахметджан Ершимшек. Той е бил част от щаба на шампионите Вакъфбанк (Истанбул), както и на националния отбор на Турция.

публикувано на 25.04.24 в 10:20

ВИДЕО: Рея Кирчева и Габи Джолева донесоха сребърни медали във Варна

Две млади и чаровни дами от Варна спечелиха сребърни медали от държавното първенство по бадминтон. Шампионатът се проведе в Ст. Загора, а Рея Кирчева и Габриела Джолева станаха вицешампионки до 17 години на България. Щастливи и емоционални двете ни разказват за участието си. Габриела Джолева Рая Кирчева

публикувано на 24.04.24 в 11:50

Петър Колев пое Монтана

Петър Колев е новият старши треньор на ПФК Монтана. Договорът му с клуба е за година и половина. 49-годишният специалист заменя на поста Николай Митов, който разтрогна по взаимно съгласие. Дебютът на бившия наставник на Берое ще бъде в събота срещу лидера в класирането Спартак (Варна). .

публикувано на 24.04.24 в 10:36