Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмици, посветени на Италия и Естония, в Двореца в Балчик

Снимка: Венета Павлова

Ми­на­ла­та сед­ми­ца в Дво­ре­ца бе пос­ве­те­на на чеш­ка­та кул­ту­ра. По­се­ти­те­ли­те има­ха въз­мож­ност да раз­гле­дат в га­ле­рия “Ту­не­ла” във ви­ла "Ти­хо­то гнез­до" из­лож­ба "Чеш­ко стък­ло", де­ло на въз­пи­та­ни­ци на Сред­но­то учи­ли­ще за при­лож­ни из­кус­тва и ди­зайн на стък­ло във Ва­лаш­ке Ме­зер­жи­чи, Че­хия (град, поб­ра­ти­мен на Бал­чик).

Та­зи го­ди­на три­ма чеш­ки доб­ро­вол­ци от учи­ли­ще­то по стък­лар­ство тряб­ва­ше да под­по­ма­гат ту­рис­ти­чес­ко­то ля­то в Дво­ре­ца по проект, фи­нан­си­ран от прог­ра­ма Ера­зъм+. За­ра­ди ко­ро­на­ви­ру­са това ще се случи през 2021 г., съобщи директорът Жени Михайлова.

Те­ма­тич­ни­те сед­ми­ци в Дво­ре­ца про­дъл­жа­ват.

От 18 до 30 юли в ДКИ КЦ Дво­ре­ца - Бал­чик за тре­та по­ред­на го­ди­на ще се про­ве­де меж­ду­на­род­на­та ини­циа­ти­ва "Дни на ита­лиан­ска­та кул­ту­ра", по вре­ме на коя­то са пред­ви­де­ни две съ­би­тия - кон­церт и из­лож­ба. На 18 юли, от 21 ч. на Открита сцена "Двореца" солисти на Държавна опера - Варна ще представят концерта " Музиката на Италия". Билети можете да закупите на касата на Двореца, разположена на плажната алея. От 20-и до 30 юли в Каменна зала ще бъдат подредени произведения на италиански творци.

От 19 ав­густ до 27 ав­густ в Ка­мен­на за­ла ще пре­ми­нат Дни­те на ес­тон­ска­та кул­ту­ра.

Подробностите чуйте от материла на кореспондента Албена Иванова:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна. Концертът на 29 април е финален за 20-тото издание на Европейския музикален фестивал - Варна и първи от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ 2024. „Работата с такива изключителни професионалисти е едно творческо..

публикувано на 23.04.24 в 16:34

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, представя от днес, 23 април, до 18 май 2024 г. самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов..

публикувано на 23.04.24 в 14:42

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30

Варненската IV ЕГ спечели специалната награда на кмета във „Франкофонските сцени на България“

Варненската IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ спечели специалната награда на кмета на Община Варна Благомир Коцев на XXVII-ия Фестивал за франкофонски училищен театър „Франкофонските сцени на България“. Френската култура и образование имат дългогодишна история и традиции в България и аз съм щастлив, че сме домакини на този фестивал. Надявам се още дълги..

публикувано на 21.04.24 в 08:11