Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТАСС: Какво искат протестиращите в България

Антиправителствен протест във Варна на 13 юли 2020
Снимка: Румен Сарандев

В столицата на България и в други градове вече седмица продължават протестните акции с искане за оставка на правителството и на главния прокурор на страната. Вероятно за първи път от години зад многочислените протести не стоят основните политически сили – нито намиращата се в опозиция Българска социалистическа партия (БСП), а още по-малко управляващата партия „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ). Изглежда, че демонстрантите не са представители на конкретни политически формации, а са просто нормални граждани, уморени от обещанията за по-добро бъдеще. Те искат точно сега да имат добре платена работа, достойни пенсии и социална справедливост, пише кореспондентът на ТАСС в България Игор Ленкин.

Според политолозите, България е далече от това, тъй като политиците се вълнуват много повече от собствените си амбиции, отколкото от интересите на народа. И те, както и правителството, нямат дългосрочна стратегия за развитието на страната. Политическите скандали следват един след друг, а сега в споровете се включи и прокуратурата, която изглежда си е присвоила и съдебни функции, произнасяйки присъди едва ли не още на етапа на разследването. У много наблюдатели остава впечатлението, че институцията изпълнява роля, като провежда гръмки показни арести на политици и бизнесмени.

Атака срещу президента?

Действията на прокуратурата станаха непосредствен повод за сегашните масови акции – полицията арестува сътрудници от висок ранг в президентската администрация: съветника по въпросите на отбраната и сигурността Илия Милушев и секретаря по правни въпроси и борба с корупцията Пламен Узунов. Кабинетите им в администрацията на президента бяха претърсени, след което първият беше обвинен в разгласяване на секретна информация, а втория – в злоупотреба със служебно положение и търговия с влияние. И двамата бяха освободени под парична гаранция.

Според редица експерти, тези действия на правоохранителните органи са етап от политическата атака срещу президента Радев, подкрепен през ноември 2016 г. от почти 60 % от избирателите (повече от 2 милиона души). За сравнение, за управляващата партия на премиера Бойко Борисов през 2017 г. гласуваха около 33 % от гласоподавателите (1,15 милиона души).

В последно време Радев критикува рязко правителството на Борисов и реагира остро на демонстративните действия на специалните служби, като направи изявление по време на спонтанната акция в негова подкрепа на 9 юли.

„Българската мафия постигна невъзможното – обедини срещу себе си почтените хора. Всички ние заедно сме длъжни да изгоним мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която се използва като щит и за политически репресии. Българската мафия е безцеремонна, защото я търпяхме дълго време, защото дълго бяхме просто зрители на собствения си живот, защото много дълго търпяхме лъжите от телевизора“, заяви Радев.

Българският президент подчерта, че „хората са изкарани на площада от гнева, лъжите, грабежа, произвола, рекета и всичко онова, което принуди повече от 2 милиона българи да живеят извън страната си“.

Още на следващия ден, в петък, в София се проведоха два големи митинга – в подкрепа на президента и за оставка на правителството и в подкрепа на правителството и за оставка на президента. Двата митинга бяха разделени от полицейски кордони.

„Ние имаме ясно кредо: свобода, законност, справедливост за всеки гражданин на страната. Събрали сме се тук, за да защитим свободата си. Събрали сме се, за да кажем „не“ на политическите репресии, не на прокурорския рекет, не на произвола, не на популизма, който убива правото и правовата държава“, заяви президентът на България, който, както и предишния ден, излезе да говори пред участниците в акцията.

„Сега, в деня, когато България влезе в Европейския банков съюз и ERM2, ние трябваше да сме тук заедно с президента и заедно да се радваме на успехите на България, защото „Съединението прави силата“. Днес управляващи и опозиция трябваше да бъдат заедно, но не се получи и нашите митинги са разделени от полицията. За съжаление не сме заедно, което ме натъжава“, заяви на митинга на управляващата партия ГЕРБ премиерът Борисов.

Призив за оставка на правителството

В събота Румен Радев направи обръщение към нацията, в което призова за оставка на правителството и на главния прокурор.

„Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да измамят никого, който е запознат със ситуацията в България. Корупцията, страха, прокурорският рекет и грабеж, игнорирането на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, лъжата и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите“, заяви президентът.

На свой ред премиерът на България направи видеообръщение, публикувана на страницата му във Фейсбук, в което каза, че няма намерение да подава оставка, въпреки протестите и призивите на президента.

В основата на протеста е борбата за власт?

В лагера на опонентите на президента избухналите протести се свързват с борбата за власт. Такова мнение изрази съпредседателят на коалиция „Обединени патриоти“, лидер на партия ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Пред ТАСС той заяви, че само след осем месеца в страната ще се проведат поредните парламентарни избори. Според него, някои политически сили в България предполагат, че ако успеят да предизвикат предсрочни избори, шансовете им за успех ще се увеличат, отколкото ако правителството изкара целия си мандат.

„Зад протестите в София стои борбата за власт“, заяви Каракачанов.

В същото време, споделяйки своята гледна точка, вицепремиерът призна, че в страната има много поводи за протест, а правителството е допуснало много грешки в своята работа.

„България има много сериозни проблеми за решаване, преди всичко демографската криза. Младите хора емигрират и търсят работа в спокойни държави, в които хоризонтът на развитие е минимум 20-30 години напред. Политиката в България, за съжаление, в един момент може да се движи в една посока, а после да направи обратен завой“, каза Каракачанов.

Той заяви, че е необходим диалог между президента и правителството.

„Отдавна призовавам българските политици да забравят личните си амбиции и борба за власт... да седнат заедно и да определят приоритетите на българския народ. По този начин държавата ще може да се развива, без значение, какво правителство е на власт – ляво или дясно“, смята той.

Диалогът между правителството и президента през последните години вървеше трудно, но в крайна сметка всички власти в България трябва да осъзнаят, че служат на интересите на страната и нацията, а не на собственото си его и своите политически амбиции, каза Каракачанов.

Във вторник, 14 юли, по улиците на София и на 14 града в страната отново излязоха хиляди хора.

Засега не е ясно, как ще завърши това противопоставяне. Броят на участниците в протестите, които се организират в социалните мрежи, расте постоянно и от акция в подкрепа на президента се превърнаха в протест срещу действащото правителство. Гражданите са категорични, че имат намерение да продължат акциите си, докато правителството не подаде оставка и са готови да блокират Народното събрание, от чиито решения зависи бъдещето на страната. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще свързва ли градската железница кварталите с центъра, попитаха варненци

Проектът за градска железница трябва да дава възможност за свързване на кварталите с индустриалната зона и центъра на Варна. Това мнение сподели по време на общественото обсъждане  Марио Кателиев, чийто дядо живее в кв. "Младост". Момчето коментира, че често е ставал свидетел как всяка сутрин и вечер се образуват задръствания от бул. "Република" до бул...

публикувано на 25.04.24 в 16:00

Задържаха двама наркодилъри във Варна

Задържаха мъж и жена от Варна за разпространение и държане на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  По време на операция за противодействие на престъпността по линия на дрогата са задържани и  двама от клиентите им по време на сделка.  Проверката показала наличие на амфетамин в единия, а другият е отказал наркотест...

публикувано на 25.04.24 в 15:43

От 1 май такситата във Варна поскъпват

Одобриха нови, по-високи цени за таксиметровия превоз във Варна.  С 38 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" общинските съветници гласуваха повишаване на минималната тарифа за километър пробег във Варна. С решението минималната дневна тарифа става 1,30 лева, а нощната - 1,50 лева. В момента цените са съответно 1,05 лв. и 1,15 лв...

публикувано на 25.04.24 в 15:28

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02