Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пренебрегваните сладки картофи

Бататите или т.нар. сладки картофи са грудков зеленчук, за който се смята, че е бил използван като храна от човека още преди 10 хиляди години. Много отдавна човечеството се е стремило да се храни по този начин и това не е случайно, защото грудките на сладкия картоф са една от най-здравословните храни в съвременното ни общество.

Изключително голямо богатство на бета каротин и много витамини. Българите просто не знаят, че това е една много чудесна храна. Трябва да се научим да заместваме белия картоф с червен картоф – батат. Има различни сортове батат, с различни цветове, но най-полезни са оранжевите и тези с виолетов цвят, които пък съдържат антоциани, минерални соли, богати са на манган, желязо, калций, магнезий, фосфор. Заради високото количество калий са препоръчителни в менюто на пациенти със сърдечни проблеми.

И вместо да приемаме синтетичния витамин А, който ако се предозира, има опасност да се увреди черният дроб, просто трябва да приемаме храни богати на бета каротин. Така тялото си произвежда само витамин А в количества, които не могат да ни увредят. И всеки ден да ядем батат, няма страшно.

Нарича се сладък картоф, но има много нисък гликемичен товар и той е изключително ценен за хора, които имат затлъстяване или диабет. При диабетиците той намалява захарта и килограмите. В програмите на нашите пациенти много често ние включваме батата в захранването.

Когато говорим за това, кое е най-добре за нашето здраве изключително ценни съвети се получават всяка сутрин по време на лекциите на д-р Емилова.

Защо трябва да увеличим консумацията на сладки картофи може да чуете тук. 


От 5 юли до 30 август клиниката на д-р Емилова е в Боровец.  Телефонът за връзка с нейните секретари е 0888 951 288. Във Варна екипът на д-р Емилова се завръща на 16 септември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Гладната революция на д-р Емилова" - премиера на книгата във Варна на 26 април

Новата книга на д-р Емилова ще бъде представена тази сряда, 26 април, от 18 часа в концертното студио на РАДИО ВАРНА. Книгата „Гладната революция на д-р Емилова“ разказва историите на 25-ма от нейните пациенти - вече излекувани или дори спасени. И срещата с всекиго от тях  оставя  трайна следа в живота и - заради изпитанията, рисковете,..

публикувано на 23.04.23 в 14:25

„Керанка – глад за живот“ с премиера във Варна на 9 март

„Глад за живот“ е вдъхновяващата история за изцеление то на Керанка Костова. Това е филм за изумителния дух и страстта да живее, които тази млада жена има, за да се спаси от множествената склероза. Прожекцията във Варна е на 9 март от 19 часа във във Фестивален и конгресен център - Варна.   Днес Керанка е усмихната..

публикувано на 05.03.23 в 18:45

Бавно, но сигурно, последиците от ковид-19 отзвучават с плодолечение

Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат  хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..

публикувано на 18.11.21 в 07:25

Д-р Емилова спасява здравето, променя живота

Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана   с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..

публикувано на 15.11.21 в 07:05

В Клиниката на д-р Емилова се отварят очите на хората

В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването.  Как  пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати.  Как само няколко дни,..

публикувано на 07.11.21 в 19:05

Д-р Емилова - българската Шарлот Герсон

Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..

публикувано на 01.11.21 в 12:24

Със здравословен начин на живот се преодолява постковид синдромът

При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р  Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..

обновено на 26.10.21 в 12:27