Да вземем своя кръст и да Го последваме

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов . Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! В средата на..

публикувано на 22.03.20 в 08:00

Духовната разслабеност

Втората неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, е обявена от Църквата Христова и посветена на един велик отец и учител –  Св. Григорий Палама . "Бог е предвечна и присносъщна светлина, пълна и..

публикувано на 15.03.20 в 08:00

Православни не на думи, а на дело

Първата неделя на Великия пост , която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна. "Отсега ще виждате небето отворено" (Иоан 1:51). "Възлюбени братя и сестри, мнозина от вас..

публикувано на 08.03.20 в 08:00

Простете и простени ще бъдете

Неделята, в която се намираме днес се нарича Неделя Сиропустна . Неделя, в която за последно консумираме млечни хранителни продукти, както и става взаимно всеопрощение между християните. " Ако простите на човеците съгрешенията..

публикувано на 01.03.20 в 08:00

Да разпознаваме Христовия образ у всеки

Неделята, която отбелязваме днес,  е третата подготвителна неделя за Великия и спасителен пост -  Неделя Месопустна . Църквата ни запознава и говори за начина, по който всеки един от нас трябва да живее, за да може..

публикувано на 23.02.20 в 08:00

С покаянието се завръщаме при Бога

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас..

публикувано на 16.02.20 в 08:00

Смирението – пътят на победата срещу нашия враг

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Остават четири седмици до началото на Великия пост. От днес започват да звучат..

публикувано на 09.02.20 в 08:00

Малък на ръст – голям в покаянието

Неделята, в която се намираме днес е Петнадесета неделя след Неделя подир Въздвижение.  Днешната неделя  е посветена на евангелското събитие – срещата на Господ Иисус Христос с Закхей, началник на митарите и богат за онова..

публикувано на 02.02.20 в 08:00

Изцелението на Йерихонския слепец

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди...

публикувано на 26.01.20 в 08:00

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени , което означава, че богослужебния ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която..

публикувано на 19.01.20 в 08:00