Как са се справяли с епидемиите през миналия век във Видинско

Масови епидемии е имало и в миналото . Документалните масиви на училищните инспекции, общинските и полицейски управленияна, които се съхраняват във Видинския архив, свидетелстват за мерките, които са налагани, с цел да се предпази населението..

публикувано на 27.03.20 в 13:08

Нина Петкова, кмет на община Георги Дамяново: Моята мечта е това, което върша, да се вижда

В началото на месец март гостувахме на Георги Дамяново, една невероятно красива община с малки и спретнати селца. Тук времето тече бавно, спокойно, хората не бързат заникъде и тяхното единствено желание е просто имат да имат работа, за да осигуряват..

публикувано на 27.03.20 в 12:10

Кметове от Северозапада: "Обстановката е спокойна, спазват се изискванията за предпазване от COVID-19"

Каква е ситуацията в населените места от Северозапада във време, когато се шири зараза от COVID-19? Как тече животът по време на въведеното извънредно положение, спазват ли се заповедите на общинските кметове, има ли изключения, какви са най-честите..

публикувано на 20.03.20 в 17:25

Село Средогрив - едно наистина красиво място

Малкото селце Средогрив, община Чупрене  се намира на 12 километра от Белоградчик. Известно е с красивата си природа и чистия въздух. Пейзажът е планински- борови гори, спокойствие и тишина, която е нарушавана само от птичи песни и шума на..

публикувано на 13.03.20 в 17:30

Александър Кръстев: Живеем в "1984"

Значението на традиционните медии и особено на съвременните интернет-базирани медии нараства непрекъснато през XXI век. Влиянието им върху ежедневния ни живот, върху политиката и обществото дори, е осезаемо. Способността да се комуникира..

обновено на 11.03.20 в 12:03

Кметът на село Гаврил Геново- за ползите и неудобствата да живееш на село

Тишина и спокойствие, хубава природа и липса на битова престъпност- това са предимствата на живота в монтанското село Гаврил Геново, община Георги Дамяново. Разположено е на десния бряг на река Огоста при сливането й с Дългоделска Огоста, която разделя..

публикувано на 28.02.20 в 15:00

Изложба за 90-годишнината от рождението на проф. Максим Младенов в Ново село

Богатството на един език идва от многообразието на диалектите, които внасят синоними, нотки и отсенки на всяка негова дума. Това е максимата, която стои в работохолизма на проф. Максим Младенов, проучващ говорите в България и застанал начело на..

публикувано на 21.02.20 в 11:01

Три деца са се родили през 2019 година в село Лик

Как живеят хората в село Лик, община Мездра? Защо все по-често си спомнят за миналите времена, какви радости и неволи съпътстват живота им? Кои са основните причини за обезлюдяване на селото и как кметски наместник и читалищно ръководство се опитват да..

публикувано на 31.01.20 в 15:57

На Трифон Зарезан в Новоселско

Още от миналата седмица започна голямото чистене в общината, защото идва нашият празник – Трифон Зарезан – празник на лозари и винари, празник на община Ново село. Може и да не е приет общинският бюджет, но всяко село в общината е намерило начин да..

публикувано на 31.01.20 в 11:00

Ученичка от Кула пише за любовта

Карамфила Симеонова е от град Кула, ученичка е в 9 клас на средно училище "Васил Левски". Младото момиче пише стихове. Дарбата открил един от преподавателите й, когато била в 4 клас. Тогава учителят Петър Иванов я помолил да напише стихотворение за..

публикувано на 20.01.20 в 11:43