Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата ни сега

Радио Видин е регионална обществена медия, чиито основни цели са да информира, образова, забавлява и съхранява историческата памет и културата на региона. На практика Радио  ВИДИН  е звук и светлина в ефира. То е широко отворен прозорец, разкриващ богата и пъстра гледка към хората, съдбите им и събитията от Северозападна България. За времето от създаването му през 2009 година Радио ВИДИН е изградило свой характерен разпознаваем облик, който се дължи на внимателния тематичен и музикален подбор, на прецизната изработка на материалите, на обективното отразяване на всяка тема и на навременното представяне на събитията. Радиото има 24- часова самостоятелна програма, която излъчва на няколко различни честоти в областите Видин, Враца и Монтана. Екипът ни е съставен от отговорни, компетентни, позитивни хора, които носят радиото в сърцето си. Те работят с любов, ентусиазъм и професионализъм.

Разнообразните теми в предаванията и рубриките са съобразени с реалния интерес на обществото и в частност на нашите слушатели, с нуждите на местната общност. Програмата на Радио ВИДИН е „БЛИЗО ДО ХОРАТА“. Такъв бе стремежът ни още от първата минута ефир – да сме сред хората, да се фокусираме върху проблемите и постиженията в живота им, на местата, в които живеят, учат, работят и се забавляват. Те могат да бъдат част от програмата ни, защото винаги търсим обратна връзка с тях и продължаваме да разработваме предавания, провокирани от теми и проблеми,  важни за обикновения човек.

Важен елемент от програмата на Радио ВИДИН са емисиите НОВИНИ. Те са равномерно разпределени, оперативни, актуални, подплатени със звукова картина, като основният акцент пада върху фактите и събитията с регионално значение от всички сфери на обществения живот. На честотите ни получавате актуална информация ежедневно на всеки кръгъл час. Девет от новинарските емисии се подготвят от Радио ВИДИН- с акцент върху факти и събития от региона. Търсим и регионалния отзвук на националните събития с помощта на нашите сътрудници, от по-големите селища на региона (Враца, Мездра, Козлодуй, Оряхово, Монтана, Берковица, Лом, Вършец, Чипровци, Белоградчик, Кула, Ново село, Брегово). От емисиите новини и информационните бюлетини на БНР слушателите ни се информират и за събитията от национален и международен мащаб и така успяваме да представим целия новинарски поток от деня. 

В Програмата на Радио ВИДИН са обособени делнични информационно - музикални блокове, авторски публицистични предавания и вечерна линия с контактни предавания. Всички те са с динамично съдържание и полезна информация, като водещ принцип е в тях да се чуват гласовете на местните хора. 


Сутрешният блок

От понеделник до петък  откриваме деня със сутрешния информационно-музикален блок „ПОСОКИТЕ НА ДЕЛНИКА“. Тук ще получите актуална сервизна информация за пътната обстановка, за времето и за всичко, което предстои да се случи в региона. Разлистваме и страниците на периодичния печат, следим също публикациите и коментарите в най-посещаваните фейсбук групи на отделните населени места. В ежедневната ни рубрика „МИНУТИ НА СЪТРУДНИЦИТЕ ОТ РЕГИОНА“ нашите сътрудници от различни населени места се включват на живо с информации, репортажи, коментари на най-важното, което интересува хората в населеното място. В минутите между 9 и 10 часа е време за публицистика, където разработваме актуални теми с анализи и коментари. А в петък по същото време е рубриката „ДОБРО УТРО, КМЕТЕ“, в нея правим мост между местната власт и хората. Даваме възможност на жителите от различни населени места да ни разкажат как живеят, какво ги радва и тревожи. Говорим и с кметовете, за да представят работата си и понякога заедно с тях търсим решения на проблемите, споделени от местните хора.

В сутрешния блок са разположени и рубриките „ФЕЙСКОНТРОЛ“ в понеделник (преглеждаме публикациите, събрали най-много коментари на Фейсбук страницата на Радиото); във вторник редуваме рубриките „ОТКРИЙ СВЕТА“ и „АВТОКОМФОРТ“; в сряда разказваме „НОВИТЕ ПРИКАЗКИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА“, в четвъртък е „ПОСТФАКТУМ“ с отзвук от различни събития, а в петък е мястото на „ИСТОРИИ ОТ МИНАЛОТО И ДНЕС“.


Авторски линии

В делничните дни от 13 до 14 часа е авторската ни публицистична линия. Започваме седмицата здравословно с „НАПРАВЛЕНИЕ ЗДРАВЕ“ и Стефка Павлова; във вторник отделяме време на земеделието със „ЗЕМЯТА, КОЯТО НИ ХРАНИ“ и Йорданка Герасимова; в сряда Катя Борисова показва „ДРУГАТА ИСТИНА“ за живота на българите в чужбина; в четвъртък Йорданка Петрова ни открива „ЕКО СВЯТ“ – предаване за екологията; в петък Анжела Каменова поставя акцент върху истините и полуистините в социалната сфера, образованието и културата в „ЗАЕДНО“. 


Следобедният блок

В делничните дни следобедът е запазен за информационно-музикалния блок „ЦВЕТОВЕТЕ НА ДЕНЯ“  от 14 до 18 часа – приятна компания, която започва изненадващо… със „СЕРЕНАДА ПО НИКОЕ ВРЕМЕ“ (20- минутна музикална среща с изпълнител или група, избрани от музикалния редактор). В следобедния блок ще научите подробности от случилото се през деня в Северозападна България в рубриката „АКТУАЛНО ОТ ДЕНЯ“. След 16 редуваме образователни, исторически, социални и любопитни рубрики:

В понеделник – „ПАМЕТ НАШЕНСКА“ И „МОИТЕ ПРАВА“, във вторник – „В УЧИЛИЩЕ“, „КУЛТУРЕН КОМПАС“ в сряда, в четвъртък – „КАРТА НА ВРЕМЕТО“ и „ДУМАТА ИМАТ СТАРЕЙШИНИТЕ“, а в петък затваряме седмицата с рубриката – игра, посветена на домашните любимци „97 ЛАПИ И ЕДНА ОПАШКА“ и „ПРОФЕСИЯ ХОБИ“ – сещате се, в тази рубрика говорим с хора упражняващи необичайни професии или такива с интересно хоби.


Музикалните зони

Музиката е важна част от програмата ни. Музикалната концепция на Радио ВИДИН в по-голямата си част е изградена върху съвременната поп и рок музика. Често песните са утвърдени хитове или добили известност имена и групи. Музиката, която изгражда облика на радиото, е разнообразна по стил и жанр, разпределена е в няколко сегмента:

Сутрешна музикална зона - всеки делник от 11 до 12 часа запазена територия за меломани, където музикалните редактори избират най-доброто от поп и рок музиката, класиката и джаза, и българската музика.

Обеден и вечерен концерт с народна музика „ШАРЕНА СОЛ“ след 12 и след 19 часа, който осигурява ежедневна доза за любителите на българския фолклор в активно, „слушаемо“ време.

 „БАЛКАНСКА ЕСТРАДА“ след 13 часа в събота, това е една от запазените ни марки, тъй като Радио ВИДИН е сред малкото радиа, които предлагат качествена балканска музика.

Не сме забравили и любителите на класическа и джаз музика – за тях са  профилираните едночасови музикални линии в събота: „КЛАСИК ЧАС“ - от 15 часа и „Джаз час след седем“.

Всяка вечер между 20 и 23 часа са Свободните музикални зони – контактни предавания, в които всеки ден от седмицата звучи различна по стил музика. Всяка вечер през тези три часа хората от Северозапада слушат любима музика и могат да говорят свободно по предложени от тях теми. Понеделник „БГ ЗОНА“ с Валери Димитров е запазена за българска ретро музика; вторник – зона за поп музика в „НАСАМЕ С НОРА“; в сряда имате запазена среща с Марина Димитрова и най-доброто от световната ретро музика; в четвъртък Силви Сливенов разиграва ефира с народна музика в „ТОВА СМЕ НИЕ“; в петък събираме многобройните фенове на рок музиката в „РОК ОБЩЕСТВО“ с Пламен Коцев; съботната музикална зона „СЪБОТА ВЕЧЕР“ е време, в което слушателите избират музиката в компанията на Валери Димитров; Завършваме седмицата с музика на славянски езици с Наталия Николова.

Ежедневно от 23 до 24 часа правим своеобразно продължение на линията Свободна зона, като тук се изпълняват желания на слушатели и интернет потребители. 


Събота + Неделя

Програмата на Радио ВИДИН в събота и неделя е различна от делничната. В  първия почивен ден между 8 и 9 часа сме отделили време за децата с рубриката „ХАЙДЕ ДА СИ ПОГОВОРИМ“ и музикалното предаване „ЩУРОТЕКА“. После от 9 до 12 часа му отпускаме края с магазинното предаване „ПИЦА НА ПАРЧЕ“, където няма теми табу и неподходяща музика – всичко, което носи усмивка и настроение, е позволено. Запазваме стила и във времето от 14 до 15 часа с хумористичното предаване „АГЕНЦИЯ КУКУ – РУКУ“. От 16 до 18 часа в авторското предаване „КАЛЕЙДОСКОП“ на Недка Лилкова можете да научите безброй интересни факти и събития за северозападния край от хората, които „пишат“ историята му със своят живот и работа.

В неделя от 8 до 9 часа е образователното ни предаване “ПО ПЪТЯ КЪМ ХРАМА”. След това до 12 часа е неделното магазинно предаване „НЕДЕЛНИК“, подготвено с яркия почерк на неговия автор Красимир Каменов. От 13 до 14 е територията, запазена за латино културата – „ПЛАНЕТА ЛАТИНО“. Неделя е и ден за спорт, затова от 15 до 18 часа отваряме вратите на „КЛУБ СПОРТ“ с Цветомир Цветанов, за да представим всичко, което се случва по стадионите, пистите и залите на трите области.

Радио ВИДИН разполага с интернет страница, в която информациите, новините, репортажите и предаванията, звучали в ефир, се публикуват като текст с авторски снимки, звукова картина от събитията и не рядко видео. Сайтът на Радио ВИДИН дава възможност излъченото в ефира да е на разположение на потребителите в удобно за тях време. Страницата на Радио ВИДИН във Фейсбук също препраща към сайта и ефира и предоставя възможност за постоянната обратна връзка. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Инж. Огнян Първулов, директор на Радио ВИДИН

Огнян Първулов: Ще продължаваме да работим за нашите слушатели

На 1 март, през 2009 година, на честота 97.1 мегахерца, беше открита Регионалната радиостанция на БНР - Радио ВИДИН .  "Дунав свързва Видин с Европа! Радио ВИДИН ще го свързва със света!“- това беше  написано тогава върху лист хартия и беше пуснато в бутилка във водите на река Дунав, за да върви "по вода" на новата радиостанция. Броени..

публикувано на 01.03.23 в 12:44

Огнян Първулов: Хората ни вярват, затова полагаме неимоверни усилия, за да не изгубим тяхното доверие

На 1 март 2022 година Радио Видин празнува 13 години в ефира на Българския Северозапад . Седмата регионална радиостанция на Българското национално радио стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. Днес Радио Видин реализира 24-часова самостоятелна програма и е сред най-слушаните радиостанции в страната. " Да бъдеш лидер е..

публикувано на 01.03.22 в 10:23

Радио ВИДИН навърши 13 години

Радио Видин днес празнува 13-тия си рожден ден в ефира на българскиия Северозапад. Стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. 7 месеца по-късно програмата е увеличена на 12 часа, днес вече е 24-ри часова, но мисията ни остава непроменена: „Близо до хората“.   Нека погледнем какво стои зад числото 13. Според нумерологията..

публикувано на 01.03.22 в 10:17

Огнян Първулов: Останахме близо до хората, въпреки че годината беше дигитална

На 1 март 2021 година Радио Видин празнува 12 години в ефира на Българския Северозапад. Седмата регионална радиостанция на Българското национално радио стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. Днес Радио Видин прави 24-часова самостоятелна програма и е една от най-слушаните радиостанции в страната. Това е един празник не..

публикувано на 01.03.21 в 17:34

Радио ВИДИН празнува със своите слушатели

На 1 март Радио ВИДИН празнува рожден ден. 12 години се радваме на вашата подкрепа, уважаеми слушатели, и верни на обещанието, което дадохме още в началото, оставаме близо до вас. Споделихме и днешния празник и търсим вашата оценка за нашия труд.  По пътя за Кула, на едно кръстовище след село Новоселци е вила "Пчела". Там живее Григорчо Любенов,..

публикувано на 01.03.21 в 15:19

Радио Видин отвътре

Точно в 12 часа преди 12 години беше прерязана лентата на технологичния и студиен комплекс на Радио ВИДИН. За тези 12 години, с едмата регионална радиостанция на Българското национално радио, която стартира с 6-часова самостоятелна програма, вече има своя 24- часова програма.  По официалната статистика медията е една от най-слушаните..

публикувано на 01.03.21 в 10:45

Слушатели, приятели и колеги поздравиха Радио Видин

11 години в ефира на Българския Северозапад отбеляза Радио Видин. Въпреки отложения концерт на "Виво Монтана", с който на централния площад във Видин трябваше да празнуваме с нашите слушатели, десетки приятели на медията дойдоха в Радиото, за да поздравят водещите на любимите си предавания . Генералният директор на БНР Андон Балтаков..

публикувано на 02.03.20 в 08:25