Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летни забавления за децата в Ново село

За децата лятото започна. И като прелетни птички те долетяха в Ново село от различни краища. Почти във всяка къща се чува детски смях. Много забавления предлага селото за лятната ваканция- плаж, къпане и риболов на Дунава, неделни хорà на мегдана, разходки в местността "Камъка".

От 1 юли официално ще бъде открит охраняем плаж със спасител и караванки за закуски и освежителни напитки. Той е известен като "централния плаж" и към него води асфалтирана алея. Читалището продължава да събира деца в своята школа за автентични хорà. Два пъти в седмицата децата се учат да играят местни хора. Напредналите вземат участие във фолклорни събори. Първата им изява извън Ново село е утре- 9 юни, на прочутия Белоградчишки събор "От Тимок до Искър". В края на месеца ще се представят на събора "Дунавски ритми" във Видин. Но най- масово е участието на всички желаещи в Детското шоу "На гости при баба" в средата на месец август.

Интернетклубът при читалището е отворен от вторник до събота от 12.00 до 18.00 ч. Всички могат да ползват само срещу членски внос услугите на клуба до края на годината. Библиотеката при читалището е готова да обслужи малките си читатели, които ще намерят книгите от задължителния списък за прочит през лятото.

През юли всички деца могат да се запишат за участие в Детското шоу. Под ръководството на кукловодката Минка Сурдулова в продължение на един месец те ще репетират скечове, песни, стихове и танци, ще се запознаят с традиционни местни игри и обреди, в които участват деца. Детското шоу е насрочено за 18 август.

На 1 юли се открива "Къщата на срещите". В нея децата ще видят традиционния "новоселски беч" и предметите за произвеждане на вино по старата технология. Ще се запознаят с легендата за новоселската гъмза и нейния път към всички краища на света. Изложбата за видни новоселяни ще представи хората, които са допринесли за развитието на родната наука, техника и архитектура, които са представили българската култура по света.

Продължават и заниманията на Майкъл Купър с децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи. Два дни в седмицата той ги запознава с тайните на готварство, а всеки понеделник и вторник ги учи на английски език. Трима възпитаници на курса по готварство, водени от Майкъл Купър, заминаха за Франция. В продължение на една седмица те ще посетят кухните на едно училище и хотели в градовете Перигьо, Бордо и Монако. Ще посетят ферма за преработка на гъши дроб и музей на трюфелите.

Не само за децата, а за всички възрасти са неделните хора на площада под звуците на Балейската духова музика. Те се откриват на 1 юли и приключват в края на август. Играят се хора, характерни за новоселския край, а това е начин децата да ги научат от най- ранна възраст.

По публикацията работи: Светла Бондова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца се подготвя за Маратон на четенето 2024

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца обяви програмата си за тазгодишното издание на Маратон на четенето 2024 г. , който се провежда в града за деветнадесети път, в дните от 2 до 23 април , съобщават от културната институция. Началото на Маратона ще даде детската писателка Петя Александрова , която ще бъде специален гост в..

публикувано на 29.03.24 в 14:26

Финалният етап на националния конкурс "Малкият принц" ще се състои в Селановци

Вторият, заключителен етап на Националния конкурс за малките философи "Малкият принц" ще се проведе на 30 март, събота, в Селановци . Врачанското село организира проявата за 11 поредна година. Участниците във втория етап на съревнованието са ученици от цялата страна, които се включиха в първата част на конкурса и писаха на тема "Пустинята е хубава,..

публикувано на 29.03.24 в 14:00
Снимката е илюстративна.

Близо 130 000 къса нелегални цигари откриха на Дунав мост 2

Почти 130 000 къса цигари , скрити между хранителни стоки, откриха митническите служители  при проверка на товарен автомобила в района на Дунав мост при Видин . Митническите инспектори са извършили проверка на товарна композиция, управлявана от български гражданин. По документи в камиона са били превозвани хранителни стоки за Германия, Нидерландия..

публикувано на 29.03.24 в 10:32

Психично болен мъж нанесе побой на майка си във Видин

На 28 март на тел.112 постъпил сигнал за нанесен побой на жена от 38-годишния ѝ син в апартамента им в областния град, съобщават от полицията във Видин . Полицейски екип незабавно посетил адреса. Мъжът бил задържан и отведен в районното управление, след което незабавно е настанен в психиатричното отделение на МБАЛ-Видин. Пострадалата жена – с..

публикувано на 29.03.24 в 10:03
Николай Евгениев, ученик в 11 клас на ППМГ

Ученик от Видин се класира за националния кръг на олимпиадата по математика

Николай Евгениев от Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" се класира за националния кръг на олимпиадата по математика. Той е единственият представител на Северозападна България, достигнал до националния етап, а в групата на единайсетокласниците от 20 допуснати математици е с шести резултат. Николай Евгениев е възпитаник на..

публикувано на 29.03.24 в 10:03

Със собствен бюджет ще разполага Клубът на инвалида в Белоградчик

Общинската организация на Съюза на инвалидите в Белоградчик проведе своето годишно отчетно-изборно събрание. Румяна Асенова от организацията запозна всички присъстващи с дневния ред, който включваше изпълнение на бюджета и отчет за дейността на Клуба на инвалида през отминалата 2023 година, определяне на бюджета за 2024 година и..

публикувано на 29.03.24 в 09:55

Фермерски пазар ще се проведе във Враца

Производители от страната ще вземат участие във Фермерския пазар във Враца , съобщиха организаторите от общинската управа. На 30 март (събота) ще се проведе поредното издание на Фермерския пазар в града под Околчица. Към момента участие са потвърдили близо 30 търговци от страната. В изложението ще има богато разнообразие от:  млечни..

публикувано на 29.03.24 в 09:40