Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща-разговор и приятелски мач в памет на Васил Редовски (Редака)

Васил Редовски Редака в редиците на Балкан
Снимка: Мирослав Гетов

Организират приятелски мач и възпоменателна среща-разговор в памет на легендата на ботевградския и мездренския футбол Васил Редовски (Редака). Срещата ще се проведе в Ботевград на 28 март от 10,30 часа.  

"За него нямаше тайни във футбола. Можеше всичко на терена, знаеше как да побеждава, мразеше да губи. Уважаваше своите противници и до последния си дъх обичаше близки, роднини и приятели. За него казват, че е роден футболист"-
посочва в съобщение до медиите Мирослав Гетов от Община Мездра.

Васил Редовски е дългогодишен състезател на Балкан (Ботевград) във втория ни футболен ешелон през периода 1971-1980 и 1983-1988 г. Два сезона, 1981/82 и 1982/83, е централен нападател и голмайстор на Локомотив (Мездра) в Северната "Б" РФГ, а през 1980/81 облича екипа на Ботев (Враца) в "А" група.

Васил Редовски РедакаСпоред официалната статистика на БФС Редовски заема четвърто място във вечната ранглиста на "Б" РФГ по брой изиграни мачове - 479. Това той прави с фланелките на Балкан и Локо (Мз). По отбелязани голове - 128 (29 от които за мездренските "железничари"), дели девето-десето място, заедно с Веселин Михайлов от Септемврийска слава (Михайловград- днес- Монтана). Има 9 мача и 1 гол за Ботев (Вр) в групата на "майсторите". Рекордьор по участия и реализирани точни попадения за Балкан в "Б" РФГ. Майстор на спорта (1985).

"И след края на кариерата си не спря да говори, мисли и живее с футбола. Беше треньор и част от ръководството на родния Балкан. Всекидневно събираше приятели и ветерани на "зелените" "При Редака"- там можеше да се чуят всички актуални спортни новини в града. Нека си спомним на 28 март за легендата на ботевградския и мездренския футбол Васил Редовски. На този ден той щеше да стане на 60. Отиде си рано от този свят - почина на 10 май 2012 г., с футбол на сърце"- отправя призив към феновете Мирослав Гетов.

В събота от 10:30 ч. в кафе "При Редака" в Ботевград ще се проведе възпоменателна среща-разговор. Почетен гост ще бъде легендата на Левски Стефан Аладжов. От 14:00 ч. на градския стадион ще се състои приятелски мач в памет на Васил Редовски. Един срещу друг ще излязат ветераните на Балкан (Ботевград) и сборен отбор "Редовски и приятели".
Футболната чест на Балкан (в традиционните зелено-бели фланелки) ще защитават бившите играчи на ботевградския клуб Марин Ралков, Димитър Евстатиев, Димитър Добревски, Димитър Топалов, Евгени Алексиев, Атанас Бекяров, Христо Христов-Джаич, Цветан Барбушев и др. За формацията "Редовски и приятели" (в червено-черен екип) ще играят синът на Васил - Иван Редовски (който в момента е треньор на Локо- Мз), Мариян Христов, Георги Петков, Светослав Георгиев, Иван Маринов-Чичето, Йордан Петков, Мартин Кушев, Мартин Топузов, Румен Панайотов, Иван Аспарухов (дългогодишен кмет на община Мездра и настоящ зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството), Мартин Митев, Валентин Пешунов и др.
На събитието са поканени гости от БФС, ФК Локомотив - Мездра и Община Ботевград.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шампионът по баскетбол при жените става ясен днес

"Берое" и "Монтана" излизат в пети решителен мач, за да определят новият носител на титлата по баскетбол при жените. Срещата е тази вечер, от 18.30 часа, в зала "Общинска" в Стара Загора. Наставникът на "Монтана" Преслав Пешев се надява на добра игра и успех: "Осем мача през сезона - 4:4, значи шансовете са 50 на 50. Ще дадем със сигурност..

публикувано на 24.04.24 в 13:05

Петър Колев е новият наставник на "Монтана"

Петър Колев пое "Монтана". Специалистът сменя на поста Николай Митов, който пък бе представен, като новият наставник на "Септември"/София/. За последно роденият в Хасково Петър Колев бе начело на "Беласица"/Петрич/ заедно със Светлан Кондев. Двамата отново се събират на стадион "Огоста", а до дни ще станат ясни още двама от екипа му – треньор на..

публикувано на 24.04.24 в 08:13

Шахматен турнир за купата на Община Ружинци организират в Дреновец

Първи шахматен турнир за купата на Община Ружинци ще се проведе в село Дреновец. Организатор е сдружение "Достоен живот 22". Турнирът ще е утре от 14 часа в салона на читалище "Христо Ботев", каза председателят на сдружението Николай Вецов .  "Главен организатор е нашето сдружение "Достоен живот 22" с помощта на Община Ружинци...

публикувано на 23.04.24 в 16:52

"Златните момчета" от Козлодуй с две европейски купи и бронзов медал

Спортен клуб "Златните Момчета" Козлодуй с отлично представяне на европейската купа по кикбокс в Пловдив. В състезанието, което участваха над 2000 спортисти от над 20 държави младите състезатели на треньора Георги Вачев спечелиха две европейски купи и един бронзов медал. Мартин Атанасов се справи с конкуренцията при 52 кг. деца, до 15 г. Той победи в..

публикувано на 23.04.24 в 13:30

"Монтана" и "Берое" излизат отново за титлата по баскетбол при жените

"Монтана" и "Берое" ще определят новия носител на титлата по баскетбол при жените в пети мач. Той е утре, от 18.30, часа в Стара Загора. В зала „Младост" снощи монтанчанки постигнаха успех с 89:88 точки след продължение и така изравниха серията 2:2 победи. До почивката "Монтана" владееше инициативата. С 5 точки преднина се оттеглиха..

публикувано на 23.04.24 в 12:49

"Монтана" остана без треньор, наследникът на Митов ще бъде обявен утре

Николай Митов и Монтана се разделиха по взаимно съгласие. Информацията потвърдиха от ръководството на тима.  С Митов си тръгват и неговия екип - помощник треньорът Радослав Вардаров, на вратарите Емил Михайлов и кондиционният специалист Антонио Кантарев.  Най-вероятно за изненадваща раздяла е повлияла загубата с 1:3 от Беласица /Петрич/, в събота, за..

публикувано на 22.04.24 в 13:03

Врачанско училище стана зонален първенец

Волейболистите на СУ „Козма Тричков" от Враца спечелиха зоналното първенство в надпреварата „Ученически спортни игри 2024" и ще представят Северозападна България на финалите при юношите от 11 и 12 клас.  Разпределението на медалите ще е между 1 и 5 май в Разград. За последната фаза от надпреварата се класираха 10 отбора от цялата страна. Волейболната..

публикувано на 22.04.24 в 12:52