Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 октомври 2015 година

Снимка: Нора Йоцова

Правата на младите хора в Европа разясняваха във Видин. Градът беше първата спирка от информационното турне на Европейския потребителски център. В него се включиха и представители на Комисията за защита на потребителите, Мрежата от европейски служби по заетостта, която се координира от Европейската комисия, Центърът за развитие на човешките ресурси, Европейският иновационен и информационен център и Европейският информационен център "Европа директно" /EUROPE DIRECT/- София.  
Целта на информационното турне е всичките тези организации да стигнат на място до потребителите. Идеята е да покрият повече аспекти от живота на хората, в които могат да помогнат с информация и съдействие. Турнето се прави за поредна година и е винаги в различни градове на страната.

Образецът на бюлетината за общински съветници във Враца все още не е утвърден. Решение се очаква на Върховния административен съд (ВАС) по жалба за отказ за регистрация на кандидат за общински съветник, издигнат от инициативен комитет. Решение на съда има по жалбата за кандидат за кмет на село Вировско, каза говорителят на Общинската избирателна комисия Красимир Колев: "По жалбата във връзка с кандидата за кмет на село Вировско има решение на ВАС. Потвърдено е решението на ЦИК. По втората жалба нямам информация в момента. Предполагам, че ако не е излязло, до края на деня ще го има. В тази връзка, не ни е одобрен образецът за бюлетината за общински съветници. Втората жалба е свързана с участието на независим кандидат, който не е събрал 500 подписа. Това е и предметът на жалбата." Жалбата за село Вировско беше от политическа партия, която твърдеше, че Общинската избирателна комисия не е регистрирала кандидат, чийто документи са подадени по пощата. От комисията казаха, че подобни документи не са постъпвали. Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) е, че жалбата е неоснователна. И жалбата срещу отказа за регистрация на общински съветник е приета от ЦИК като неоснователна.

Противогрипни ваксини вече са налични в аптечната мрежа във Видин, сега е и моментът за поставянето им. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция във Видин д-р Пепа Цветанова.

Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще проведе шест изнесени приемни в област Видин през месец октомври. Приемните ще се осъществят в Общинска служба земеделие в населените места, както следва: 06.10.2015 г. - гр. Брегово от 09:30 до 12:00 ч. ; 06.10.2015 г. - с. Ново село от 13:00 до 16:00 ч.; 13.10.2015 г. - гр. Белоградчик от 09:30 до 12:00 ч.; 13.10.2015 г. - с. Чупрене от 13:00 до 16:00 ч.; 20.10.2015 г. - с. Макреш от 09:30 до 12:00 ч.; 20.10.2015 г. - гр. Грамада от 13:00 до 16:00 ч. НССЗ ще проведе още 12 приемни в областта до края на годината - 8 през месец ноември и 4 - декември. Земеделските производители могат да получат по време на изнесените приемни актуална информация и съвети в областта на земеделието и развитието на селските райони, включително и за възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., схемите за директни плащания и националните  схеми за подпомагане. Информация за провеждането на изнесени приемни, както другите консултантски и информационни дейности на НССЗ може да се намери на интернет страницата на службата в рубрика "Обучения и информационни дейности".
 
Безработните, които са наети в селското стопанство с еднодневни трудови договори, трябва да декларират получения доход в Бюрото по труда до 5-то число на месеца, следващ този, в който са работили, припомни директорът на видинското "Бюро по труда" Милчо Цоков. "Това е тяхно задължение. Ние уведомяваме и работодателите да им го предадат и на тях им го казваме, когато идват при нас, защото тяхната регистрация не се прекратява." Видинската инспекция по труда не е установила през последния месец сериозни нарушения в договорите на работещите в селското стопанство, информира директорът Илиян Митов.

Инспекцията по труда в Монтана глоби работодател, наел двама работници без трудови договори. Законодателството дава право на работодателите да сключват еднодневни трудови договори. Само през септември с такива са наети 1082-ма души, съобщи Димитър Петров, директор Дирекция "Инспекция по труда"- Монтана: "Общо 14 работодатели са регистрирали трудови договори еднодневни, като единият има над 350, другият- над 250. Те имат доста голям брой трудови договори регистрирани. Според мен това са едни добронамерени, информирани работодатели. Културите, за които са регистрирани са най-много за лозя, винени..." В една година работодателите имат право на 90 еднодневни трудови договори, като предварително се внасят осигуровките за наетите лица, уточни Петров: "Когато отидем на обекта и констатираме, че има лице без сключен договор, санкцията е от 1 500 до 15 000 лева. И аз апелирам към работодателите и искам да им кажа, че няма да бъде дори в рамките на минималното- 1 500, а ще бъдат по-големи санкциите, тъй като държавата положи много усилия да даде още една възможност, която в случая представляват тези еднодневни договори."

Нови пейки, кошчета и осветление са монтирани във видинския парк "Рова". Пространството се облагородява по проект "Зелена и достъпна градска среда". Коментари, че пейките са много и са поставени близо една до друга, се появиха в социалните мрежи. Анкета на Радио ВИДИН показа, че мненията на видинчани са разнопосочни. "Не, не вярвам да пречи. Това зависи и от културата на хората. Защо да пречи... Паркът не е място за усамотяване... Трябва да се разредят. Много са. Хората ще се притесняват... Мисля, че всичко е направено много хубаво"- бяха част от коментарите на хората. Срокът за завършването на ремонта на парка бе удължаван няколко пъти. Датата, обявена на информационната табела на проекта, за край на дейностите, е 20 декември 2015 година.

Две от предвидените три системи за автоматизирано наблюдение на метеорологичните условия са монтирани на път E-79 - при с. Долна Вереница, в област Монтана, и в района на Кресна, в област Благоевград, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Мрежата от метеорологични станции, позволява точно прогнозиране на пътните условия и ще предупреждава структурите на АПИ, шофьорите и фирмите, отговарящи за зимното поддържане, при настъпване на промени във времето. Всички данни, които се събират от точките за преброяване на трафика и проследяването на метеорологичните условия, се записват в реално време чрез GPRS комуникация в сървърния център на АПИ. Изграждането на системата за автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик по автомагистралите  и първокласните пътища ще завърши до края на октомври. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. и националния бюджет. 90% от главните и допълнителни преброителни пунктове са монтирани на автомагистралите "Тракия", "Хемус", "Люлин", "Марица" и "Струма", както и на първокласните пътища. 100 трафик броячи се предвижда да бъдат осигурени. Технологичното оборудване е доставено и инсталирано. Софтуерът, необходим за обработка на данни от броячите, е в готовност за работа и при предварителните тестове показва висока степен на статистическа точност.

Подписка заради промяна в разписанието на автобусите внесоха група пътуващи от селата по линията Видин-Цар Петрово. Според промяната първият автобус от Видин ще тръгва в 7,00 часа /по старото разписание имаше автобуси в 6,00 и 7,30 часа/, а последният- в 17,00 часа, вместо в 18,00 часа. "Заради зимния сезон", така коментира причината за промяната шофьорът на автобуса. Пътниците са изправени пред свършен факт и се съобразяват с него: "Не ги устройва, в смисъл, че сутрин рейсът тръгва в 7 часа и се връща обратно към 9 и нещо- точно това време, в което хората са почти с ангажименти около 8 часа, а ние сме още по път." Линията обслужва селата Рупци, Генерал Мариново, Дружба, Каленик, Тополовец и Цар Петрово. Подписката е внесена в четвъртък- 1 октомври и от отдел "Транспорт и разрешителни режими" в Община Видин са обещали да преговарят с превозвача. За сега обаче остава в сила новото разписание.

Янислав Илиев и Маргарита Змийчарова бяха класирани на първо място в конкурса за любителска снимка, организиран от Общинския младежки дом в Монтана. Тази година той бе под наслов "Незабравимо мое лято". Втората награда бе присъдена на Цветомила Стоянова и Емил Георгиев, а на трета позиция останаха снимките на Ива Димитрова и Теодора Темелкова. Поощрителни награди получиха Цветислава Каменова и Борислав Илиев. Във фотоизложба ще бъдат показани останалите снимки, заедно с отличените. Експозицията ще бъде открита на 13-ти октомври във фоайето на Младежкия дом.

56 творци участваха в шестото издание на поетичния конкурс "Доброглед", организиран от Община Димово и читалище "Паисий Хилендарски". Вече са определени най-добрите творби, каза секретарят та читалището Мила Душанова: "Участниците, за разлика от другите години, са много повече. Тази година авторите са 56, с по една творба, непубликувана до сега. Няма ограничение на тематиката. Жури в състав- Мария Бегова, Добрина Иванова и Атанас Капралов е прегледало творбите."
Имената на отличените автори ще бъдат обявени на 10 октомври, когото ще е рециталът на участниците в конкурса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30