Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Сашов: Гнило месо от акула е "шкембе чорбата" на Исландия

И за изкуството карвинг

30
Снимка: Колаж на Радио ВИДИН
Името на местния специалитет в Исландия е хакарл. Вкусът е меко казано ужасен, но прясна акулата не трябва да се яде, защото в този вид месото е токсично. Друга популярна храна в Исландия са овчите главички. Всичко това научаваме от нашия гост Иван Сашов. Той е от с. Мокреш, Монтана, завършил е тайландска кулинарна академия в Банкок. В момента работи като главен готвач в исландски ресторант. Преди това е бил готвач в САЩ, Италия, Испания, Великобритания, в един от малките острови на Ламанша.

Първата ни среща с карвинг майстора се случи в социалните мрежи, където бях впечатлена от неговите изработки. Оказа се, че именно в Банкок, той се усъвършенства да рисува върху плодове и зеленчуци. Иван говори с изключително уважение към храната и за древното изкуство, придаващо й различен и привлекателен вид. А после разговорът ни се превърна в екзотична кулинарна разходка, за която непременно трябва да научите!

Иван СашовКак започна да се занимаваш с карвинг?

"С карвинг се занимавам от две години. Това е едно азиатско изкуство, най-общо казано, представлява дълбаене на плодове и зеленчуци, художествено изрязване, най-често на тикви и дини. Произходът му е доста спорен, но да кажем, че е възникнало първо в Югоизточна Азия, понеже и Япония, и Китай, и Тайланд претендират да са негови създатели. В Тайланд е най-разпространено, в Русия и Турция също набира популярност, организират се много фестивали, курсове. За радост навлиза и в България. Видях го от едни мои колеги тайландци. Сестра ми, която е завършила хранителен техникум в Монтана, правеше подобни неща в училище. Първо започнах с моркови, избирах ги да са по-големи. Те са по-лесни за обработка и по-евтини. С диня се получава най-добре, но през зимния период динята е един много скъп продукт. По-хубаво е да се започне с някакви по-евтини зеленчуци– моркови, тикви. След това може някой да си го хапне този морков."

Правите ли карвинг в ресторанта, в който работите в момента в Исландия?

"В момента точно- не. Там са ограничени пространствата и времето. Готвим агнешки главички и развалена акула. Това е "шкембе чорбата" или "шопската салата" на Исландия. Традиционно ястие. Ние си имаме в нашата българска кухня шкембе чорбата и шопска салата, а исландците- своя местен специалитет – филе от ферментирало месо на акула. Това е развалена акула, престояла заровена в пясъка, която е ферментирала там 6 месеца. Впечатлява туристите, но предимно местните го ядат."

СнимкаКакво е усещането да хапнеш този местен специалитет?

"Ако си свикнал, не е особено приятна на мирис и вкус. Първият път най-нормалното е да го изплюеш, след това се свиква, но е тежко ястие. Навремето е било трудно храната да се съхранява и това е бил най-естественият начин- да ферментира и да се съхрани, като се заравя в пясъка. Това е нещо точно като нашата боза – всички ние я харесваме, а като дойде някой чужденец и я опита, се мръщи. Не е и полезна като харна тази риба, тя е тежка и мазна, но Исландия е островна, северна държава, която е трудна и от логистична гледна точка. Там краставици и домати на виреят, там те са екзотични зеленчуци, всичко е внос. Единственото местно е рибата и агнешкото, има ги в големи количества."

След впечатляващия разказ за хакарл, връщаме разговора към карвинга.

Като гледам какви красоти си направил, след това изяждат ли се или си стоят за украса?

"Изяждат се най-често на супа. Могат да престоят 2-3 дни и след това да си ги хапнеш. Грях е да се изхвърля храната, особено в наши времена."

Трябва ли да имаш умения на скулптор или художник, за да се отдадеш на карвинг?

"Човек трябва да има усет донякъде, да има ръка, но аз не мога да кажа, че съм скулптор. Много по-лесно е и от дърворезбата, въпреки че го сравняват най-често с нея. Дърворезба не мога да правя, тя изисква повече време, човек трябва да е съсредоточен. Карвингът е по-лесен и по-достъпен, може и с един нож от вкъщи да започнеш. Има и специални инструменти, но най-хубавите карвинг продукти, които съм виждал, са правени с обикновен малък нож, остър, твърд, който не се огъва– тип "птича опашка"."

КарвингКаква е реакцията на хората, като видят какво сте направили?

"Всеки се радва да види нещо хубаво– тиква, диня, дракон от моркови. В България се правят доста състезания. Има известни имена, които се занимават с карвинг– Веселина Славчева, Божидар Димитров, Иваничка Пекова."

Самият Иван Сашов е участвал в доста престижни карвинг състезания в страната. А в състезанието "Национална кулинарна купа България", категория "Карвинг" в Пловдив за 2015 г. той взема специалната награда и трето място за отборен карвинг. На личния му сайт има интересни рецепти и идеи за карвинг.

Честно да си призная, в един момент ми се прииска да съм на негово място! Човек да му завиди за емоциите, пътуванията, кулинарните пътешествия. Но дали е така?

 "Живот, събран в куфар! Хубаво е човек да има дом, да седне някъде, да се установи. Моят багаж е под 23 кг., с размери 40 на 64- каквито са изискванията на авиокомпаниите"- признава Иван накрая.

А за това, че от нашето по-хубаво няма е категоричен:

"Българската кухня е уникална. Болката ми винаги е свързана с това, че ние обичаме да се кланяме на чужди неща. За местната кухня– доставките не трябва да са от разстояние по-голямо от 160 км. Ние живеем на уникално място, имаме уникални продукти, уникални ястия, трябва да се върнем към традициите."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50