Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Пламенка Иванова: Трябва да се повиши контролът върху манипулационните извън лабораториите

Д-р Пламенка Иванова, специалист Клинична лаборатория
Снимка: Пламен Генчев


Необходима е промяна в стандарт "Клинична лаборатория", с която да се въведе по-голям контрол на манипулационните, работещи извън сградата на лабораторията. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Пламенка Иванова, специалист "Клинична лаборатория" и управител на медицински център във Видин. Тя обясни, че в града работят шест добре оборудвани клинични лаборатории, осем са лабораторните лекари със специалност "Клинична лаборатория". В същото време има манипулационни, които изпращат биологичния материал за изследване в София.

"Допуснаха се едни манипулационни, които са уж в полза на пациента. Да, когато са в населени места, които са по-далече от Видин, за да не пътуват пациентите. Тогава е хубаво, но това е до 50-100 км. При нас стана вече малко комерсиално. При положение, че във Видин има шест лаборатории, не виждам защо трябва да има манипулационни, с които рутинни изследвания, които всички лаборатории могат да направят, биологичен материал да пътува до София. Колкото и добре да е оборудвана тази лаборатория, колкото и да има добри специалисти в нея, един биологичен материал, ако бъде компрометиран, и резултатът ще бъде компрометиран, и изобщо няма да има нужда от него нито за пациента, нито за доктора. Така че в тази си част стандартът по клинична лаборатория трябва да бъде по-голям контрол върху тези манипулационни, или да се ограничат в километрите, защото ние знаем каква е пътната мрежа в нашата страна и как можеш да стигнеш от Видин до София", заяви д-р Иванова.

Интеграцията на лабораторните дисциплини е друг въпрос, който трябва да бъде решен. В страните от Европейския съюз това вече е направено, а българските специалисти по "Клинична лаборатория" трябва да бъдат на едно ниво с колегите си от ЕС, заяви д-р Пламенка Иванова:

"В България сме съвсем в началото на една интегрирана специалност "Лабораторна медицина". Навсякъде в Европа я има, включително и в Румъния я въведоха преди няколко години. При нас има "Клинична лаборатория", "Вирусология", "Имунология"... Трябва да се направи една такава интегрирана специалност, за да сме на едно ниво с останалите колеги. Лекарите, които завършват и искат да специализират тези специалности, е по-добре да имат "Лабораторна медицина"."

Въвеждането на акредитация на лабораториите по международния стандарт ISO 15189 е още един проблем, който чака своето решение. Само две-три лаборатории в България са акредитирани по него, каза д-р Иванова и добави:

"И тук изоставаме от европейските лаборатории. Затова не гледат с добро око на нашите резултати. Причината да не се прави е, че нямаме акредитационен орган. Тези две-три  лаборатории са акредитирани от чуждестранни акредитационни органи. Това струва пари и се затрудняват лабораториите, а трябва да се направи, за да сме наистина на едно ниво. Защото, като опит и апаратура, ние вече сме на тяхното ниво, но все още има такива дребни неща, които трябва да се направят."

Лабораториите са задължени да предоставят референтните стойности заедно с резултатите, защото методите, по които се изработват отделните показатели, може да се различни. Но резултатите задължително трябва да се разчитат от лекар, за да не стават грешки. Малък е процентът на некоректните изследвания, каза още д-р Иванова.

"Един лабораторен резултат преминава през три етапа- пред аналитичен, аналитичен и след аналитичен. След въвеждането на модерната апаратура в нашата страна и с въвеждането на лабораторните информационни системи грешките, които се допускат в аналитичния и след аналитичния етап, са малко като процент. Най-много грешки се допускат в пред аналитичния етап, т.е. лекар- пациент- лаборатория. Може да се допуснат грешки в подготовката на пациента, в транспорта на самия серум, ако не се вземе в лабораторията, в която се прави. Така че, да, възможно е да има некоректни изследвания, ако наистина не се спазват всички тези условия."


Целия разговор с д-р Пламенка Иванова  може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50