Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магическата сила на едно просто "благодаря"

Снимка: Радио Видин


Голяма част от хората не вярват в съществуването на магията, в нейната сила. Думата "магия" произхожда от латински (magia) и означава обред или ритуал. Какво всъщност е магията? Това е действие посредством ритуал, символ или жест, който използва свръхестествена сила. Приемана или не, разбрана или не, магията има своето духовно, религиозно и медицинско значение за различните култури дори днес.

Възможно ли е да бъдем магьосници обаче, ако нямаме свръхествени сили? От най-древни времена, че чак до днес, всички като мантра повтаряме една крилата фраза от приказките- "благата дума желязна врата отваря". И друга - "дълбока рана зараства, но казаната дума не се забравя". Изглежда е прието, че нашето слово има голяма сила. Толкова голяма, че понякога човек не си дава сметка за силите, с които разполага, докато използва различни думи.

На пръв поглед 11 януари е ден като всички останали дни от календара. Различното е, че на 11 януари отбелязваме т.нар Световен ден на думата "Благодаря" (International Thank You Day). Не е известно как се е зародил днешният празник. Смята се, че 11 януари е утвърден като световен ден от международна търговска компания, която търсила най-удачния маркетингов трик, за да увеличи продажбите си. Дали този хитър ход е дал резултат, не можем да знаем със сигурност днес, но можем да сме благодарни, защото от идеята се е родил особен празник, към който не трябва да бъдем безразлични. Не всички празници се отбелязват с подаръци от магазините. Днешният е по-особен, специален и интимен.

Когато отворим тълковен речник, срещу думата "благодаря" пише: "изказване на благодарност, признателност" и "учтива формула за съгласие или отказ в отговор на предположение, покана, оказано внимание, поздрав".

Можем да обобщим, че всъщност "благодаря" е едно просто послание, не просто обикновена дума, която ние изричаме помежду си. Случва се често да изразяваме благодарности, сякаш по инерция. Като всяко послание, "благодаря" също има своите магически свойства - чрез тази дума хората могат да разменят положителни емоции, да доставят радост, да пораждат усмивки. Психолози са установили, че благодарността има положителен благотворен ефект върху човешката психика. А как действа думата "благодаря" на видинчани и към кого се обръщат чрез нея?

"Трябва да благодарим за здравето най-вече"- смятат част от нашите съграждани. Други използват думата "много често, към приятели и дори към непознати, но най-вече към най-близките". Трети не спират да благодарят "за дребните жестове от съпруга и деца", за "помощ", която са получавали и за "всички, които са до мен, били са и щe бъдат до мен".

За видинчани спазването на добри маниери- в магазин, в автобус, във всякакви ситуации, е от голямо значение, но още по-важно е благодарността да идва от сърце. А на кого благодарят най-често?

"Днес е денят на благодарността. Трябва да благодарим за всичко. Сутрин като се събудим трябва да благодарим на Господ, че ни подари и този ден. Има магия в тази дума. Трябва да сме благодарни, че животът е прекрасен, дори кратък", сподели наш съгражданин, определил се като духовно извисен.

Друг човек допълни: "Всеки, който свърши нещо хубаво и добро, заслужава благодарност."

Попитахме и каква точно е стойността на думата благодаря, може ли да ни разведри, да приповдигне настроението ни?

"Казвам го постоянно на жена ми, но как да съм благодарен към този живот, който живеем?", възмущава се видинчанин.

Наша съгражданка, живяла десет години в Испания, сподели: "Испанците благодарят на познати и непознати, а тук всички обръщат главата. Едни отговарят, други не, а преди не бяхме такива българите. Затворихме се в себе си, но трябва да поздравяваме, въпреки че сме бедни."

Всъщност ние няма да станем магьосници, не и като тези, които грабват вниманието ни от телевизионния екран. Не и с използването на думи. Но можем да станем по-добри, да бъдем по-учтиви, да сме по-дружелюбни. Трябва да не спираме да се стремим към доброта. В ежедневието си се нуждаем от много малко- от добър тон и маниери. Като начало - да започнем с искрено "благодаря".

Бъдете благодарни. Изкажете благодарност. Покажете на семействата си, на близките си, на роднините си, че умеете да благодарите, защото неминуемо те правят живота ви по-добър. Не е срамно да благодарим, напротив. Трябва да благодарим, а 11 януари е перфектният ден, който да ни накара да се замислим за всичко онова, което заслужава изказването на признателност. Отворете сърцата си и бъдете искрени. Започнете от днес, когато е "най-учтивият ден в годината" и бъдете все такива. Магията понякога е просто жест, а всеки жест има своята необорима сила.











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50