Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвени ли сме за първия сняг

Снимка: Жоро Александров
Първият сняг дойде в Северозапада, не че е нормално да вали през зимата, но понякога сме изненадани и неподготвени именно за него. Готови ли са общините за зимата, кой чисти снега този сезон и очакват ли се изненади?
Опитахме се да направим обзор на обстановката в трите области Видин, Враца и Монтана.

В планинската община Чупрене се радват на малкото сняг, който тази зима не им създаде особени затруднения с почистването на населените места. През последното денонощие там паднаха около 15 см снежна покривка. Общината е добре почистена, нормални са доставките на хляб и хранителни продукти, увери по телефона кметът Ваньо Костин. В Чупрене снегопочистването се извършва от общинска фирма:

"Общината сама се справя, имаме си техника- един багер, три трактора и един камион. Това, което получаваме от държавата субсидия е около 30 000 лв. Всяка година имаме около 300 тона пясък, 3 тона сол, винаги са ни стигали назад в годините"


Кула осъмна също заснежена, но това не е създало проблеми на службите, които се занимават с поддръжката, не са получавани сигнали от дежурните общински служители за проблеми с водоподаването и електроподаването и по селата. В общината почистването на снега се извършва със селскостопанска техника по сключени договори с местните земеделски производители, обясни кметът на Кула Владимир Владимиров. Желанието на общинското ръководство е някой ден да се сдобие с модерна техника.

"Стара е техниката, но е достатъчна на брой. Покрити са всички отсечки на общинските пътища. При нормален снеговалеж могат да бъдат почистени бързо. С инертни материали се снабдихме още в началото на сезона, с пясък и сол. Това е първото използване за опесъчаване, така че, ще стигнат", каза Владимиров.

В Брегово също всичко е под контрол, пътищата в общината са добре почистени.

"Нощес валя, но това не попречи на снегопочистването. Успяхме да почистим четвъртокласната пътна мрежа, до училищата, детските градини и до гробищните паркове, навсякъде е проходимо. Фирмата, която спечели обществената поръчка за снегопочистването е видинска, която си е наела подизпълнители от съответните кметства. Така са обхванати всички пътища от линията Калина-Тияновци-Делейна-Косово. Бюджетът за почистване е леко завишен тази година с 8000 лв. Общата стойност на поръчката е за 68 000 лв", обясни общинският кмет Милчо Лалов.

Закъснялата зима и малкото количество снеговалеж може би са причина за доброто справяне със снега в Белоградчик. От общинската управа увериха Иванка Петрова, че не са били изненадани от зимата. Притеснителното е, какво ще стане, ако падне повече сняг, както миналата година. Безпокойството на общината идва от липсата на аварийни групи. Това каза заместник кметът на Община Белоградчик Антон Трифонов.

"От миналата година вече няма аварийци, по-рано имахме по 30-40, по селата, които ги ползвахме основно за почистване на тротоарите. В момента разполагаме само с 9 души по програми, които основно почистват пътищата, откъдето минават учениците. С техниката също имаме сключен договор, 5 почистващи трактори с дъски, които покриват цялата община. Имаме и комбинирани, пясъкоразпръсквачи. Ако се наложи, в готовност сме на 100%"  

Поглед към Монтанско - Още в края на миналата година Община Монтана закупи нов модерен трактор, а машината ще се използва за снегопочистване. Това струваше на общинския бюджет около 203 000 лева. От 80 до 120 000 лева ще струва зимното почистване в Община Монтана.

В Община Бойчиновци, попитахме кмета Светлин Сретениев как се справят със снегопочистването и кой е ангажиран с тази дейност.

"Снежна община, но почистена. За общинските пътища ангажирахме местна фирма, а в отделните села се грижат земеделските производители. Няма прекъсване на учебния процес, снабдени с гориво са и другите институции", обясни кметът. По думите му, миналата седмица е извършена проверка в училищата за установяване броя на отсъстващите. Засега, процентът на учениците извън класните стаи е нормален, а грипът се бави.

СнимкаСнежната покривка на територията на Община Враца стигна до 20 см., като най-голяма е в селата Паволче, Челопек, Бели извор, Девене. Пътните артерии на територията на Община Враца са проходими при зимни условия, съобщиха от общинския пресцентър. Във всички населени места има ел. захранване и водоснабдяване. Извършват се нормално основните дейности по снабдяване на населението с хранителни и други основни стоки. Общинското предприятие разполага на склад с около 500 тона сол. От общината отчитат като трудност при чистенето неправилно паркираните автомобили. Съвместно със служители на Районно полицейско управление са репатрирани моторни-превозни средства, затрудняващи движението на снегорините.
Снегът във Враца тази година закъсня с около месец, но въпреки това първата му поява не изненада общинското предприятие БКС и работниците й. Вярно е, че миналата година по същото време градът беше засипан с 60-сантиметрова бяла пелена, но още толкова вярно е, че сега не се чака снегът да натрупа и после да го чистим.

"Сравнително добре почистени са улиците в града, и стръмните участъци дори... Може да се желае още в пешеходната зона в центъра е почистено, и на главните артерии, но малките улици на крайните квартали не съвсем...", казаха врачани.

В началото на седмицата Враца се събуди като най-снежният град в България със средна дебелина на покривката 8 см. На онези, които се присмиват на малкото сантиметри, ще кажем, че в Англия, когато има снежна покривка от 10 см, обявяват кризисно положение. Така че във Враца, май са ги стигнали англичаните. Жалко, че те искат да напуснат ЕС, но това е друга тема...

Всичко за снежната обстановка в Северозапада може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40