Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бдин" започна с напуснали и намерения да гради млад отбор от местни футболисти

| обновено на 16.01.18 в 15:20
Снимка: Радио ВИДИН

Вчера стартира зимната подготовка на ОФК "Бдин 1923" Видин за пролетния дял от сезона, а на първата тренировка старши-треньорът Борислав Борисов изведе група от 18 състезатели. В нея липсваха част от познатите имена, които бяха част от титулярния състав на видинския отбор през есента.


На традиционното общо събрание на клуба преди старта на зимната подготовка е взето решение клубът да прекрати отношенията си с атакуващите състезатели Александър Соколов и Цветан Цветанов, а Мартин Михайлов също е освободен.

За Радио Видин председателят на Управителния съвет /УС/ на "Бдин" Павел Петров коментира:

"Факт е, че отборът, не само отделни състезатели, не е получил заработеното си последно възнаграждение. Но двама от състезателите, т.е Цветанов и Соколов, поставят условия. Трябва да си припомним, че основният приход на отборите във В група е субсидията от Общината. Бюджетът се приема в началото на годината, както е било и в миналото", а след това и допълни:

"Соколов, Цветанов и Калоян Цветков през декември взеха аванс, който е половината им заплата. Не е сериозно да не искат да започнат подготовка, но има и друга причина. Ние обаче няма да допуснем да бъдем подложени на натиск. Бойкот към нашия треньор няма да бъде позволен, нито ние имаме основание да го сменяме".

СнимкаСлед изиграване на есенния полусезон ОФК "Бдин 1923" Видин завърши на второ място в класирането, на седем точки зад лидера Кариана (Ерден). Успешно ли е класирането на отбора от Видин или е разочароващо толкова, че да се наложи смяна на треньора? 

"Ние нямаме никакво основание да сменим треньора си. На какво основание да го сторим? Имахме контузени футболисти, не във всеки мач разполагахме с оптималния състав. Категорично треньорът остава", изрази становище Павел Петров и обобщи, че причините за раздяла с част от водещите футболисти на състава имат и спортно-технически характер:

"Причините са комплексни. Тези играчи не проведоха пълна предсезонна подготовка, не всеки път се влагат в тренировките. От всичко това има и по-чести травми. В някои мачове определено не се раздадоха и събудиха съмнение".

Колкото до раздялата с Мартин Михайлов, основният аргумент е "липсата на прогрес".

"Един футболист трябва да върви напред, не да ходи назад. Мартин е освободен заради несериозно отношение, което му пречи, ако има желание да показва по-добри игри на терена. Закъсня за мач, не се явяваше на тренировки, а се е появявал и в нетрезво състояние".

След като видинският третодивизионен отбор отслаби атакуващия си потенциал, изниква логичният въпрос, насетне накъде? Какви стъпки ще предприеме отбора, за да изглежда конкурентен и през пролетта, как ще замести напусналите състезатели?

"Ще направим всичко възможно, за да имаме добър отбор отново. Търсим попълнения, а вече намерихме вътрешен халф и вратар с богат опит. Основното ни желание не е да привличаме, а да създаваме. Имаме няколко момчета с потенциал от отбора до 15-годишна възраст, но са малко тези, готови за първия отбор".

СнимкаПървото ново попълнение в селекцията на Бдин е вътрешният халф Йордан Йорданов, играл в Етрополе и Свищов. Има опит и на позицията на централен защитник. Доверието да замести отлично представилия се през есента вратар Драгомир Петков, преминал преди месец в столичния третодивизионен ЦСКА 1948, е гласувано на Ивайло Сайков, последно пазил за отбора, в който ще бъде заменен от доскорошния страж на Бдин. Ивайло Сайков има опит и в българския елит, където е защитавал цветовете на Локомотив (Горна Оряховица). Има записани мачове за юношеския национален отбор.

Ръководството на видинския отбор е отворено към нови попълнения, но е наясно, че конкуренцията на лидера Кариана (Ерден) обезсмисля първенството.

"Не можем да се мерим с Кариана. Ще се опитаме все пак да изградим отбор за следващите години. Миналата година ни напусна други основни състезатели, които предпочетоха да отидат студенти, а имаха възможност да запишат във филиала на Русенския университет във Видин. Проведохме разговор с Лъчезар Георгиев, но той избра да остане близо до дома в Перник", каза Павел Петров.

Старши-треньорът Борислав Борисов все още няма яснота какъв полусезон предстои за неговия отбор:

"Има 40 дни до началото на първенството. Виждате, че започваме малко трудно, но очаквам да се изгладят отношеняита между ръководство и футболисти".

Ако не се стигне до подновяване на отношенията с бившите вече състезатели, треньорът допълни:

"Ако ли не, ще седнем с ръководството отново да обсъдим вариантите пред нас, какви цели да преследваме. Ако разчитаме на млади местни момчета, осъзнаваме че ще е доста трудно, но положението е такова, че нито можем да преборим Ерден, нито можем да изпаднем. В момента има спокойствие, което е необходимо на младите, които правят първи стъпки в играта. Подобен отбор след 2-3 сезона ще е готов за по-големи неща. Скоро ще имам яснота какво ще се случи".

Треньорът допълни, че "остава" начело на отбора, а ръкодовството му е гласувало "доверие". 

Контролите, които ще изиграе видинският отбор, все още не са уточнени. Ръководството на Бдин ще изчака да отмине първата седмица от тренировъчния процес, за да получи насока от старши-треньора. По всяка вероятност отборът ще премери сили с познатите сръбски отбори, а също така ще гостува и на други отбор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пратиха Георги Давидов на "Янтра" – "Монтана"

Елитният рефер Георги Давидов получи наряд за дербито на 26-ия кръг на Втора лига "Янтра" /Габрово/ - "Монтана" в понеделник. Мартин Мачев и Венцислав Банчев ще са му помощници. Четвърти арбитър е Владимир Кирилов, а оценка на съдиите ще дава Камен Алексиев. Същия ден съдията от Монтана Николай Михайлов ще бъде помощник на срещата в столичния квартал..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

СУ "Цар Симеон Велики" е с най-много областни шампиони на Видин в Ученическите игри

Приключи областният етап от Ученическите игри 2024 година, който се проведе във Видин, съобщиха от Волейболен клуб "Бдин-Вида". През последните две седмици се проведоха състезания по тенис на маса, волейбол и футбол. Победителите ще представят област Видин в зоналния етап на игрите, където ще премерят сили с шампионите на областите Враца и Монтана...

публикувано на 28.03.24 в 12:01

Футболистка от Монтана с повиквателна за националния отбор

Рая Георгиева получи повиквателна за националния отбор на България до 16 години. От понеделник младите надежди ще имат едноседмичен лагер в Малта. Предвидени са три мача с Андора на 2 април, с Малта на 4 април и Черна гора на 7 април. Рая Георгиева започва кариерата си в ДФК "Прециз", под ръководството на Владо Георгиев. От 2020 година е състезателка на..

публикувано на 28.03.24 в 11:49

"Монтана" победи "Рилски спортист" в Самоков

Баскетболистките на "Монтана" победиха със 73:50 точки при гостуването си "Рилски спортист" /Самоков/ в среща от 10-ия междинния кръг на втория етап на първата шестица. Така двата тима се изравниха по победи и загуби, но "Монтана" запазва второто място, следван от "Рилски спортист". Мачът в зала „Арена Самоков" тръгна успешно за тима от Северозапада...

публикувано на 28.03.24 в 10:54

Турнир по тенис на маса ще се проведе в Монтана

Младежкият дом в Монтана ще бъде домакин на турнир по тенис на маса за ученици. Състезанието е тази събота (30 март), като записването ще става на място, от 9:00 часа. Няма такса за участие. Турнирът е за ученици от 5-и до 12-и клас, разделени на две групи. Първата е 5-8-и клас и втората - 9-12-и клас. Групите са смесени. Регламентът..

публикувано на 26.03.24 в 12:00

Волейболният "Монтана" загуби отново от ЦСКА

Волейболистите на "Монтана" загубиха и втората си ¼ -финална плейофна среща от ЦСКА. В столичната зала "Васил Симов" "армейците" се наложиха с 3:1 гейма и така с два успеха, с един и същи резултат, се класират на ½ -финала. За Монтана сезонът приключи на четвърто място.  Капитанът на монтанци Георги Елчинов бе преквалифициран в либеро, за да..

публикувано на 26.03.24 в 10:55

"Кула-04" разгроми "Дуло"-Видин

Отборът на ФК "Кула-04" победи тима на ФК "Дуло" – Видин с 8:1 в първи кръг от пролетния полусезон на Областна футболна група "Видин". Николай Николов вкара четири гола, Тони Цветков добави два гола и по един гол реализираха Николай Иванов и Емил Петров, посочи Пенко Йончев, треньор ФК "Кула-04": "С мъжете убедителна победа  на старта..

публикувано на 25.03.24 в 15:33