Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари в Монтана излизат на протест срещу бракониерите

Снимка: Радио Видин

От година насам рибари и членове на ловно-рибарското дружество в Монтана се опитват сами да упражняват контрол срещу бракониерството. Причината е, че не достигат инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Ловно-рибарското дружество прави съвместни акции с инспекторите от Агенцията и полицията в Монтана, като наблюдава язовир "Огоста" денонощно. Въпреки тези опити, няма реален резултат в борбата с бракониерите. Недоволството от поредното погазване на закона и липсата на присъди е причината за организирането на протест на риболовците, който ще се проведе на 28 февруари от 10 часа в Монтана. Председателят на ловно-рибарско дружество "Огоста" Владимир Цветков уточни как и към кого ще бъдат отправени искания за строг контрол и промяна в законодателството:


"Сигнализирахме органи, депутати, областен управител. Нашият областен управител събра сериозна група от държавни служители от Напоителни системи, Агенцията по храните, РИОСВ (Регионална инспекция за околната среда и водите- бел. ред.), горски, РПУ (Районно управление на полицията- бел. ред.) и прокурори. На организирана среща ние изложихме нашите искания. Изчакваме да видим какво ще се случи в Народното събрание, където са внесени промени в закона. Вече се говори за завишаване на наказанията, за глоби за над две хиляди лева, за затвор. Протестът ще бъде свързан с нашите усилия за ликвидиране на бракониерството във всичките му форми, против бездействието на институции. Има нарушители, заловени над десет пъти, но никое не е стигнало до фаза съд. На протеста ще дойдат наши съмишленици от цяла България."


Владимир Цветков посочи, че самият той е потърпевш заради опитите си да спре бракониерските набези. Негов автомобил е счупен, направена е ДНК-експертиза, която е показала кой е извършителят- мъж, срещу когото има над 10 установени нарушения и се водят 4 досъдебни производства. Засега няма образувано дело и по случая с неговия автомобил.

Член 238 в Наказателния кодекс (НК) гласи, че който улови риба в количества, надхвърлящи нормите за любителски риболов в немаловажни случаи се наказва с лишаване от свобода до 1 година и от 100 до 1000 лева глоба. Промяната, която искат риболовците да бъде направена в закона и която е внесена в Народното събрание на 21 февруари за гласуване, е да се увеличат наказанията срещу бракониерите, да се криминализира и забрани уловът с мрежести уреди, уловът с ток. Риболовците искат и промяна в Закона за рибарството и аквакултурите, която също предстои да бъде внесена, каза Валери Спасов, служител на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури в област Монтана:


"Преди една година започнахме борбата срещу бракониерските набези. С мои приятели и близки водим война с тези набези над осем месеца. Язовир "Огоста" е разрешен само за любителски риболов. Нашите водоеми се обезрибяват от години насам. Надявам се чрез моите правомощия и всички необходими средства искам да доведем тази борба до успешен край. Бракониерите не се отказват, дори когато бъдат хванати на няколко пъти. Нарушението за нерегламентиран стопански риболов се наказва с глоба от 1500 лева, а при повторно нарушение - с двоен размер. Актовете, които трябва да бъдат плащани, не се плащат, а хората си остават на свобода. Сред бракониерите се наслагва чувство за безнаказаност, а това доведе до широка организация от страна на рибарите, които организираха свой протест."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50