Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава бедственото положение във Видинско

| обновено на 12.03.18 в 12:18
Снимка: Анжела Каменова

Продължава да е в сила бедственото положение във Видинската община Брегово. Над 6000 декара земеделски земи са под вода. Кризисният щаб заседава и тази сутрин.

Жителите на града вече са притеснени от подгизването и слягането на защитните диги. Кметът Милчо Лалов каза, че има опасност и от евакуация на населението в района на разлива.

Повишава се и нивото на подпочвените води, наводнени са много дворове на къщи.

За опасността от замърсяване на питейната вода е предупредена Екоинспекцията, а служители на РЗИ вече са взели проби на място от пет пункта. Хората обаче се притесняват и вече се запасяват с минерална вода. Риск за стари замърсявания на водите на Тимок от флотационната фабрика на „Мини бор" в Сърбия е реален, а в Брегово има залети и помпени станции.

Частично бедствено положение е обявено в община Видин при село Иново.

При коритото на река Делейнска вчера сутринта дигата се е пробила и водата е наводнила земеделски площи. Взети са незабавни мерки още вчера, надграден е компрометираният участък, поставени са около 500 чувала с пясък. Въведен е общинският план за защита при бедствия в частта за наводнения.

Ако нивото на водата се покачи още и достигне нивото на първите къщи на селото, има готовност за осигуряването на още чували с пясък и изграждане на земна маса.

Осъществено е геоложко заснемане на района, което е показало, че нивото на водата е до последните къщи. Застрашени от наводнение са около десет имота. Огледът от отговорните институции продължава. Беше направен и оглед на други проблемни участъци при село Рупци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Брегово

Продължава бедствената ситуация в община Брегово, няма риск за хората в Иново

В страната няма критични ситуации или застрашени човешки животи от повишените нива на реки и язовири,  обяви във Видин директорът на Главната дирекция пожарна безопасност и защита на населението Главен комисар Николай Николов "В..

обновено на 12.03.18 в 17:38