Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раждането на много деца - средство за оцеляване?

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Раждането на много деца- доходен бизнес ли е за някои, или средство за оцеляване и какви са причините за процеса? Ще ви разкажем за жена- инвалид, която роди десетото си дете преди дни. За Асенка от село Върбово, община Чупрене ви разказахме преди малко повече от две години, когато на път беше деветото ѝ отроче. Асенка и Пламен живеят на съпружески начала в малка схлупена къща, в една стая. Семейството е многодетно, въпреки недъзите на майката. Тя е с ампутирани крака и пръсти на лявата ръка. За последната си, десета бременност не разбрала до шестия месец, когато по спешност я оперирали заради язва и тогава разбрали, че жената носи дете. Малката Памела е родена миналата седмица във видинската болница, но въпреки че е износена е недоразвита. Тежи около килограм и е настанена в неонатологията в болницата в Монтана. Майката твърди, че е оставила бебето на грижите на държавата за една година. В момента при нея са Виктория и пълнолетният вече Стефан, четири от децата ѝ са настанени в Дома за деца в Белоградчик. Предишното бебе е осиновено в Англия. Макар неприязънта на Асенка към медиите, успяхме да разговаряме през прозореца на къщата ѝ. Простото ѝ обяснение беше: "Аз не съм виновна, че раждам"... А бащата Пламен твърди, че изкарва достатъчно пари, за да си вземе всичките деца обратно при тях:

Семейството на Асенка и Пламен, архив 2015 година"Значи, аз не съм виновна, че раждам, страх ме е от абортите и зат'ва ги раждам. Как да се пазим?! Ама не щем вече деца, стигат ми. Имам нужда да си върнем децата, да се борим да си ги вземем. Аз съм болна, но съм се грижила за децата ми, също и баща им, не както го изкараха алкохолик... Имам и големи дъщери, които готвят, перат ги децата."


Общинският кмет на Чупрене Ваньо Костин е категоричен- това е въпрос на възпитание и грамотност. Всичко, което се полага за децата и семейството от държавата, всички помощи за инвалидността на майката- всичко е изплатено. Въпросът е в това, че на тях парите никога не им стигат, отиват и за хазарт, и за пиене. И това не е единичен случай. За ситуацията с ромското семейство разказва и кметът на Върбово Еленко Антов:

"Тя е недъгава, беше получила 4500 лева за протези да си сложи. Синът й взел парите, пет дни веселба, на машинките, едно-друго, и сега Асенка си седи без протези. Това им е начинът на живот, така са свикнали, възпитанието им е такова. И парите, които вземат за децата, тези пари си ги харчат те, чист бизнес. Те живеят на гърба на децата си... Влиза в магазина- 4,50 лв за цигари, 30 стотинки за кафе, с рестото купува вафла и я дели на половина на двете ѝ деца. Друг случай- купува кренвирш на малкото, ама му го дава с обелката. Казвам ѝ, защо на му го обелиш, а тя казва- то така ще го смуче през найлона цял ден, иначе три ще изяде... Какво повече да говорим? Ако не са ромите, раждаемостта в Чупрене ще е нулева. За 2017 година имаме 14 деца, само три са българчета. В училището в горни Лом от 60 деца едно е българче. Накъде вървим се вижда. Но подозирам, че с изчезването на българите и ромската общност ще изчезне, защото те орбитират около тях"

Къщата, в която живее многодетното семействоСлучаят на 36- годишната Асенка Михайлова не е непознат на социалните служби в област Видин.

"Четирите деца на Асенка, които са настанени в ДДЛРГ (Дома за деца лишени от родителски грижи- бел. ред.) Белоградчик не са вписани в регистър за осиновявания, защото връзката родител-дете не е прекъсната. Тези деца, и това, което е изведено при бабата, са родени преди заболяването на майката. В момента тя като инвалид 100% с чужда помощ получава пенсия, добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания, транспортни, за телефон и лекарства. Детски в момента не получава. Разяснени са им възможностите за ползване на контрацептиви, за социална подкрепа от наша страна...", каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов пред Гергана Панова. Новороденото дете на Асенка е в монтанската болница и социалните служби ще предприемат съответната мярка за закрила. Детето най-вероятно ще бъде настанено в свободно професионално приемно семейство след изписването му.

"Работим с много многочленни семейства, в които има риск от изоставяне на децата и ги подкрепяме, активизираме всички ресурси на семейството и около него за да не се получават подобни ситуации. Това, което правим е да ги насочим към консултации със специалисти, акушер-гинеколози, педиатри, ако има нужда. Ние ще реагираме в тази ситуация, за която разказвате, ще посетим адреса още днес"
, така се ангажира Елица Иванова от неправителствената организация "Надежда и домове за деца".

Данните на статистиката иначе показват, че многобройните раждания намаляват в национален мащаб, но изключения винаги има в гетата, където живеят компактни ромски маси. Това каза за Радио Видин Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет.  

"Това е тенденция в гетата, навсякъде по света е така- жените в гетата да имат по-висока раждаемост. Там корелацията е свързана с бедността. В тези общности обикновено са скептични към опитите на някой да се опитва да преурежда тези отношения. Когато човек е беден и неграмотен, той винаги ще търси начин да се реализира по други пътища..."  

Ако преди 30-те години на миналия век при жените от ромски произход раждаемостта е била 3,5 деца, то към 2001 година  е спаднала на 2,77 деца средно на една жена, каза още Радослав Стоянов.

Още коментари по темата- чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40