Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да спортуваме повече, но има ли къде в Северозапада

Едва около 10 процента от населението у нас, или 1 от всеки 10 българи, спортува активно поне два часа в седмицата, показват актуални данни на Евростат за нагласата на европейците към спортни занимания. Средният показател за Европейския съюз е около 40 процента, или 4 от всеки 10 европейци, които са спортували активно, отчита още европейската статистика.

По този показател зад нас са единствено румънците, където едва около 7 процента се занимават активно със спорт, при показател за Дания например - 80 процента или почти 8 от всеки 10 датчани, които са спортували активно.

Различни проучвания показват и че все повече деца в училищна възраст в България са с ниска физическа активност и с различна форма на затлъстяване. Тази тенденция потвърди и преподавателят по физическо възпитание във Видин Александър Петров:

Снимка"Определено децата са с доста наднормени килограми. Притеснява ме тяхното кондиционно състояние, но работим усърдно в тази посока. Много е важна семейната среда. Родителите трябва да запознаят децата със спорта, да им обясняват колко е важно да се спортува, но не всички родители го правят. Ние, учителите, се опитваме да го правим, но често това усилие остава напразно."

Липсата на време и на стимули за спортуване, мързелът, както и съвременните технологии са най-често срещаните причини да не сме физически активни. Според Лилия Попганчева, консултант по спортна психология, държавата трябва да има по-целенасочена и мащабна политика в тази насока.

Проучването на Евростат отчита също, че местните власти могат да направят повече за насърчаване на физическата активност на гражданите в ЕС. Около 60 на сто от анкетираните смятат, че местните спортни клубове и други организации осигуряват достатъчно възможности за това, но според около 40 на сто- местните власти не правят достатъчно за спортуване на европейците. Именно осигуряването на съвременна, приветлива и подходяща спортна база е фундаментално условие за повече спортуващи, особено сред подрастващите.

Състоянието на Гребната база във Видин, в която се подготвят състезателите на два клуба в емблематичния за града кану-каяк, преди време предизвика широк обществен отзвук. Спортното съоръжение не беше ремонтирано откакто е построено преди близо половин век, а освен това половината от сградата бе попаднала в частни ръце в зората на демокрацията. За щастие към днешна дата това вече не е така. Община Видин успя да придобие собствеността върху цялата гребна база, а вече в сградата тече усилен ремонт. Кметът Огнян Ценков провери на място, заедно със заместник-кмета Цветан Асенов, как протичат ремонтните дейности на Гребната база и се срещна с част от гребците и техните треньори.

СнимкаВъзстановена е в цялост колонадата под сградата, обработени са местата с нарушено бетоново покритие, като предварително е направена антикорозионна защита на откритата армировка. Цялостен ремонт е направен на носещата конструкция и покрива. Подновена е настилката, шпакловат се и боядисват стените  на спортния салон. Вече са готови две бани, две съблекални и два санитарни възела на първия етаж; треньорската стая; фоайетата; коридорът; осем стаи от хотелската част на втория етаж са обновени и ремонтирани, ще могат да се ползват от гостуващи във Видин спортни клубове и за подготвителни лагери; подменена е по-голямата част на дограмата на сградата и помещенията. Изцяло е подменена ВиК инсталацията, преработена е електрическата инсталация и част от нея е подменена. Ремонтът се очаква да приключи до две седмици.

"Заложени са средства и за ремонт на покрива на Спортна зала "Фестивална" във Видин. В Колодрума, заедно с Българския футболен съюз, сме предвидили да бъдат изградени две футболни игрища за детски футбол. Целта е да се насърчават децата да спортуват. Финансирането изцяло е от БФС. Постоянно поддържаме и ремонтираме и спортните площадки в града, но апелирам гражданите на Видин да ги пазят", заяви кметът Огнян Ценков.

В Монтана също през последните години се обръща сериозно внимание на съоръженията за спорт, там все пак има три отбора в елитните първенства. Враца обаче е единственият областен град в страната, в който няма голяма многофункционална спортна зала. Волейболното хале в спортния комплекс е в тежко състояние. Децата тренират и играят при много лоши условия. Баскетболният клуб се помещава във физкултурен салон без отопление. Салонът на Природоматематическата гимназия е единственото място, което отговаря на някакви изисквания за организиран спорт на закрито, но е безкрайно недостатъчен за града. Заради това кметът на Враца Калин Каменов поде кампания за обществена подкрепа за изграждане на градска спортна зала. Подписката е подкрепена от всички спортни клубове и над 5000 жители на Враца.

Снимка"Обществената подкрепа за един толкова важен за нашия град инфраструктурен проект е важна, защото през последните години расте напрежението около лошите материално-битови условия, в които тренират възпитаниците на баскетболните и волейболните клубове във Враца. То е изключително сериозно и дори опасно. Заради това приех апела на нашите съграждани, които се занимават със спорт, да подемем точно такава общоградска инициатива, зад която да застанат не само спортните клубове, а и всички, чиито деца биха искали да тренират в нормални условия. Да подемем инициативата във Враца най-сетне да има скромна, но въпреки това- нова, многофункционална спортна зала, в която всички да могат да тренират и да има къде да се провеждат представителни срещи на спортните клубове. Тази инициатива беше подкрепена от абсолютно всички спортни клубове в нашия град, което е страхотно. Мисля, че точно тази обществена подкрепа би била сериозният стимул, за да можем да получим подкрепа от държавата за изграждането на един толкова важен спортен обект в нашия град. Имаме изготвен технически проект, разрешение за строеж, подробен устройствен план, имаме отредено място, имаме изцяло готова техническа проектна документация, всички съгласувателни процедури, количествено-стойностна сметка. Надявам се да получим подкрепата на държавата за нещо толкова важно за нашия град, защото, когато зад едно такова искане стоят не просто два или три спортни клуба, а голяма част от обществеността в нашия град, смятам, че тежестта на едно такова искане е много по-сериозно и по-отговорно", каза кметът на Община Враца Калин Каменов.

Спортните специалисти са категорични, че ако държавата не превърне грижата за масовия спорт в свой приоритет, данните за уседналост на нацията ще се влошават. Има ясно изразена пряка връзка между ежедневните спортни занимания и здравословното състояние на населението. Според експертите северните нации като шведи и датчани оглавяват европейската класация за спортни нации, защото там е традиция след края на работния ден да се спортува, независимо дали в клубове или в кварталите, където приятели и съседи ритат футбол, играят баскетбол или волейбол, но има изградена спортна култура и създадени условия за това.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00