Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ни е виновен за боклуците около нас?!

49
Снимка: Радио ВИДИН
Времето се затопли, а пролетта се настани все по-осезаемо сред нас - толкова силно, че лятото вече потропва на вратата. Из града настроението е ведро, а градинките препълнени с хора, които се наслаждават на дългочаканото време. Круизните кораби прииждат един след друг, а туристите разглеждат внимателно забележителностите. Наред с тях пред очите им се появява и неприятна картинка: боклук по земята и около пейките.

Достатъчно чист ли е Видин в момента? Отговор на този въпрос може да получите, ако решите да се вгледате внимателно, докато се разхождате по центъра на града или в градската градина. Няма как да не направи впечатление, че сякаш културата убягва. В противен случай няма адекватен отговор на въпроса, защо под пейките е мръсно. С просто око се забелязва, че под тях са изхвърлени десетки фасове, обелки от семки, кутии и шишета. Една подобна картинка не свидетелства, че България е част от европейския свят - свят, в който чистотата е на първо място, а ако тя не е налице, не говорим просто за замърсяване на природата, а за липса на отговорност и хигиена.

Факт е, че Видин се почиства, както и че не под всяка пейка е същински хаос от отпадъчни материали. Чия тогава е вината, за да не можем да се отпуснем нормално, ако решим да седнем и да се насладим на времето? Всеки човек цени хигиената и предпочита чистотата. Не е и лъжа, че хората плащат данъци, а срещу тях заслужават да получават поне нещо. Попитахме и видинчани кой е виновен според тях за боклуците в града:

"Нищо не се чисти и нищо не се работи, защото системата е такава", посочи наш съгражданин, а друг добави, че "вината е у нас хората, защото ние не правим забележка, когато станем свидетели на някой, хвърлящ си боклуците. Вината не е само в Общината, аз досега не бях виждал толкова чист Видин." 

"Вината е и на тези, които са хвърляли, не само на Общината. Вижте колко кошчета сложиха"
, възмущаваха се трети, а за четвърти "вината е наша, защото толкова ни е възпитанието, което стига само до седем години."


СнимкаЗа да имаме самочувствието да се определяме като "европейци", трябва да се държим като такива. Това не включва само нормално поведение от звената и Общината, които да си изпълняват работата редовно. Самите ние трябва да се държим по различен начин, давайки пример с култура. Промяната не идва единствено с желание, нито се изразява в обвинения, които са характерни за нашия ген. Отговорност носи всеки и всеки трябва да си направи равносметка, вместо да обвинява друг. Това, разбира се, не изключва и повече активност от видинската Община, защото камерата ни улови препълнени кошчета. 

Във Видин вече е ясен графика за пролетното почистване. Дейностите започнаха на 9 април, понеделник.

Анкетираните видинчани казаха, че ще се включат в кампанията по пролетното почистване.

"Разбира се, че ще се включа. Това нещо се прави всяка година, но малко хора се включват", каза наш съгражданин. На същото мнение бяха и други:

"Всяка година се включваме със съпругата ми, стараем се да поддържаме чисто, но това е отговорност на всички граждани."

"Излизам и чистя, грижа се за тревата пред блока", каза възрастна баба, а друг добави, че "винаги се включвам, защото обичам чистотата."

Ръководителят на общинското звено "Чистота" Красимир Попов призова гражданите за активно участие:

"Апелът ми е към активно участие. Това, което се извозва, да се доставя до контейнерите. В съответния район ще имаме хора и техника, които ще реагират веднага."

Видин е разделен на 6 района за пролетното почистване. Те ще се чистят по два дни. Дейностите започнаха във втори район, който обхваща: ж.к. „Бонония”, МБАЛ „Света Петка”, РЗИ (Регионална здравна инспекция) и граничи с ул. „Цар Симеон Велики”, част от бул. „Панония” и кв. „Акджамия”. 

Днес и утре ще бъдат почистени жилищните комплекси „Гео Милев”, „Вида”, „Крум Бъчваров”, ж.к. Панония”. Териториите на пети район граничат с ул. „Широка”, бул. „Панония” и ул. „Цар Симеон Велики”. 

На 13 април предстои очистването на шести район, включващ кв. "Нов път". 

За 17-ти и 18-ти април са предвидени площите на трети район, включващи ж.к. „Христо Ботев”, ж.к.”Строител”, ж.к. „Плиска”, ж.к. „Александър Стамболийски”, ж.к. „Петко Каравелов”, ж.к. „Васил Левски”, района на Диагностично-консултативен център. Районът граничи с ул. „Екзарх Йосиф І” , бул. „Панония” до ул. „Широка” и ул. „Цар Симеон Велики”. 

На 18-ти и 19-ти април пролетното почистване се премества в четвърти район, в който са ж.к. „Съединение”, ж.к. „Химик”, ж.к. „Баба Тонка” и граничи с ул. „Дунавска”, бул. „Панония”, ул. „Екзарх Йосиф” и кв. „Селището”. 

Пролетното почистване на Видин ще приключи на 20-ти и 23-ти април с кв. „Калето”, ж.к. „Стефан Стамболов”, ж.к. „Бенковски”, Централна градска част, пл. „Бдинци” и граничи с ул. „Дунавска”, ул. „Баба Вида”, ул. „Цар Симеон Велики” и ул. „Антон Страшимиров”.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50