Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Димитър Балев- кметът, който модернизира Видин

Снимка: Уикипедия

В "Памет нашенска" представяме живота и делото на един от големите управници на Видин, един от най-достойните кметове на нашия град - Димитър Балев. Той  остава в народната памет като уважаван човек, дал мило и драго за съдбините на Видин. Димитър Балев управлява града 8 години- от 1907 до 1915 година.
 
На 10 септември 2018 година се навършват 155 години от рождението му. Той има в недългата си биография разнообразни занятия - работник, печатар, чиновник, вестникар, пчелар, издател и кмет, но само с една цел - “ползата роду”. Животът и делата на Димитър Балев го различават от редица кметове, управлявали Видин. За него разказва главният специалист в  Държавен архив- Видин Мария Новакова:

"Син на нашите балкански кръстопътища, Димитър Балев е роден през 1863 година в Охрид, недалеч от църквата “Св. Климент”. Рано загубва баща си, а майка му повежда осиротялото семейство към далечния Видин, където търси помощ и подкрепа от роднини. Тук любознателното момче завършва местното класно училище и се сприятелява с учителя Димитър Хранов, като едва единадесетгодишен му помага в издаването на първото специализирано списание за земеделие, домакинство и просвета- “Ступан”, което излиза във Видин през 70-те години на XIX век."

Димитър Балев отива в Букурещ, където е неговият учител Димитър Хранов.

"През 1875 г., когато Димитър Хранов напуска Видин и се установява в Букурещ, той взема със себе си и своя ученик и го настанява да работи в печатницата на Любен Каравелов. Работата там, средата, общуването с едни от първите мъже на българската възрожденска интелигенция позволяват на Димитър Балев да изгради обща и езикова култура, да натрупа знания, далеч надхвърлящи скромното му образование. От това време датира и познанството му с поета Ботев. След букурещкия период момчето познава основно българската граматика, говори свободно румънски, а след Освобождението научава руски и немски език."

Димитър Балев се връща в току-що освободената България, за която започва активно да работи.

"Завърналият се в освободения Видин младеж работи като писар в общинското управление, контрольор в ковчежничеството и в Министерството на финансите в София, известно време е иконом в Образцов чифлик край Русе, но вестникарството и печатарството остават негови предпочитани занимания и страсти. Като част от издателското тяло на вестниците “Свобода”, а по-късно и “Народен лист”, Димитър Балев е повлиян от политическия кръг около тях, формиран от либералномислещи и радикално настроени млади видински интелигенти – Найчо Цанов, Димитър Мишев, Алекси Филипов. От 1884 г. Димитър Балев основава своя печатница – полиграфическа база във Видин, от която излизат споменатият вече в. “Народен лист”, публицистичното отроче на Антон Страшимиров – сп. “Праг” и първото популярно издание на здравни теми- “Медицинска беседа”. През месец април 1902 г. Димитър Балев, с професионалната помощ на д-р Васил Ненов, започва издаването на сп. “Здраве”, което си поставя популяризаторски и просветни цели. Наред със здравнообразователните статии, новото издание, което излиза до 1906 г., става и трибуна за разпространяване идеите на двамата издатели за безкористната служба на лекаря в интерес на гражданите и за ролята му в обществения живот като просветител и наставник."

След изборите от юли 1908 г. новият общински съвет, формиран изцяло от радикалдемократи, избира Димитър Балев за кмет. Според неговия биограф д-р Бърни Бончев, той е първият видински градоначалник, който е излъчен за поста от партия с ясна програма за промените, от които се нуждае общината във всички области. Димитър Балев осъществява изключително активна политика, която има една цел- 
Видин да се превърне в модерен европейски град. Кметът преследва осъществяването на тази програма последователно и с минимални отстъпки, обикновено наложени от финансовия фактор. По това време - първото десетилетие на новия век - Видин продължава да търси своя модерен облик – липсва водопровод и канализация, в дворовете на къщите се разхождат домашни птици, прасета и кучета, които придават местен колорит и на градските улици. Боклукът се събира само от централните улици и после се изсипва в блатата. През града периодично преминават епидемии от скарлатина, морбили и тифус, върлуват туберкулоза и малария. 

Снимка: архив Оленка Миланова"Сред първите инициативи на новата управа са мерките за поддържане на чистотата на улиците и обществените заведения. Тази дейност преминава от функциите на административен служител в правомощията на общинската санитарна служба. Упоритостта на кмета в хигиенизирането на града е съчетана с непримиримост към нечистотиите и лошите навици. Той въвежда ефикасен санитарен надзор над хранителните продукти, които се предлагат в града, както и над здравословното състояние на хората, които ги продават – редовни ревизии на обществените заведения, въвеждане на медицински прегледи, санитарни книжки на съдържателите и слугите в кръчми, хотели, странноприемници. Димитър Балев, с подкрепата на общинския съвет, пръв въвежда изцяло безплатната медицинска помощ за всички граждани, увеличава броя на градските лекари (един от тях за видинските училища), на които се определя прилично възнаграждение (по-високо от това на кмета), без право на частна практика; по негова инициатива се открива общинска аптека, която осигурява безплатни лекарства за бедните и по 300 грама рибено масло за слабите видински деца през зимата. Негова е заслугата за уреждането на бюро за социални грижи, за налагането в общинската политика на принципите за задължително безплатно първоначално образование, за правата на детето за хляб, подслон, грижи и възпитание; за верската и етническа толерантност. През времето на неговото кметуване значително се подобряват хигиенните условия във видинските училища, поправят се старите и се изграждат две нови училища, въвеждат се норми за почистването на класните стаи, организират се летни лагери за учениците", разказва Мария Новакова.


Димитър Балев влага много усилия за увеличаване на общинските доходи чрез създаване на общински предприятия, вместо с увеличаване на таксите и данъците, работи за пресушаването на блатата и водоснабдяването на града. Не случайно съвременниците му отбелязват неговата скромност, честност и пълна липса на корист в служебните и обществените занятия. Като кмет и председател на училищното настоятелство, той отказва назначението на дъщерите си за учителки в градските училища, независимо че отговаряли на изискванията. 


"Подчинил живота си на високите идеали, той се отличавал с изобретателност и прагматизъм при решаването на неизбежните в работата на един кмет проблеми. 
През времето на двата кметски мандата на Димитър Балев (вторият незавършен, поради ранната му смърт) през Видин и България преминават две войни, поставили на изпитание организацията на градския живот. Кметът се справя с неистовото напрежение покрай осигуряване продоволствието, обсадата, пленниците и епидемиите, но силите му са изцедени и не могат да се възстановят. Мисълта за неизпълнения дълг и недовършената работа не го оставя на мира и при обявяването на Балканската война той напуска Троянския санаториум, където е изпратен на лечение и се завръща във Видин", допълва Мария Новакова.


Управлявал Видин два мандата, роденият в Охрид Димитър Балев поставя европейски основи на нашия град. Освен че по негово време започват проектите за построяване на моста Видин-Калафат, модернизацията на града се случва точно в тези 8 години. Както се казва "някога имаше политици, които се грижеха за народа си"!


Вижте още

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10

Декоративни дръвчета - част от озеленяването на Видин

345 дръвчета са посадени във Видин след приключване на строителните дейности по централната градска част. От тях 202 са иглолистни и 143 са широколистни. С декоративен цъфтеж са 23. "Една част от видовете са предвидени да отговарят на критериите за алейни насаждения, тъй като са разположени като такива в пешеходната зона. Задават необходимата..

публикувано на 21.05.20 в 17:12

Ново село се връща към обичайното си ежедневие

Със заповед на кмета на община Ново село от 11 май 2020 г. бяха вдигнати нови забрани, с което животът в Ново село се връща постепенно в обичайното си русло. Все още купувачите влизат в магазините с маски един по един, но пред кафенетата вече се виждат групички хора – с чашка в ръка и все пак на известна дистанция. Досега в..

публикувано на 18.05.20 в 11:32

В „Музикална зона“ слушаме "Srebrna krila"

Днес ще се понесем на сребърните криле на хърватската поп- рок банда. "Srebrna krila" е сформирана е през 1978 година в Загреб. Популярна в цяла бивша Югославия, групата прави истински фурор и в България през 80- те години на миналия век. Солистът с дрезгав глас Владо Калембер е един от създателите на състава и любимец на всички жени. "Srebrna krila"..

публикувано на 18.05.20 в 09:42

"Неделник" от 17 май 2020 година

"Неделник" брой 309 е тук. Какво ли е общото между Видин, Париж и Коко Шанел? Това е Пелагия Видинска. Историята на Пелагия Видинска разказва пред Диана Цанкова от Радио България  Елица Павлович, автор на проекта "Будителките". Единин интересен разказ публикува в блога си роденият в монтанаското село Златия Александър Петров . Ето какво..

публикувано на 17.05.20 в 13:25

"Спаси едно дърво" стартира за седма година

За седма година сдружение "Активно общество"- Видин организира кампанията "Спаси едно дърво". Кампанията насърчава предаването на ненужна хартия и засаждането на дървета, закупени със средства от продажбата й.  "Тази идея решихме да я развием, да започнем да събираме почти целогодишно хартия. С годините тази кампания успя да стане не само..

публикувано на 14.05.20 в 15:33