Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинската библиотека вече има 3D принтер

Снимка: Кристиян Христов

Живеем в свят, развиващ се ежедневно. Технологиите не просто си проправят път сред нас, но стават все по-масови. Ако преди години представите ни биха стигнали дотук, вероятно не бихме повярвали. Сега бъдещето представлява най-смелите мечти, които някога човечеството е имало. Бъдещето вече е сред нас, превърнало се в настояще - такова, в което вкъщи можем да разполагаме с устройство, което да ви принтира не хартия единствено, а всякакви обекти. Това настояще, в което минават дните ни, ни дава опции да пазаруваме онлайн, да плащаме с карти, да използваме всякакви технологии. Вече можем и да материализираме общо взето каквото пожелаем. 3D принтерите са факт отдавна, но вече стават все по-масови.

3D принтер е и новата придобивка на Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Дигиталното производство навлиза и сред обучителния процес вече. Такава е и целта, за която ще се ползва 3D принтерът в библиотеката, разказва Десислава Иванова, директор на библиотеката:

"Миналата година направихме една демонстрация с Краси Стефанов, а след това проведохме обучение с деца по програмиране и 3D моделиране, видяхме какъв голям интерес проявяват децата към подобна машинка. Най-вече ще го използваме за упражнения на децата, да се учат да програмират, да могат да работят с такива технологии и да се научат как да създават нещо свое. В същото време се насърчава и учебният процес."

Кристиян Христов, системен администратор в библиотеката, даде повече подробности за дигиталното устройство:

"Нашият 3D принтер използва FDM технологията, при която материалът се разтопява при 210 градуса. По този начин той се наслоява, което спомага за изграждането на фигурката. Един 3D принтер се използва за много и различни неща - обучение, за деца."

Не че този вид принтер е новост, но днес е по-достъпен, отколкото беше в началото. Напоследък се наблюдава тенденция за все по-голямо осъвременяване на обучението за подрастващите. Васко Викторов, другият системен администратор на видинската библиотека добави:

"Общо взето 3D принтерът се използва навсякъде в ежедневието. Например, може да си принтирате части, ако нещо ви се счупи. Липсва ви болтче - може да си принтирате. Децата могат да се научат да разработват 3D обекти, т.е. принтерът е положителен за обучението на деца." 

Удобствата и преимуществата от подобно устройство са много, продължи Десислава Иванова:

"Би могло да се използва за изработка на различни части. Ние пробвахме и програмирахме, моделирахме и изработихме поставка за книга. Плануваме да си разпечатаме и табелки за библиотеката, други подобни поставки. Най-интересното е, че децата ще могат да хванат в ръка завършен продукт - нещо, което им харесва, което им доставя удоволствие." 

Снимка3D принтерът все още се разучава, но до няколко дни ще започне да се използва. 

"Зависи от самия обект. Понякога от 20-ина минути, но може да се стигне и до 20 часа", казва Кристиян Христов относно времето, за което се изработва дадена задача.

За да разполага видинската библиотека с подобна технология, са нужни благодетели. Принтерът е закупен с дарения, съобщава Десислава Иванова:

"Закупихме го с дарения. Основната част от тях са от американските туристи, които посещават Видин и библиотеката. Ние редовно ги посещаваме на корабите с група деца. Даренията са не единствено от туристите, които често дават от личните си средства. Самата агенция по круизите също дарява процент от всяко осъществено плаване."

3D принтерът е само началото на модернизирането на видинската библиотека. Подготвя се и стая в БиблиоПощата, която ще бъде изцяло технологична.

"Технологична стая, медийна такава, която ще се ползва като творческа лаборатория. Ще има и други технически средства. Това става бавно, като за момента сме успели да направим малък ремонт на стаята, който я освежи. Закупихме и мебели", информира Десислава Иванова.

Понякога на дигитализацията и модернизацията се гледа с недоверие. Дали то е основано или не, всеки може да сметне сам за себе си. Преди години светът видя как в Австралия рядка и много болна костенурка беше спасена след намесата на технологията. Тогава 3D принтер ѝ направи нова черупка, тъй като старата беше пострадала при пожар, като заради това животното, освен че се беше разболяло, но и не се хранеше с дни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50