Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

12
Снимка: Радио ВИДИН

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се кметът.

Както повечето села в Северозапада, Динково също има интересна история и е разположено в район с прекрасна природа. Това обаче не е достатъчно, жителите му, ако не богато, поне да живеят по-спокойно. 

В края на миналата година Динково стана печално известно със случая, при който крадци влязоха през нощта в дома на 85-гдишния Петко Адамов, пребиха го и откраднаха пари и вещи. Само през декември, самотно живеещият старец е обиран няколко пъти. Той получава минимална пенсия, няма ток, а къщата му е пред разпадане.

Случаят с дядо Петко не е изолиран. Хората в селото разказват, че живеят в страх, а по-младите твърдят, че ако обирите продължат, ще вземат правосъдието в свои ръце и тогава ще стане лошо:

"Крадат всичко, каквото видят. През лятото нищо не мога да обера от градината си- всичко ми го крадат. Аз плащам водата, с която поливам и си садя градина не за техните, а за моите нужди... Проблемът идва от една ромска фамилия пришълци, които отскоро си купиха къща и се заселиха в селото и от които вече няма спасение. Те не се спират пред нищо", оплакват се местните.

По-възрастните жители на селото твърдят, че животът им е ад. Заради набезите на крадците, признават, че барикадират вратите и прозорците на домовете си и се молят да не са следващите пострадали. Решени са да направят подписка за изселването на проблемната фамилия, защото вече им е дошло до гуша.

"Да се махат, не ги искаме. Пребиха баща ми. Нападнаха го в кухнята, докато съм била горе в къщата. Заварих го с окървавена глава, а вратата - разбита. Накрая се оказа, че извършителят е неизвестен. В това село обаче поразиите правят едни и същи хора и всички ги знаят... Оня ден ми взеха брадвата, с която си сека дървата. Сега нямам с какво. Пазят ме през деня и като видят, че тръгвам с колата, веднага влизат в къщата ми и правят тараш... Влизат когато си поискат. Обират ме вече няколко пъти. Има едни непълнолетни деца, особено едното - на около 12-13 години, от което няма спасение. За него няма никакви прегради... Толкова пъти вече ми разбиха къщата, че нямам думи. Казвам на родителите му, че отново ми е влизал в дома, тях обаче не ги интересува. На училище не ходят, с една дума- никой не се занимава с тях. Обадихме се на директора на училището да предприеме мерки, но и там нищо не направиха. Взимат ги само за бройката и повече никой нищо не го интересува... Хубаво е полицията да обръща по-голямо внимание на тези, които карат коли без книжки. Тук са доста. А и крадените вещи ги прекарват с коли...", оплакват се жители на селото. 

Кметът на Динково признава, че сам не може да се справи с проблема. Обяснява, че дори хората да чуят, че на двора им се вдига шум, нямат смелостта да излязат. Те не са подготвени да се противопоставя посред нощ на нагли крадци, влезли в дома им и готови на всичко. Още повече, че голяма част от къщите в селото са необитаеми и са лесна мишена за крадците.

"Основният проблем при нас е застаряващото население. Засега никой не е проявил интерес за купуване на къща в селото. Другият проблем са набезите, от които няма отърване. Полицията ги хваща, но само след 24 часа те са пуснати и се прибират с още по-голямо самочувствие и наглост. Сякаш нищо не е станало. Това е голям проблем в нашето село. Заради обезлюдяването на населените места в района, почти няма къща, която да не е обирана. Тръгват от аретирите на къщите, после разбиват врати и дограми за огрев. Нищо, че има достатъчно дърва и възможност за енергийни помощи, те просто така са си свикнали ... Поради тази причина, дори възрастни хора в пенсионна възраст, които няма какво да правят в града, отказват да се заселят тук. И така- проблемът е, че кражбите остават безнаказани заради вратичките в закона, а ние страдаме. 

Въпросната ромска фамилия се появи в селото ни преди 7- 8 години, след като са били изгонени от ромите в квартал "Чорлево" в Дреновец. Самите роми ги набили и изгонили заради кражби. После се заселили в Динково, купили имот и сега не можем да се отървем от тях. Те са от тези, дето ходят на просия в Швеция. Селото се успокоява само , когато те са на гурбет. Върнат ли се, Динково е като разбунен кошер... Колко пъти се опитвах да се оправя с тях, нищо не помага. Единият от тях миналата година с прашка счупи две от уличните лампи. Ей така- за удоволствие. Мъчим се да излезем от този омагьосан кръг, но засега нищо не помага.  

А мечтата ми, когато се върнах в селото, бе да му вдъхна нов живот и да докажем, че и в малките населени места от Северозапада може да се живее добре. Аз съм кореняк в това село, фамилията ми го е създала преди 150 години и исках да го напълня отново с хора, както преди 20 години. Сега сме 58 души. Само миналата година съм изпратил 6 човека, а откакто съм дошъл, са 16. Един обаче не се е заселил в Динково през тези години..." - казва със съжаление Георги Дончев.

Как кметът вижда решението на проблема с криминалния контингент в селото, какви планове има за бъдещето на Динково, какво предстои през 2019 година и кои са приоритетите в работата му- чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00