Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпитават ли "възпитателните" шамари

Снимка: nmd.bg /Национална мрежа за децата/



Тормозът
над най-малките и невинни създания е изключително сериозен проблем, значимостта на който се определя, както от неговото разпространение, така и от тежките последици, които може да окаже върху детското развитие. 


Именно този проблем се оказва и един от основните, с който се сблъскват немалко малчугани и в нашата мила родина. Статистиката сочи, че 95% от децата-насилници са били обект на насилие преди това. Според анализ на Агенцията за закрила на детето всяко трето дете в България е жертва на физическо насилие, а всяко осмо- на сексуално... 


Законът за закрила на детето дефинира насилието като физическо, психическо, емоционално, сексуално. Като всяко едно от тях нанася необратими последици върху здравословното състояние на пострадалите деца. 


Удрянето на децата отдавна е отречено като метод за възпитание. Въпреки това много хора бият децата си. Някои прекаляват, други просто пошляпват. Много експерти препоръчват да се избягват физически наказания в опит да бъдат научени децата да не правят нежелани неща. Други твърдят, че целият шум около лекото родителско пошляпване е преувеличен. 


Дали от съображения или не, всеки твърди, че нито са го пошляпвали, нито пошляпва децата си. Но склонни ли сме ние да вярваме в това, при всички тези случаи на насилие, засечено чрез скрита камера в детска градина у нас? И няма как да не си зададем въпроса: "В детските градини си позволяват, че какво остава за частните домове?" 


Някои родители са решили да не бият децата си и приемат боя за нещо вредно за развитието на детето, докато други не виждат вреда от физическото дисциплиниране и, напротив, смятат, че то учи на дисциплина и уважение. Затова ние решихме да се допитаме и до психотерапевта Милена Младенова:


"Това пошляпване е наследство от едни по-стари поколения. Този подход почти изчезва, защото много се говори за него и вече не се толерира тази форма на възпитание, тъй като все пак се нарушават физически границите на детето. Има други подходи за възпитание, които много успешно могат да заобиколят това пошляпване. Когато се появи такъв подход от страна на родителя, това обикновено означава едно безсилие, отколкото някакъв начин бързо и ефективно да се разреши ситуацията. Много често това отношение рефлектира и върху отношението на децата към техните връстници. То не може да отговори на родителя, не може да му отвърне и по този начин се натрупва едно напрежение, което по-късно, в училищна среда или навън на детската площадка се разтоварва върху някой, който е по-тих, някоя друга жертва, някой, който е по-слаб от него. Така се получава всъщност една верига, която всъщност няма край."


 
Шамарите, боят и виковете като дисциплиниращо средство водят до натрупване на негативни емоции у децата - чувство на страх, унижение, обида, вина и след време много често тези емоции се изявяват като още по-силни прояви на нежелано поведение - агресия към други деца, бунт срещу авторитарното възпитание, лъжи, криене, отчуждение от родителите и другите близки. Ако сте от родителите, които все още мислят, че боят изгражда, то замислете се дали няма да дойде моментът, в който ще се разруши връзката с детето ви и доверието му към вас да изчезне. То ще бъде нарушено от силовите методи и упражняването на власт, основана не на подкрепа, пример и разговор, а на обиди, омаловажаване и удари. Но в стремежа си да закриляте детето си, не забравяйте, че и прекаленото обсебване от ваша страна, може да доведе до необратими последици. Опитайте се да намерите идеалната среда според характера на детето ви, за да може то да израсне един достоен млад човек, със самочувствие и увереност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50