Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове от Северозапада: Допълнителната субсидия за общините се дава без правила

Кметовете на БСП напуснаха Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Причината е, че според тях допълнителните средства, отпускани с постановления на Министерския съвет, се насочват основно към общини на ГЕРБ и ДПС, като липсват правила и обективни критерии за разпределянето им.

Напрежението започна в края на миналата година, когато правителството разпредели 146 млн. лева от излишъка на бюджета. От тази сума 98 млн. лева отидоха при общини на ГЕРБ, 25 млн. лева - при кметове от ДПС, 17 млн. лева при други общини и едва 4 млн. лева за общини с кметове от БСП.

"Това е сбъркан модел на бюджетна политика спрямо местната власт, който тръгва отгоре надолу. С постановление на Министерски съвет се разпределят милиони по еднолично решение на премиера Борисов. Това са пари, събрани от всички българи, които отиват само в общини на ГЕРБ и ДПС. 88 общини, с население от 1 300 000 българи, са без нито един лев финансиране чрез тези постановления", заяви във Видин лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За област Видин в края на миналата година са отпуснати над 9 300 000 лв. Получиха ги общините Видин, Бойница, Димово, Кула, Ружинци, управлявани от кметове от ГЕРБ и Ново село, където кмет е независимият кандидат Георги Стоенелов. Останалите 5 общини не взеха допълнителна субсидия.

"С две постановления през 2018 година са раздадени 300 млн. лева безпринципно- без проекти, без нищо. Просто една политическа процедура. Трябва да има правила", е мнението на Милчо Лалов, кмет на община Брегово, издигнат от БСП.

Подобна е ситуацията и във Врачанско. За 5 местни общини бяха отпуснати общо над 9 400 000 лева за ремонти на пътища, обществени сгради, спортни обекти. Получиха ги Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Оряхово, управлявани от кметове на ГЕРБ и Роман, чийто кмет е независим кандидат. Останалите 5 врачански общини не получиха допълнителен финансов ресурс. Сред тях е Мездра, там кметът Генади Събков е от БСП:

"Не е нормално по такъв непрозрачен начин да се разпределя огромен финансов държавен ресурс и на никой да не му прави впечатление. Липсата на правила, липсата на ясни критерии е в разрез с всичко онова, което се стремим да постигнем в нашата страна. Виждате колко е строг редът за достъп до средства по оперативните програми и на този фон е твърде дразнещо разпределението на местните средства. Не завиждам на никой колега, който е получил средства и ги е използвал за нещо разумно на територията на своята община, но не е нормално да търсиш връзки и контакти, извън всякакви нормални регламенти, за да докараш инвестиции в собствения си град и собствената си община. Това е дразнещото. Всички имаме интерес от ясни правила."

"Чиста спекулация е твърдението на БСП, че правителството дава пари само на общини на ГЕРБ", това пък заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Първо - общините не са "наши" и "ваши" и второ - нима в населените места, където управлява ГЕРБ, не живеят членове и симпатизанти на БСП и не се възползват от подобрената среда за живот", обясни той.

Председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов отбеляза, че Законът за публичните финанси е ясен и при всички правителства е бил ябълка на раздора между кабинета и общините:

"Сдружението на общините не трябва да бъде средство за разчистване на политически сметки. Специално за постановлението на Министерски съвет- както кметове на БСП не са получили средства, така и кметове от партия ГЕРБ също не са получили. Смятам, че няма драма и винаги този проблем ще бъде поставян при всяко едно правителство за разпределението на тези средства- има приоритетни проекти, има спешни и неотложни действия."

Допълнителните средства, които общините получиха с постановление на МС в края на годината, са определени въз основа на мотивирани искания от тяхна страна, които са постъпвали в Министерството на финансите през годината, обясни финансовият министър Владислав Горанов и добави, че на общини в Северна България са предоставени 158 млн. лева, което е 56% от общия размер на одобрените допълнителни средства, защото е с по-слабо икономическо развитие.

На обратното мнение обаче е кметът на община Белоградчик Борис Николов. Според него допълните финансови трансфери не се разпределят прозрачно и не се дават на общини, които наистина имат нужда от това, а по субективен принцип, защото липсват правила:

"Разбрах, че има нагласа в правителството за отпускане на допълнителни средства и пуснах официално своето писмо до министъра на финансите, но нищо не последва. Тихомълком се определят общините, без никакви правила, без никакви критерии. Фактите са такива и са очевадни. Най-тежкият проблем в държавата ни от прехода насам е, че нямаме правила- всичко е стихийност, случайност, реакции по гасене на пожарчета, устройване на свои хора на длъжности... Няма емоции и политически пристрастия тук- просто гледам фактите. Болницата ни е пред закриване, не могат да ни дадат нито лев за нея, а се дават стотици милиони за асфалтиране на черни пътища по селата, където няма хора."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21