Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движението е здраве

Снимка: Радио ВИДИН

Кампанията Денят на предизвикателството е проява от програмата на Международната асоциация Спорт за всички TAFISA и се провежда ежегодно от 1983 г. през месец май в над 100 страни на всички континенти. Националната кампания Ден на предизвикателството 2019 година цели да се популяризират системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус. В "Посоките на делника" говорим за това - трябва ли да полагаме някаква физическа активност, за да сме здрави. 

Спортът помага много на подрастващите най-вече, но трябва да спортуват и възрастните, смята треньорът по лека атлетика в Спортен клуб "Радуканови" Мирослав Радуканов:

"Това е доказано, че спортът и движението независимо под каква форма, има огромно влияние на човешкия организъм... При нас в клуба идват деца, които нямат никаква двигателна култура, но след тренировките им личи, че подобряват и движението, и здравето си... 11 години съм бил в системата на МВР и секретар на спортния клуб към полицията-"Видапол". Участвали сме в много състезания с колегите и това се отразяваше благоприятно на стресовата работа... Препоръчвам на всички да намират време за спорт или поне за разходка. От Колодрума до Баба Вида са около два километра и е прекрасно място за разходка..."

По време на физическо усилие се увеличава броят на белите кръвни телца. Обяснението: активността стимулира освобождаването на хормоните на стреса, които пък от своя страна позволяват на белите кръвни телца, разположени по стените на кръвоносните съдове, да преминат в кръвообращението. Колкото повече бели кръвни телца има в кръвта, толкова по-добри са защитните сили на организма.

Николай Колев от дълги години води Баскетболен клуб "Видин" и според него спортът и движението трябва да е начин на живот:

"Физическа активност трябва да имаш цял живот...Ходя по училища и виждам деца, които са с наднормено тегло. Има и с високо кръвно, което не е нормално...Трябва да се спортува. Независимо от възрастта... Виждам по градската градина и хора, които тичат и това е много хубаво. Моят апел е - спортувайте, това е здраве..."

Бъдете сигурни в едно- колкото по-разнообразни са спортните ви активности, толкова по-добре. Когато се приберете вкъщи след работа, закалени от редовните тренировки, предстоящото пазаруване в кварталния магазин или заниманията с децата, няма да ви изтощават толкова.

По време на физическо усилие организмът произвежда ендорфини. Тези хормони ни карат да се чувстваме приятно и позволяват по-спокойно да посрещаме трудностите на живота. Усещането за умора изчезва. И накрая по време на спортна активност мозъкът е стимулиран от различна информация като например тази да не паднем или как да извършим някакво движение. А всички се чувстваме по-добре, когато духът ни е бодър.

"Мъдреците казват, че движението е живот", казва Снежка Гечева на Волейболен клуб "Бдин-Вида".

"Трябва да се спортува. Трябва да има движение...За съжаление много деца не искат да спортуват...Хубаво е да се движат. Върнаха се и школите с народни хора, което също е хубаво... Ако един човек цял ден е седял на работното си място, е хубаво да има след това двигателна активност...Човек, който се движи и спортува по друг начин възприема света..."- каза още Снежка Гечева.

Една тренировка - милион ползи за организма. Дори 30-минутен джогинг "отмива" стреса от всекидневието и повдига настроението, доказват изследвания. Участници в изследване, които тичали по 30 минути дневно в продължение на 3 седмици, започнали да заспиват по-бързо и сънят им бил по-продължителен и здрав в сравнение с периода преди тренировките.

Павел Павлов е терапевт и работи с хора с увреждания и според него е важно да се спортува и да се натоварва човек според възможностите си.

"Всички знаем, че движението е живот. Човек има двигателен апарат и той е създаден за да се движи..."- коментира още той.

Анкета сред млади хора показа, че повечето са ангажирани с някаква спортна дейност и са на мнение, че това им помага и освежава.

Отделяйте време за движение. Движението под каквато и да е форма е здраве. Приемете предизвикателството и бъдете активни.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30