Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началникът на Неврологията във Видин твърдо решен да напусне болницата

Не мога да се нарека изнудвач, казва д-р Ангел Петров

Снимка: Радио Видин


За първи път след подаването на предизвестията на 5-има лекари от Неврологично отделение на Видинската болница, един от тях- началникът на отделението д-р Ангел Петров, реши да говори- за причините и желанието им да напуснат болницата, за условията на труд и заплащането. 

Към днешна дата - между изпълнителният директорът на болницата д-р Цветан Василев и лекарите в Неврологията е имало една единствена среща, проведена на 1 август, с всеки лекар поотделно. Същия ден в интервю за местна кабелна телевизия директорът на болницата определя исканията на медиците като "изнудване". Силно афектиран от тази квалификация ни потърси началникът на Неврологично отделение в МБАЛ "Св. Петка" Видин д-р Ангел Петров:

"Афектира ме това, че в това интервю д-р Василев използва думи, които не отговарят на действителността и на разговорите и срещите, които проведохме. Затова съм дошъл тук, да запозная гражданите на област Видин с истинската причина за нашето подаване на заявленията за прекратяването на трудовите ни договори. От началото на годината ние (лекарите от Неврологично отделение) искахме да иницираме среща с директора на болницата, но той постоянно я отлагаше... На подаден рапорт, мой, в началото на юли до ръководството на болницата, че искам да ми бъде изготвен служебен график за месец август, поради това, че не желаем да даваме повече по 250-300 часа разположения на месец, след около една седмица бяхме поканени на среща. На срещата му зададохме 3 въпроса, от които: не можем да даваме и не желаем повече, изморени сме, разположения по 250-300 часа разположения месечно; за кадровия състав, че е намалял. От декември месец сме с една колежка, която напусна, по-малко. Затова се увеличиха и часовете на разположенията. Откакто напусна колежката, аз съм водил разговор с друга колежка, която желае да постъпи и работи в нашето отделение. Споменавал съм му, но той категорично ме е отрязвал. Каза, че не може да бъде преместена, защото се оголват и кадрите, и в това отделение.... И последното, ние поискахме като допълнително материално стимулиране да ни се дадат 10% от парите, които изкарваме, нашето отделение за месеца, което е около 60 000 лева или това са 6 000 лева, разпределени равномерно на целия персонал в отделението. Говоря за медицински сестри и доктори, като заплащане, това прави малко под заплатите на няколко отделения, забележете 3 отделения, които не могат да направят 100 000 лева, трите отделения оборот на месец. При което той ни каза, че това е невъзможно. Докторите си бяхме написали предварително молбите и му съобщихме, че отиваме да си ги подадем в канцеларията с предизвестия. След което той ни каза "Довиждане"."

От подаването на заявленията за напускане директорът на болницата не е провеждал срещи с лекарите в оставка, до 1 август, когато е извикал медиците поотделно в кабинета си, разказа още д-р Петров:
"Аз бях последния, втора смяна, и ме извика в 16:30, като ми зададе въпроса: "Сигурен ли си, че напускаш?". Аз му казах: "Вие разрешихте ли поне един от тези 3 въпроса, зададени на срещата, а именно: за разположението, за кадрите и за допълнителното материално стимулиране." Той каза, че не е и аз му казах, че е безпредметно повече да водим разговори, и че съм сигурен, че напускам, за жалост, Неврологично отделение."

Според информация на д-р Петров единият от лекарите от неговото отделение е оттеглил предизвестието си. А самия той е склонен да плати обезщетение от две брутни работни заплати, тъй като неговото предизвестие е с 3- месечен срок, за да може да напусне заедно със своите колеги на 19 август. Ако Неврологично отделение остане без лекари специалисти, а според медицинските стандарти са необходими поне двама лекари със специалност, д-р Петров допуска, че е възможно да дойдат неврологични екипи от софийски клиники:
"Нека да заповядат, аз ще бъда щастлив да видят как се минава няколко години подред сам лекар първа смяна - визитация, да прави консултации, да изписва болни, същевременно да приема болни от спешно приемно или от другите колеги от поликлиниките, срещу това заплащане, разбира се."

Д-р Петров се чувства омерзен от случващото се:
"При това, което ви съобщих като наши искания - 10% от това, което сме заработили, че не достига пак заплатите в някои от отделенията в МБАЛ "Св. Петка", не мога да се нарека изнудвач..."

Потърсихме за коментар директора на болницата д-р Цветан Василев. За краткото време, в което успяхме да говорим преди да ни затвори телефона, д-р Василев потвърди, че се чувства изнудван, а на наш въпрос защо приема искането за нормални условия на труд и заплащане за изнудване, д-р Василев отговори, че това са си наши тълкувания и прекъсна връзката. 

Няма да коментираме явното нежелание на д-р Василев за какъвто и да е диалог с журналисти от Радио Видин, няма да коментираме и доколко това е професионално, но държим да подчертаем, че като обществена медия, Радио Видин е очите и ушите на жителите на областите Видин, Враца и Монтана. А конкретно живеещите във Видинска област имат право да знаят какво се случва с единствената им областна болница. 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30