Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ла Лече Лига" - майки в подкрепа на кърменето


Майки помагат на майки. Така най-общо може да се обясни мисията на най-старата и най-голяма неправителствена организация, подкрепяща кърменето - "Ла Лече Лига". Организацията има свое представителство в България, което посредством срещи и консултации се стреми да дава информира и подкрепа на всички майки, които желаят да кърмят децата си, обясни в "Направление здраве" лидер-консултантът в организацията Десислава Пеева:


""Ла Лече Лига" е доброволческа неправителствена организация, основана през 1956 година от 7 майки, които са имали трудности в кърменето, били подкрепени от местния лекар. И така, помагайки си една на друга, споделяйки опит, всъщност са достигнали до много информация, която тогава вече е била забравена, доброто забравено старо. На по-късен етап други майки започнали да ги търсят и постепенно организацията се разраства до днешната Mеждународна неправителствена организация, която всъщност е и най-старата, най-голяма организация, чиято единствена цел е да помага на кърмещите майки. "Ла Лече Лига" поддържа официални работни отношения със Световната здравна организация, поддържа статус на консултант на Детския фонд на ООН УНИЦЕФ и с редица други организации, които се занимават с майчино, детско здравеопазване и най-вече с хранене на бебета и малки деца."



"Ла Лече Лига" има национален телефон за подкрепа - 0888 555 385, който работи седем дни в седмицата. Освен по телефона, лидер-консултантите споделят своя опит на срещи с младите майки, нуждаещи се от помощ, обясни Десислава Пеева:


"Ние много често провеждаме в различни градове срещи, лекции, бебешки кафета, на които майките са добре дошли, добре дошли са и всички дечица. На тези срещи майките имат възможност както да споделят опит, така и да видят кърмени бебета от най-ранна възраст. Обсъждаме какво се случва през първите дни след раждането, къде можем да намерим информация и подкрепа, кой може да ни помогне, какви са най-честите трудности в кърменето и как да ги избегнем. На по-късен етап правим среща за захранване, след това за отбиване, а също така споделяме и родителски опит, което е много ценно. Първото и най-лесно място за достъп до "Ла Лече Лига" е интернет страницата на Организацията. Функционира национален телефон за консултации, който работи всеки ден, включително и събота, и неделя. На него майките могат да ни търсят по всякакви въпроси, свързани с кърмене, захранване, отбиване, включително трудности, свързани с кърменето..."


Много често се налага Организацията да осигурява психологическа подкрепа, а когато е необходимо и  да насочва към специализирана помощ:

"Нашата подкрепа включва и това, тъй като в много от ситуациите, когато една жена, която току-що е родила, преживява  някакви трудности, тя има нужда просто да сподели какво ѝ се случва и просто да има някой, който да я чуе, да я прегърне, да я подкрепи. Това е вид психологическа помощ веднага, на място. Когато усетим, че ситуацията е по-сериозна, насочваме към психотерапевти, за по-задълбочена подкрепа. Но това да изслушаш една жена, да споделиш опит, тя да ти сподели какво се е случило, това само по себе си е психологическа помощ, а не винаги ние, майките имаме достъп до това нещо.."



Майките от българския Северозапад засега могат да търсят подкрепата от "Ла Лече Лига" само по телефона. Десислава Пеева се надява в скоро време организацията да има своя представителка на място, който да организира тематични срещи и беседи. А на младите майки от региона пожела:


"Да не се отказват при трудности, да търсят информация, да се обаждат на телефона, има имейли, функционират фейсбук групи "Кърменето от А до Я" и разбира се, надяваме се скоро да има жена, която да е от Северозапада и да се обучи за лидер."



Снимка: Личен архив на Любен Маринов

"Направление здраве" днес говорим и здравословния начин на живот. Според специалисти ежедневното каране на колело може да промени напълно живота на човека и да му помогне да се справи с вредните за здравето фактори. Пример за това е 66-годишният Любен Маринов от Видин. С наднормено тегло и куп болежки преди 3 години, днес видинчанинът е в перфектна форма и здраве. Как се случва промяната?


"На ден отделям не повече от 2 часа за колоездене. Напуснах работа, която харесвах и обичах, намерих си друга работа, за да имам повече свободно време да карам колело. Аз търся специален ефект от колелото, а не някакви спортни качества и успехи, защото съм на години, това не е моята цел. Моята цел е здравословен начин на живот. Чувствам се перфектно, има моменти, когато съм на работа и не мога да карам, но през другото време не пропускам. За 2 часа навъртам не повече от 50 км, На тези години човек трябва да се съобразява да не се претоварва, защото могат да се получат травми. Всичко трябва да е умерено и добре балансирано. Преди 3 години бях в окаяно състояние, бях над 100 кг, а те не ми отговарят ръста. Тогава не карах колело, усетих, че за да оцеля, трябва да променя начина си на живот. Внимавам какво ям и през останалото време не пропускам колелото, то е №1."

Повече по тези и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30