Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да пием по кафе

Снимка: Вардан Папикян

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе. Човешки съдби също са решавани с "гледането" на кафе.  Кофеиновата напитка всъщност има много лица- по силни, по нежни и галещи небцето, омайващи с различни аромати и подправки. Да си кажем честно - и непиещите кафе обожават аромата му. Дори само той ни действа магически. Кафето не е просто напитка- то е и ритуал и начин на общуване. 


Отскоро във Видин в едно от заведенията се предлага арменско кафе, а и не само. "За да пиеш арменско кафе трябва да ти го направи арменец", казва собственика Вардан Папикян и добавя:


"Всяка нация и всяко поколение променя по свой начин пиенето на кафе. Единственото общо е съставката- кафе... Според района и народността се добавят редица подправки... Много преди джезветата да навлязат като начин на приготвяне на кафе от турците те са се ползвали в редица източни народи... Има не само много видове начини на правене на кафе, а и много начини на пиене на кафе..."


Има една интервесна професия - барист. Бapиcтът, тoвa e чoвeĸ, ĸoйтo мoжe дa cъздaдe шeдьoвъp oт ĸaфeeни зъpнa. Πpeз 1980 гoдинa, пpoфecиятa e cтaнaлa извecтнa в цeлия cвят, чpeз мpeжa oт ĸaфeeни зaвeдeния на Xayъpд Шyлц. Бapиcтът e длъжeн дa знae peцeптитe нa ĸлacичecĸитe ĸaфeeни нaпитĸи, вĸлючитeлнo и ecпpeco, pиcтpeтo, лaтe, ĸaпyчинo, ĸaĸтo и мнoгo дpyги. Бapиcтa тpябвa пpaвилнo дa избepe пocyдaтa, ĸaтo aĸцeнтиpa нa eднa или дpyгa нaпитĸa, и дa oфopмя ĸpacивo пopъчĸaтa. Е, не успяхме да намерим барист във Видин, но пък разговаряхме с Красимира Младенова, която от 15 години по цял ден е заобиколена от аромата на различни видове кафе в магазина, в който работи: "Различни видове кафе предпочитат хората. Ние си имаме наша смес... Купуват и за джезве и за машини... Преди нямаше толкова машини и повечето пиеха кафе от джезве или кафеварки... От две години не пия кафе. Просто спрях... Аромата успокоява, но и тонизира...".


Анкета сред видинчани показа, че кафето е една от основните напитки сутрин. А пък самата покана "Да отидем на кафе" завършва и с други напитки. Вероятно и повечето от вас обичат да започват сутринта с чаша топло и вкусно кафе. Освен, че действа ободряващо, то има и един куп полезни свойства. За съжаление и негативите не са малко. Заради това - не прекалявайте. "Душата не иска нито чай, нито кафе. Душата иска разговор. Кафето е само повод."- се казва в една турска поговорка. Замислете се дали пък наистина не е точно така?

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25